Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Έλληνα φοιτητή!!

Ενώπιον Τούρκου εισαγγελέα απολογείαι αυτή την ώρα ο 25χρονος Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης ο οποίος προσήχθη από τις τουρκικές αρχές επειδή συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του Έλληνα φοιτητή
Ο Γιώργος Ιατρίδης είναι μεταξύ των επτά ξένων υπηκοόων που ανακρίνονται από τις τουρκικές αρχές για το ρόλο τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. Περίπου στις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι εναντίον του Έλληνα φοιτητή δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Γ.Ιατρίδης δεν συνελήφθη, αλλά απλώς προσήχθη από τις τουρκικές αρχές.

Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του protothema.gr στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Μπελεγρής, ο 25χρονος φοιτητής περίπου στις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης μεταφέρθηκε στο τμήμα αλλοδαπών της τουρκικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη όπου ενδέχεται να του ανακοινωθούν διοικητικά μέτρα, ένα εκ των οποίων είναι η απέλαση.

Ο Γιώργος Ιατρίδης συλληφθείς είναι μεταπτυχιακός φοιτητής, που βρισκόταν στην Τουρκία με το πρόγραμμα Erasmus. Από τυην πρώτη στιγμή της προσαγωγής του από τις τουρκικές αρχές δίπλα στον ιατρίδη βρισκόταν διπλωμάτης από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ του παρασχέθηκε και νομική βοήθεια.

Πληροφορίες ότι έφερε πάνω του διπλωματικό διαβατήριο, δεν επιβεβαιώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Σε επικοινωνία του protothema.gr με υπηρεσιακά στελέχη στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα διαψεύστηκε κάθετα ότι ο συλληφθείς έφερε διπλωματικό διαβατήριο.

Ερντογάν: Δικογραφίες σε βάρος έξι ξένων συλληφθέντων

Από τους επτά ξένους που βρίσκονται στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας οι έξι οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους ενώ ο ένας έχει προσαχθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Τυνησία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως οι ξένοι «δεν φέρουν διπλωματικό διαβατήριο», όπως ανέφεραν από το πρωί φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Οι φοιτητές κρατούνται στο Τμήμα Αλλοδαπών της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να απελαθούν.




Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ" που επικαλείται δημοσίευμα της "Radical", τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος κι ένας Ελληνας έχουν συλληφθεί απο τις αρχές με την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.

Οι ξένοι υπήκοοι συνελήθησαν χτες Τετάρτη.




Με βάση το δημοσίευμα της "Rαdical", τέσσερις εξ αυτών είναι φοιτητές που επισκέφθηκαν την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος "Εrasmus".


Δήλωση Κώστα Ήσυχου (ΣΥΡΙΖΑ) για τη σύλληψη του Έλληνα


Ο συντονιστής του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ήσυχος, δήλωσε: Ο νεαρός φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης συνελήφθη χτες αργά το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ από δυνάμεις ασφαλείας , μαζί με μια γαλλίδα συμφοιτήτρια του και άλλους τούρκους ακτιβιστές, περίπου 30 τον αριθμό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες  τις επόμενες ώρες  θα του απαγγελθούν  κατηγορίες, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνει κατηγορηματικά αλληλέγγυος στον Έλληνα φοιτητή, αλλά και στους χιλιάδες  συλληφθέντες ακτιβιστές που, με ειρηνικό τρόπο και πρωτόγνωρη μαζικότητα, συνεχίζουν τον αγώνα τους για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατικές ελευθερίες.

Καταγγέλλουμε όλες τις ακραίες φωνές στην Τουρκία που αποδίδουν  ψευδώς ότι ο Έλληνας φοιτητής ήταν κάτοχος ελληνικού διπλωματικού διαβατηρίου, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσουν  εντυπώσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν με την αλήθεια.

Η παρουσία δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ανάμεσα τους οποίους βρίσκονται πολλοί ξένοι που σπουδάζουν ή ζουν στην Τουρκία, αποτυπώνουν τον κινηματικό διεθνισμό της εποχής μας. Είμαστε βέβαιοι  ότι το Υπουργείο  Εξωτερικών  της χώρας μας,  όπως και οι τοπικές  διπλωματικές μας αρχές, πράττουν τα δέοντα ώστε να έχει γρήγορο τέλος η περιπέτεια του Έλληνα φοιτητή.

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε  την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον αγωνιζόμενο αδελφό τουρκικό λαό, που δέχεται τη βάναυση καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: