Τρίτη 14 Μαΐου 2013

«Αυτά παθαίνουν όταν μας αμφισβητούν!»

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Final Four, Βασίλης Σπανούλης, εξομολογείται στο gazzetta.gr τις εντυπώσεις του από την ολοκληρωτική επικράτηση του Ολυμπιακού. Στη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής στην Αθήνα, ο 30χρονος διεθνής άσος, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς, ότι αυτή την περίοδο, παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας σου και ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένος ο Ολυμπιακός, ταιριάζει απόλυτα στο αγωνιστικό του στυλ. 
Λίγη ώρα πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» συνάντησε στους διαδρόμους του αεροδρομίου «Gatwick» τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Μίλος Τεόντοσιτς, που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για την Μόσχα με την αποστολή της ΤΣΣΚΑ. Και οι δύο τον αγκάλιασαν και του έδωσαν συγχαρητήρια για την μεγαλειώδη εμφάνισή του, ενώ ο Έλληνας πλέϊ-μέϊκερ της ρωσικής ομάδας, του εκμυστηρεύτηκε ότι δεν παρακολούθησε το ματς από γούρι και αρκέστηκε στην ενημέρωση μέσω Skype, που του έκανε από το Μπιλμπάο, ο Νίκος Ζήσης!
Περίπου 15 ώρες νωρίτερα και λίγο μετά το τέλος του συγκλονιστικού τελικού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Βασίλης Σπανούλης είχε μιλήσει στο gazzetta.gr για την ιστορική επιτυχία του ιδίου αλλά και της ομάδας του, έχοντας δίπλα του το βαρύτιμο τρόπαιο αλλά και το έπαθλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης.
- Μας έλεγες μετά τον ημιτελικό ότι ευχόσουν να διατηρηθεί το αήττητό σου στα φαϊναλ-φορ... Πως να μην πραγματοποιηθεί η ευχή σου με τέτοια ευστοχία... Εδώ πετάς την μπανανόφλουδα χωρίς να βλέπεις κι εκείνη πέφτει μέσα στο καλάθι των σκουπιδιών...
«Όλα μέσα φίλε, όλα! Ήταν να μην αρχίσουν να μπαίνουν (γέλια!!)...»
- Να αφήσουμε λίγο την πλάκα και να μιλήσουμε σοβαρά... Έχετε καταλάβει τι κάνατε στο Λονδίνο;
«Αυτό που κάναμε δεν έχει ξαναγίνει ποτέ από ελληνική ομάδα σ' αυτό το επίπεδο και με τον προϋπολογισμό που είχαμε, γιατί όλοι ξέρουμε ότι κερδίσαμε ομάδες που είχαν πολλαπλάσιο κόστος από μας! Η χαρά είναι διπλή, γιατί γράψαμε ιστορία!»
- Πέρυσι το πήρατε από το -19, φέτος από το -17... Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την κυριαρχία σας;
Το κάναμε πέρυσι στον τελικό, το κάναμε φέτος πολλές φορές στη διάρκεια της σεζόν, το κάναμε στο 5ο ματς των πλέϊ-οφ με την Εφές και από την στιγμή που η Ρεάλ, ξέφυγε με 17 πόντους στην πρώτη περίοδο, αναγκαστήκαμε να το ξανακάνουμε! Είμαστε ένα γκρουπ παικτών που δεν μας αρέσει να μας αμφισβητούν, γιατί αυτό μας κάνει σκληρότερους! Οι πανηγυρισμοί των αντιπάλων από τόσο νωρίς στον τελικό, μας έδωσαν ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο και κάπως έτσι ξεκίνησε μία ακόμη ανατροπή!
- Νομίζω ότι αυτός ο 3ος τίτλος του MVP σε ισάριθμα φάϊναλ-φορ (σ.σ.: κάτι που έχει πετύχει μόνο ο Τόνι Κούκοτς) και μετά από ισάριθμα τρόπαια,  βοήθησε τον κόσμο να καταλάβει την διαφορά σου από τους υπόλοιπους σπουδαίους Ευρωπαίους παίκτες... “Άποντος” με 0/5 σουτ και 3 λάθη στο ημίχρονο και 22 πόντους στο 2ο μέρος! Τι συντελέστηκε στην ανάπαυλα και επέστρεψε τόσο δριμύτερος και αποφασιστικός;
«Ο τρόπος που με αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ομάδες, με δύο και τρεις παίκτες πάνω μου, δεν μου επιτρέπει πάντα να είμαι αποτελεσματικός και είναι λογικό αυτό... Η Ρεάλ με έπαιξε πολύ κλειστά, χωρίς να μου δίνει ούτε διείσδυση, ούτε ελεύθερο σουτ, εκτός από ένα ένα χωρίς ισορροπία και μου πήρε χρόνο, να “διαβάσω” τον τρόπο που με έπαιξαν και να βρω λύσεις για να βοηθήσω την ομάδα. Όταν βγήκα αλλαγή και στη διάρκεια της ανάπαυλας, προσπάθησα να ηρεμήσω και να παραμείνω συγκεντρωμένος και όταν βγήκα στο γήπεδο για το 2ο μέρος, αισθανόμουν μεγάλη αυτοπεποίθηση γι' αυτό και πήρα τα σουτ».
- Τον μεγάλο, τον τεράστιο παίκτη-ηγέτη τον κάνουν και οι άξιοι συμπαίκτες; Σε ρωτάω γιατί δεν πιστεύω ότι υπήρχε υστερήσας παίκτης της ομάδας σ' αυτό το φάϊναλ-φορ;
«Αυτά τα παιδιά αξίζουν τεράστιας αναγνώρισης, γιατί τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν παρουσιάσει πραγματικά τεράστια βελτίωση κι έχουν αποκτήσει σκληρό χαρακτήρα και πολύ ώριμη προσωπικότητα! Έχουμε γίνει όλοι μία παρέα και αυτό μας έχει κάνει καλό γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα.... Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου για τον τρόπο που έπαιξαν, στους προπονητές για το πως διαχειρίστηκαν όλη αυτή την πίεση και στους προέδρους που είναι συνεχώς στο πλευρά μας και μας στηρίζουν απόλυτα».
- Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα;
«Ο coach απέδειξε ότι έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και τις γνώσεις του, μόνο και μόνο που ανέλαβε μία ομάδα που ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης και πέρυσι το καλοκαίρι, κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να την διατηρήσει στην κορυφή! Και όχι απλά μία ομάδα, αλλά ειδικότερα τον Ολυμπιακό που είναι από τις δύσκολες στην Ευρώπη, από πλευράς πίεση και αμφισβήτησης πόσο μάλλον στην Ελλάδα που μειώνουμε και αμφισβητούμε τα πάντα με το παραμικρό! Δυστυχώς δεν έχουμε υπομονή σαν λαός αλλά κυρίως δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη αθλητική παιδεία για να διαχειριστούμε σωστά τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Γενικά, μας αρέσει μόνο η νίκη και επειδή νομοτελειακά δε γίνεται να κερδίζουμε συνέχεια, είναι λογικό να περνάμε δύσκολα στις ήττες! Ο προπονητής μας, όμως, έμεινε προσηλωμένος στο πλάνο και παρ' όλη την αμφισβήτηση, κατόρθωσε να κρατήσει την ομάδα ενωμένη και στο τέλος να πετύχει κάτι ασύλληπτο, που του άξιζε στο 100%!».
- Και ο Ολυμπιακός, πάντως, τείνει να υιοθετήσει αυτή την ελληνική νοοτροπία που μόλις περιέγραψες... Δεν του αρέσει ή μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, αρνείται να χάσει...
«Τι να κάνουμε; Μάθαμε να ζούμε μ' αυτό και προσαρμοστήκαμε σ' αυτά τα δεδομένα... Είναι ωραία άρνηση, όμως, που προκύπτει μέσα από την μαχητικότητα και την διάθεσή μας να ανατρέψουμε την εκάστοτε αρνητική κατάσταση και είναι πιο πολύ πνευματική διεργασία παρά αγωνιστικό χαρακτηριστικό»!Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: