Έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι στο Ντα Λουζ ήταν πολύ απαιτητικό ενεργειακά και για τις δυο ομάδες. Ο ρυθμός στο α’ μέρος ήταν γρήγορος με την μπάλα πάνω – κάτω, ενώ στην επανάληψη ο αγωνιστικός χώρος βάρυνε πολύ, όπως είδαμε. Κι έτσι οι ποδοσφαιριστές, που ήδη είχαν δώσει ένα απαιτητικό α’ ημίχρονο, έπρεπε να καταβάλλουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να σταθούν, και πολύ περισσότερο να παίξουν ποδόσφαιρο, πάνω σε τέτοιο τερέν - πισίνα.
Ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο ότι έπαιξε καλά, ότι είχε αλληλοκαλύψεις, ότι έβγαινε μπροστά «μελετημένα» και στην κόντρα και ότι στάθηκε εξαιρετικά σε ένα τέτοιο ματς, ανεξάρτητα από το τελικό σκορ. Έδειξε και μέταλλο. Και σκληράδα. Δεν λύγισε μπροστά στις απαιτήσεις ενός τόσο δύσκολου αγώνα και στις ειδικές συνθήκες. Ούτε φοβήθηκε να βάλει τα πόδια του στην φωτιά.
Αντίθετα, η Μπενφίκα έδειξε και νευρική στις κινήσεις της, αλλά και… φυγόπονη στις μονομαχίες, ενώ προσπαθούσε συνέχεια με διάφορους τρόπους να πάρει σφυρίγματα γύρω ή μέσα στην περιοχή. Ναι μεν, λοιπόν, κατάφερε να ισοφαρίσει, έστω κι έτσι, πιέζοντας όπως – όπως μετά το 60’ όχι τόσο για να δημιουργήσει, αλλά περισσότερο για να εκμεταλλευτεί ένα λάθος (σαν κι αυτό που έκανε ο κατά τα άλλα αλάνθαστος Ρομπέρτο), όμως το σκορ όπως και να έχει δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα.
Κατοχή και τελικές
Ας πάμε, όμως, να δούμε και τα τρεξίματα, όπως κάνουμε μετά απ’ όλα τα ματς του τσάμπιονς λιγκ.
Στα προηγούμενα δυο παιχνίδια ο Ολυμπιακός είχε τρέξει περισσότερο από Παρί κι Άντερλεχτ. Αυτή τη φορά η Μπενφίκα είναι που έβγαλε πιο πολλά χιλιόμετρα. Και, μάλιστα, δίχως μεταπτώσεις από το α’ στο β’ μέρος, παρά το βαρύ τερέν.
Να σημειώσουμε ότι η κατοχή μπάλας ήταν ισορροπημένη με 52-48 για τους γηπεδούχους στο α’ και με 54-46 στο β’. Οι τελικές ήταν 8-10 υπέρ του Ολυμπιακού σε όλο το ματς. Μάλιστα, οι ερυθρόλευκοι στην επανάληψη (6-2 υπέρ των φιλοξενούμενων) έκαναν σαφώς περισσότερες απ’ ό,τι στο α’ μέρος (6-4 για την Μπενφίκα).
Με 108,8 η Μπενφίκα, με 103,6 ο Ολυμπιακός
Η Μπενφίκα, λοιπόν, έκανε στο α’ ημίχρονο 54.6 χλμ. και στο β’ 54,2 χλμ. Συνολικά, δηλαδή, έβγαλε 108,8 χλμ. στο ματς.
Ο Ολυμπιακός έκανε 52,6 χλμ. στο α’ ημίχρονο, όμως στο β’ έπεσε αρκετά κάνοντας 51 χλμ., άρα συνολικά 103,6. Φάνηκε, δηλαδή, πόσο απαραίτητο ήταν τελικά το φρεσκάρισμα με τις αλλαγές των Εντινγκά και Γιαταμπαρέ, αφού με το οξυγόνο τους κράτησαν σε ένα επίπεδο τα τρεξίματα.
Η Μπενφίκα, πάντως, και στα άλλα δυο παιχνίδια της στο τσάμπιονς λιγκ έχει δείξει ανάλογη σταθερότητα σ' αυτούς τους δείκτες. Όσα χιλιόμετρα, δηλαδή, κάνει στα α’ ημίχρονα, τα ίδια (ή και περισσότερα!) κάνει και στα β’.
Τρίτη σερί «πρωτιά» για Σάμαρη
Για τον Ολυμπιακό για τρίτο συνεχόμενο ματς πρώτος στα τρεξίματα ήταν ο Σάμαρης με 10,529 μ. Ακολούθησαν ο Μανιάτης με 10,419 και ο Χολέμπας με 10,082. Στο α’ μέρος, πάντως, πρώτος ήταν ο Φουστέρ με 5,4 χλμ., όμως από την στιγμή που έγινε αλλαγή στο 68’ δεν ήταν δυνατόν να έχει και τα περισσότερα χιλιόμετρα συνολικά.
Για την Μπενφίκα πρώτος ήταν ο Μάτιτς με 11,443 μ., όπως συνέβη και στα δυο προηγούμενα ματς της ομάδας του.
Με Παρί και Άντερλεχτ
Ας θυμηθούμε, όμως, τι είχε γίνει στα προηγούμενα ματς του Ολυμπιακού για να υπάρχει κι ένα μέτρο σύγκρισης:
- Ολυμπιακός – Παρί Σ.Ζ. 104,6 – 102,3 (ο Ολυμπιακός στο α’ μέρος έκανε 54,1 χλμ. και στο β’ μόλις 50,5). Τρεξίματα παικτών: Σάμαρης 11,1 χλμ., Μασάντο 10,9 χλμ. και Μπονγκ 10,1 χλμ.
- Άντερλεχτ – Ολυμπιακός 108,4 – 112,07 (ο Ολυμπιακός στο α’ μέρος έκανε 55,03 χλμ. και στο β’ ημίχρονο 57,04). Τρεξίματα παικτών: Σάμαρης 11,9 χλμ., Ντινγκά 11,4 και Μπονγκ 10,8.
Μιας, όμως, και παίζει και ο ΠΑΟΚ σε λίγες ώρες με την Μακάμπι στην Ευρώπη (η ΟΥΕΦΑ, πάντως, δεν μετράει τα χλμ. στο γιουρόπα για να υπάρχουν τέτοια στατιστικά), είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τι είχε κάνει και ο δικέφαλος στα πλέι οφ του τσάμπιονς λιγκ, αφού υπάρχουν διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία:
- Σάλκε - ΠΑΟΚ 115,8 - 118,1 (Τζιόλης 12,1 χλμ., Λάζαρ 12 χλμ., Στοχ 11,4 χλμ.).
- ΠΑΟΚ - Σάλκε 109,4 - 109,49 (Κάτσε 11,7 χλμ., Τζιόλης 11 χλμ., Κίτσιου 10,2 χλμ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου