Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Δεν θα χρειαστείτε πρόσθετα μέτρα μέχρι και το 2014!!

Δεν φταίνε οι υπέρογκοι φόροι αλλά το ότι δεν προχωράνε οι διαρθρωτικές αλλαγές, για την μεγάλη ύφεση και τη έξαρση της ανεργίας την Ελλάδα.

ΔΝΤ: Δεν θα χρειαστείτε πρόσθετα μέτρα μέχρι και το 2014
Δεν φταίνε οι υπέρογκοι φόροι αλλά το ότι δεν προχωράνε οι διαρθρωτικές αλλαγές, για την μεγάλη ύφεση και τη έξαρση της ανεργίας την Ελλάδα. Με το σκεπτικό αυτό και επειδή παραμένουν οι αβεβαιότητες στην ελληνική οικονομία η Τρόικα δεν έχει λέει ακόμα το «ναι» σε μειώσεις φόρων που έχει ζητήσει η κυβέρνηση. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πολιτική σταθερότητα έχει αποκατασταθεί στη χώρα μας αλλά εκφράζει ανησυχία για τη διατήρησή της, όσο θα αυξάνεται η ανεργία –ειδικά στους νέους- χωρίς να λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησής της.

Έτσι περιγράφουν σε αδρές γραμμές οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την κατάσταση στη χώρα μας και την ελληνική οικονομία, στην έκθεση που άνοιξε το δρόμο για την έγκριση της δόσεως των 1,8 δισ. την περασμένη Παρασκευή και που δόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης –ώρα Ελλάδος- στη δημοσιότητα.

Παρότι το ΔΝΤ αποδίδει εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία το 2012 και στις αρχές του 2013 ξεπέρασε τους στόχου, οι ελεγκτές θεωρούν πως η δημοσιονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί αισιόδοξες προβλέψεις εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να χαλαρώσουν από τώρα οι φόροι. Για αυτό αναφέρουν πως το αίτημα για μείωση φόρων θα επανεξεταστεί μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και διαβλέπουν σημαντική πρόοδο που δεν είχε επιδείξει πριν η χώρα μας, το δημοσιονομικό άχθος παραμένει «θηλιά» για τη χώρα, για αυτό οι ελεγκτές υπερτονίζουν ότι πρέπει να διαρθρωτικές αλλαγές να κινηθεί η πραγματική οικονομία, για να λειτουργήσει παρά τα βάρη που έχει φορτώσει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος «τρομάζει» ακόμα τους υποψήφιους επενδυτές και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να λάβουν και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν χρειαστεί.

Στην έκθεση τονίζεται πάντως ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. Το θέμα του δημοσιονομικού κενού στη διετία 2015-2016 θα συζητηθεί όταν επιστρέψουν οι επικεφαλείς ελεγκτές. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από την απόδοση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: