Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κλειδώστε τον Σφαιρόπουλο και πετάξτε τα κλειδιά στον... Βόλγα!!

Δεν περίμενα, βέβαια, τη νίκη του Πανιωνίου επί της Σπαρτάκ για να γράψω ό, τι θα επακολουθήσει.

Κλειδώστε τον Σφαιρόπουλο και πετάξτε τα κλειδιά στον... Βόλγα
Δεν στέκομαι άλλωστε, δεν βγάζω ποτέ συμπεράσματα, δηλαδή, από ένα αποτέλεσμα: από μία μεγάλη νίκη ή από ένα άνευ προηγουμένου στραπάτσο. Η γενική εικόνα μίας ομάδας είναι εκείνη, που με νοιάζει. Και κρίνοντας πάντα υπό αυτό το πρίσμα, ο Πανιώνιος αγγίζει το άριστα και ο λόγος γίνεται για το διάστημα, που τον έχει στα χέρια του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.
Πέρυσι πήρε στα χέρια του ρόστερ, που δεν ήταν επιλογής του (αν και βέβαια ο προηγούμενος προπονητής, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είχε επιτυχημένες επιλογές με αυτές του Μίλμπουρν και του Αγραβάνη να ξεχωρίζουν, αφήστε, που ο άνθρωπος έφυγε, έχοντας τον Πανιώνιο στο πρωτάθλημα με 5 νίκες και 1 ήττα) και όμως κατάφερε να το οδηγήσει όσο ψηλά γινόταν. Πήρε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα (πήρε δηλαδή το... πρωτάθλημα από τη στιγμή, που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι ανίκητοι), ενώ κέρδισε τον Παναθηναϊκό στη κανονική περίοδο, στο δε σουτ έχασε από τους "πράσινους" στα πλέι-οφ. Στην δε Ευρώπη για λίγο δεν πρόλαβε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Eurocup.
Και φέτος, έχει ξεκινήσει με "5 στα 5" σε Ελλάδα και Ευρώπη, με αποκορύφωμα πριν από λίγο τη μεγάλη νίκη επί της Σπαρτάκ. Και είναι μεγάλη η νίκη επί της Σπαρτάκ καθώς
α) αρκετοί παίκτες του Πανιωνίου δεν έχουν εμπειρία από ευρωπαϊκές διοργανώσεις
β) το ματς ήταν εκτός έδρας με τη Σπαρτάκ να μην είναι η Σπαρτάκ του πρόσφατος παρελθόντος, αλλά να έχει δυναμική
γ) δεν έπαιζε ο βασικός σέντερ της ομάδας, Βασίλης Καββαδάς. Σε ομάδες σαν τον Πανιώνιο, η μία απουσία βασικού παίκτη έχει σημασία, οι Νεοσμυρνιώτες, όμως, τα κατάφεραν και χωρίς τη παρουσία του διεθνούς σέντερ, αποδεικνύοντας ότι έχουν ομάδα. Οτι είναι ομάδα του προπονητή, ότι είναι καλά δουλεμένη, ότι δεν παρατάει ποτέ ένα παιχνίδι.
Εννοείται: έχουμε την εμπειρία και γνωρίζουμε (όπως και όλοι σας) ότι στο τέλος τον ξυρίζουν τον γαμπρό. Ομως, κάποια πράγματα φαίνονται ξεκάθαρα δίχως να χρειάζεται το τελείωμα της χρονιάς. Και αυτό, που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όχι αύριο, αλλά....χθες το αφεντικό της ΚΑΕ Πανιώνιος, Ηλίας Λιανός, πρέπει να τηλεφωνήσει στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, και να του προσφέρει νέο συμβόλαιο. Να πάρουν σηκωτό τον Θεσσαλονικιό προπονητή οι "Πάνθηρες", να τον κλειδώσουν στην αίθουσα Τύπου του κλειστού της οδού Αρτάκης και να πετάξουν τα κλειδιά στον...Βόλγα. Αν δεν το έχετε καταλάβει, το συμβόλαιο του Σφαιρόπουλου τελειώνει το καλοκαίρι, που μας έρχεται. Από την άλλη, σαφώς δεν θα είναι κι εύκολο να μείνει ο "Σφαιρό" στην πλατεία. Αν και όλα (προσοχή: για την αγοραστική αξία παίκτη ή προπονητή μιλάμε) κρίνονται από το αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι ο Θεσσαλονικιός προπονητής θα έχει ζήτηση το καλοκαίρι, τέτοια που να μην είναι εφικτή η παραμονή του στη Νέα Σμύρνη. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τον Πανιώνιο να κάνει τη κίνησή του τώρα, που είναι νωρίς. Ασχέτως του τι θα καταφέρει.
Ο Σφαιρόπουλος είναι ένας προπονητής, που δεν του αρέσει το σπίτι ή τα μπουζούκια. Είναι ένας άνθρωπος, που θέλει να κοιμάται στο γήπεδο! Αν έχει κοιμηθεί μέχρι σήμερα, δεν το ξέρουμε, σίγουρα πολλά μεσημέρια, πάντως, τρώει και δουλεύει στο κλειστό της οδού Αρτάκης.
Και για να τα λέμε όλα και επειδή το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, ένας δεν φέρνει την άνοιξη. Χρειάζεται επιτελείο, ομάδα. Ο καθένας από αυτούς έχει την συνεισφορά του. Και ο Σφαιρόπουλος (και κατ' επέκταση ο Πανιώνιος) έχει την τύχη να έχει δίπλα του -πάνω από όλα- τον Θανάση Παπαχατζή, έναν από τους πιο έμπειρους προπονητές στην Ελλάδα. Εναν από τους καλύτερους βοηθούς προπονητή, που υπάρχει. Και μάλιστα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σφαιρόπουλο: δεν θέλει να φεύγει από το γήπεδο. Δουλειά, δουλειά, δουλειά.
Και να μην ξεχάσουμε κάτι επίσης σημαντικό: ο προπονητής του Πανιωνίου δεν πήρε τους παίκτες, που θα ήθελε και θα μπορούσε να πάρει. Ο λόγος είναι ότι το πεδίο επιλογής ήταν (και είναι) περιορισμένο λόγω της τιμωρίας από την ΦΙΜΠΑ. Και με αυτό, βέβαια, δεν θέλουμε να πούμε ότι οι ξένοι παίκτες του Πανιωνίου είναι κακοί. Κάθε άλλο. Απλά ο Σφαιρόπουλος δεν είχε την δυνατότητα να επιλέξει από όλη τη γκάμα.
Τελειώνοντας (γιατί με τα παραπάνω ίσως και να υπερβάλλαμε λίγο) ο Πανιώνιος δεν θα...πεθάνει χωρίς τον πολύ καλό Ελληνα προπονητή. Και δεν θα πάθει μεγάλη ζημιά (όπως δεν έπαθε όταν έφυγε ο επίσης σπουδαίος Γιώργος Μπαρτζώκας) όσο στο τιμόνι του είναι ο Ηλίας Λιανός. Δυστυχώς ή ευτυχώς στο μπάσκετ της Α1 (και όχι μόνο), τα πάντα ξεκινάνε από την διοικητική ηγεσία. Δεν έχετε παρά να σκεφτείτε τον Ολυμπιακό χωρίς τους Αγγελόπουλους και τον Παναθηναϊκό χωρίς τον Γιαννακόπουλο. Υπάρχει ζωή μετά από αυτούς; Δύσκολο έως απίθανο. Δεν νομίζουμε να διαφωνούν πολλοί με αυτό.

Πηγή:  Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: