Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Το «σωσίβιο» για Μπενφίκα και Τσέλσι

Ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ, πέρα από τη δεδομένη αξία του τροπαίου και της πρωτιάς της διοργάνωσης, είναι ικανός (εφόσον είναι νικηφόρος) να επουλώσει «πληγές» που αποκόμισαν από την εξέλιξη της σεζόν οι δύο φιναλίστ.

Για την Μπενφίκα είναι νωπό του γκολ του Κέλβιν στο 91΄, στο πρόσφατο ντέρμπι με την Πόρτο. Αν δεν γίνει καμιά φοβερή έκπληξη την τελευταία αγωνιστική της πορτογαλικής Λίγκας, οι «αετοί» έχασαν ένα πρωτάθλημα, μάλλον δικό τους, στο «Ντραγκάο». Όσον αφορά την Τσέλσι η «αποκαθήλωση» του Ρομπέρτο Ντι Ματέο οδήγησε τους Λονδρέζους στην πρόσληψη του Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος με τον τίτλο του «υπηρεσιακού» να συνοδεύει για έξι και πλέον μήνες το όνομά του δέχθηκε σκληρή κριτική, με την παρουσία του να προκαλεί τριγμούς και διχογνωμία στις τάξεις των φιλάθλων των «μπλε».

Ωστόσο ο Ισπανός λογικά βγάζει στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ την Τσέλσι, μέσω Πρέμιερ, ενώ την οδήγησε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, στον δεύτερο διαδοχικό ευρωπαϊκό τελικό του αγγλικού κλαμπ στις ισάριθμες τελευταίες σεζόν. Όπως και να έχει, τον τελευταίο καιρό η Τσέλσι παίζει καλή μπάλα. Δεν έχει πάρει κανένα τρόπαιο φέτος, όμως, και η διεκδίκηση ενός τόσο σημαντικού αυτόματα δημιουργεί προσδοκίες.

Μπενφίκα και Τσέλσι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα Κύπελλα Ευρώπης πέρυσι: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2012, με καθοδηγητή τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, κέρδισε με 1-0 στη Λισσαβώνα, για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» επικράτησε με 2-1 κι έφθασε με δύο νίκες στα ημιτελικά. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός του τεχνικού των Πορτογάλων, Ζόρζε Ζέσους, ενώ η Μπενφίκα με αγγλικές ομάδες έχει δέκα νίκες, πέντε ισοπαλίες και δεκαέξι ήττες στην ιστορία της.

Ο Μπενίτεθ μπορεί να είναι πιο έμπειρος σ΄ αυτά τα ματς από τον Ζέσους, έχοντας και ευρωπαϊκά τρόπαια στην κατοχή του, όμως ως προπονητής της Λίβερπουλ τέσσερις φορές αντιμετώπισε την ομάδα της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου κερδίζοντας τη μία και χάνοντας τις υπόλοιπες τρεις! Η Τσέλσι αν πάρει το τρόπαιο θα γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά πρώτα Τσάμπιονς Λιγκ και μετά Γιουρόπα Λιγκ, σε δύο σερί χρονιές, και η τέταρτη (μετά τις Γιουβέντους, Άγιαξ και Μπάγερν Μονάχου) που κατακτά και τα τρία μεγάλα τρόπαια της ΟΥΕΦΑ.

Το μείον των Άγγλων, βέβαια, είναι οι ελλείψεις. Η Μπενφίκα έχει λευκό απουσιολόγιο, ενώ για τους Λονδρέζους οι Αζάρ και Τέρι ταξίδεψαν, απλώς, για ψυχολογικούς λόγους στο Άμστερνταμ. Δεν υπολογίζεται ο Ντεμπά Μπα, ο οποίος είχε παίξει στη διοργάνωση με τη Νιούκαστλ και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Ολλανδός Μπγιορν Κούιπερς, από τις «σφυρίχτρες» που προωθεί πολύ η διοργανώτρια Αρχή κι έχει πρόσφατα στο ενεργητικό του καλές αλλά και κακές διαιτησίες.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

Μπενφίκα (Ζόρζε Ζέσους / 4-2-3-1): Αρτούρ - Περέιρα, Λουιζάο, Γκαράι, Μελγκαρέχο - Μάτιτς, Πέρες - Σάλβιο, Λίμα, Γκαϊτάν, Καρντόζο.
Τσέλσι (Ράφα Μπενίτεθ / 4-2-3-1): Τσεχ - Αθπιλικουέτα, Κέιχιλ, Ιβάνοβιτς, Άσλι Κόουλ - Λουίζ, Ραμίρες - Όσκαρ, Μάτα, Μόουσες - Τόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: