Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κι όμως… ξανάγινε!! (pics)

Ποιος τελικός κυπέλλου είχε φοβερές ομοιότητες με το ματς Ολυμπιακός – Αστέρας; Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης και βρίσκει δημοσιεύματα της εποχής. 
Σφυρίγματα της διαιτησίας, άδειες κερκίδες στην απονομή, γκρίνιες… Για τον πολυσυζητημένο τελικό κυπέλλου Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης και όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ το Σάββατο έχουν ήδη ειπωθεί… όλα!
Να, όμως, που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει, αρνητικά τις περισσότερες φορές. Εκεί που πάντα λέμε «δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό», τελικά όποιος ψάχνει λίγο παραπάνω ανακαλύπτει ότι… ξανάγινε!
Στην προκειμένη περίπτωση θυμηθήκαμε και ξετρυπώσαμε από το αρχείο τον τελικό, που έγινε στις 18 Ιουνίου 1975, μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Οι ομοιότητες πολλές…
* Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποδοκίμασαν τους παίκτες τους στον γύρο θριάμβου μετά την κατάκτηση του κυπέλλου και χειροκρότησαν τους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας και συγκεκριμένα του… Παναθηναϊκού! (άλλοι καιροί, άλλες πολύ ωραιότερες εποχές από την τωρινή, που δεν υπάρχει περίπτωση, δυστυχέστατα, να δούμε στην εξέδρα παναθηναϊκούς να χειροκροτούν τον Ολυμπιακό ή ολυμπιακούς τον Παναθηναϊκό).
* Ο Ολυμπιακός έκανε το νταμπλ. Και τα «Νέα» έγραφαν, όπως θα δούμε αναλυτικά στην συνέχεια: «Είναι παγκόσμιο ρεκόρ ασφαλώς μια ομάδα να πετυχαίνει το «νταμπλ» και να αποδοκιμάζεται». Έκαναν λόγο, μάλιστα, για τον «πιο άχαρο γύρο θριάμβου που έγινε στην ιστορία της διοργάνωσης».
* Η διαιτησία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, με τις εφημερίδες να γράφουν για γκολ – οφσάιντ, αλλά και για πέναλτι που δεν δόθηκε στους ηττημένους! Ο ρέφερι ήταν ξένος, ενώ τον αγώνα είχε παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζοάο Χαβελάνζε!
* Να σημειωθεί ότι ο Παναθηναϊκός δεν αγωνίστηκε με όλους τους βασικούς του κι έτσι ο Ολυμπιακός ήταν εξ’ αρχής το ξεκάθαρο φαβορί.
«Ο πιο άχαρος γύρος του θριάμβου»!
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα δημοσιεύματα – ντοκουμέντα της εποχής. Τα «Νέα» γράφανε, στις 19 Ιουνίου 1975:
«Λιγότερο δεν έχουν χειροκροτηθεί ποδοσφαιριστές ομάδες που κατακτά το κύπελλο Ελλάδας, όσο οι ακριβοπληρωμένοι άσσοι του Ολυμπιακού χθες το βράδυ στο Νέο Φάληρο. Το 1-0, με γκολ που σημειώθηκε ανορθόδοξα στο 35’, έδωσε την ευκαιρία στους ερυθρόλευκους να κάνουν τον γύρο του θριάμβου.
Το πιο άχαρο στην ιστορία της διοργάνωσης, αφού στην θέση των ζητωκραυγών υπήρχε η πικρία για την άθλια εμφάνισή τους. Από την άλλη πλευρά η εφεδρική ομάδα του Παναθηναϊκού, δεν έχει να επιδείξει εκθαμβωτική απόδοση. Μόνο πείσμα και θέληση για κάτι καλό. Έλειπε, όμως, από τους πράσινους το πιο σημαντικό, η πίστη ότι μπορούν να φθάσουν στη νίκη.
Και για τους 40.000 φιλάθλους που πλήρωσαν 150 και 120 δραχμές για να δουν τον τελικό, τι απόμεινε; Ένα άνοστο θέαμα, με κίτρινες κάρτες και… μαύρα χάλια. Αν αυτός ήταν ο δείκτης ποιότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου, τότε θα έπρεπε να κρύψουμε το πρόσωπό του από τους ξένους. Κι όμως φέραμε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο της ΦΙΦΑ κ. Χαβελάνζε για να απονείμει το κύπελλο και τον Ιταλό διαιτητή κ. Μενεγκάλι για να διευθύνει τον τελικό.
Οι πολυδιαφημισμένοι άσσοι του Ολυμπιακού παγιδεύτηκαν στην υπεροψία τους και μπλέχτηκαν στους ιστούς μιας 90λέπτης νάρκης. Έτσι δεν ήταν λίγες οι φορές που ανάγκασαν τους πικραμένους οπαδούς τους να εκφράσουν την αγανάκτησή τους με έντονες αποδοκιμασίες. Και είναι παγκόσμιο ρεκόρ ασφαλώς μια ομάδα να πετυχαίνει το «νταμπλ» και να αποδοκιμάζεται. Χθες το βράδυ οι ερυθρόλευκοι δεν θα είχαν κουράγιο να γλεντήσουν, να γιορτάσουν το ζευγάρωμα των φετεινών τίτλων τους».

«Δεν δόθηκε το οφσάιντ»

Και συνεχίζει η ίδια εφημερίδα: «Ο τελικός κρίθηκε στο 35’ μ’ ένα περίεργο γκολ, που ξεκίνησε από οφσάιντ. Ο Γκαϊτατζής έδωσε προωθημένη πάσα, που βρήκε τον Κρητικόπουλο αφρούρητο αρκετά μέτρα πίσω από την γραμμή άμυνας του Παναθηναϊκού. Ο Κωνσταντίνου προ του κινδύνου πραγματοποίησε έξοδο. Λίγο πριν έρθουν σώμα με σώμα οι δυο αντίπαλοι, πάτησε την μπάλα ο Κρητικόπουλος, έχασε τον έλεγχό της, την απομάκρυνε ελαφρά ο Κωνσταντίνου και κάτοχός της έγινε ο Φυλακούρης. Ο αρχηγός των «πράσινων» χθες έκανε λάθος μεταβίβαση και ο Δαβουρλής με μακρινό σουτ στην ανυπεράσπιστη εστία «έγραψε» το 1-0. Είναι γεγονός πώς ο Κρητικόπουλος στην αφετηρία της φάσης ήταν οφσάιντ, που δεν δόθηκε από τον αρμόδιο επόπτη κ. Μαράτο».

«Ο πιο περίεργος τελικός»

Στα παραλειπόμενα του αγώνα διαβάζουμε και πάλι από τα «Νέα»: «Με τον Ολυμπιακό να κάνει τον γύρο του θριάμβου αποδοκιμαζόμενος και τον ηττημένο Παναθηναϊκό ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΤΟΥ έληξε Ο ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ στην ιστορία του κυπέλλου Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων υπάρχουν δηλώσεις από τον Φυλακούρη: «Ευχαριστώ τον κόσμο του Ολυμπιακού, που αναγνώρισε την ανωτερότητά μας και μας χειροκρότησε. Αποδείξαμε, ότι το ποδόσφαιρο παίζεται από την ψυχή και τα πόδια κι όχι από τα ονόματα».  


Σε κραυγές…
Από την εφημερίδα «Μακεδονία» διαβάζουμε την επομένη εκείνου του τελικού κυπέλλου τα εξής σε διάφορα σημεία της ανάλυσης του αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός:
«Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0 και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας και συγχρόνως το νταμπλ της φετινής περιόδου. Δεν έπεισε όμως κανέναν στο Φάληρο (ήταν 40.000 περίπου θεατές) η πειραϊκή ομάδα ότι ήταν άξια του τίτλου. Αντιμετωπίζοντας έναν αδύναμο και άπειρο λόγω των πολλών ελλείψεών του αντίπαλο, τρόμαξε στην κυριολεξία να τον καταβάλει. Έφτασε στο σημείο να κάνει καθυστερήσεις, για να κρατήσει το πολύτιμο γκολ του Δαβουρλή, που σημειώθηκε στο 40’ και αφού προηγουμένως ο Ιταλός διαιτητής κ. Μενεγκάλι αγνόησε οφσάιντ του Κρητικόπουλου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απαράδεκτη εμφάνιση των ερυθρόλευκων προκάλεσε την αγανάκτηση των οπαδών του Ολυμπιακού που κατ’ επανάληψη ξέσπασαν σε κραυγές «αίσχος – αίσχος».

Και πέναλτι!
Έγραφε ακόμα η «Μακεδονία» στις 19 Ιουνίου 1975: «Δεν χωρά αμφιβολία ότι θα πετύχαιναν περισσότερα πράγματα οι Αθηναίοι αν ο Ιταλός διαιτητής και ο επόπτης Μαράτο δεν τους κατεδίκαζαν με αυτόν τον τρόπο. Εκτός από το γκολ που ξεκίνησε από κραυγαλέο οφσάιντ, ο ξένος ρέφερι δεν καταλόγισε πέναλτι εις βάρος του Ολυμπιακού όταν ανέτρεψε καθαρά ο Γκλέζος τον Βαλλίδη στην περιοχή (και για τις δυο περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός υπέβαλλε ένσταση κατά την ανάπαυλα του ημιχρόνου)».
Σε άλλο σημείο: «Ακριβώς στο 40’ ο Βιέρα έκανε μπροστινή μπαλιά στον Κρητικόπουλο, ο οποίος όμως βρισκόταν τουλάχιστον πέντε μέτρα οφσάιντ, σε σημείο που ο ίδιος τα έχασε!».

Χαβελάνζε και γύρος θριάμβου

Και στο τέλος: «Μετά την λήξη του αγώνα ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ κ. Χαβελάντζε παρέδωσε στον αρχηγό του Ολυμπιακού Σιώκο το κύπελλο. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού εν συνεχεία έκαναν τον γύρο του θριάμβου χωρίς, όμως, να κερδίσουν τον ενθουσιασμό που περίμεναν από τους φιλάθλους τους λόγω της κακής εμφάνισης που πραγματοποίησαν».   
«Τα λουλούδια της Μαρίας»!
Για ποιο λόγο, όμως, ο Παναθηναϊκός είχε κατέβει σε έναν τελικό κυπέλλου με πολλές ρεζέρβες; Η ιστορία είναι πάνω – κάτω γνωστή για τους παλαιότερους, όμως καλύτερα ας ανατρέξουμε στο αλμανάκ του Ανδρέα Μπόμη «Γκολ 2000, ένας αιώνας ποδόσφαιρο», όπου γράφει για τον συγκεκριμένο τελικό κυπέλλου του 1975:
«Είναι η χρονιά κατά την οποία ο Παναθηναϊκός κατηγορήθηκε πως στον ημιτελικό με τον Ηρακλή, στον οποίο νίκησε καθαρά 2-1, στη Θεσσαλονίκη, άνθρωποί του προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον Τάκη Νικολούδη. Το θέμα είναι γνωστό στους φιλάθλους ως «τα λουλούδια της Μαρίας», μια και αυτό ήταν το σύνθημα στην όλη ιστορία. Το ότι κάτι έγινε είναι γεγονός. Πάντως, με την ενέργεια του Γεωργίου Ανδριανόπουλου, πρώην προέδρου του Ολυμπιακού, βουλευτή και δημάρχου στον Πειραιά, να μην ψηφίσει στην τριμελή πειθαρχική επιτροπή κατά του αιώνιου αντιπάλου του, τα σχόλια πήραν κι έδωσαν. Άλλοι μιλούσαν για κουκούλωμα και άλλοι έλεγαν ότι ήταν μια σωστή και γενναία πράξη. Ο Παναθηναϊκός, τέλος, δεν δέχθηκε καμία ποινή και στην συνέχεια διαμαρτυρήθηκε για τον ορισμό του τελικού κυπέλλου στο στάδιο Καραϊσκάκη και κατέβασε μια «πρώτη – δεύτερη» ομάδα».

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: