Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Οι πρώτοι 13 κανόνες του μπάσκετ!! (ΒΙΝΤΕΟ)

"Σκυλίσια Μέρα" με τον Τζέιμς Νέισμιθ, τον πατέρα του μπάσκετ, να φεύγει σαν σήμερα από τη ζωή. Διαβάστε τους 13 κανόνες στην πρώτη αναμέτρηση που έγινε ποτέ το 1891!
Σαν σήμερα το 1939 έφυγε από τη ζωή στα 78 του χρόνια ο Τζέιμς Νέισμιθ. Το όνομά του ταυτίστηκε με τη γέννηση του μπάσκετ, αφού αυτός το επινόησε.
Ο Νέισμιθ γεννήθηκε στο Οντάριο του Καναδά και ήταν γυμναστής. Στη συνέχεια έζησε στην Αμερική και από το 1891 εργάστηκε σαν γυμναστής στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.
Οι καιρικές συνθήκες τον οδήγησε να σκεφτεί ένα άθλημα για κλειστούς χώρους. Έκανε έναν συνδυασμό από δημοφιλή σπορ κι έτσι τον Δεκέμβριο του 1891 έγινε το πρώτο παιχνίδι του μπάσκετ. Με εννιάδες, όχι πεντάδες όπως σήμερα. Μάλιστα, το ματς έγινε με μπάλα ποδοσφαίρου και τα καλάθια ήταν …φρούτων! Για ροδάκινα, συγκεκριμένα. Το παιχνίδι ήταν βασισμένο σε 13 κανόνες.
Οι κανόνες του Νέισμιθ ήταν:
1. Ενας παίκτης μπορεί να πετάξει την μπάλα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με το ένα ή με τα δύο χέρια.
2. Ενας παίκτης μπορεί να χτυπήσει την μπάλα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με το ένα ή με τα δύο χέρια, ποτέ όμως με τη γροθιά.
3. Ενας παίκτης δεν επιτρέπεται να τρέχει με την μπάλα στα χέρια. Πρέπει να την πασάρει από το σημείο από το οποίο την πήρε.
4. Η μπάλα πρέπει να συγκρατείται μόνο με τις παλάμες ή μέσα σε αυτές. Δεν επιτρέπεται η χρήση των χεριών και του σώματος γι΄ αυτόν τον σκοπό.
5. Δεν επιτρέπεται το μαρκάρισμα με τον ώμο, το κράτημα, το σπρώξιμο, το χτύπημα και η τρικλοποδιά. Την πρώτη φορά το παράπτωμα τιμωρείται με φάουλ, ενώ τη δεύτερη ο παίκτης αποβάλλεται μέχρι το επόμενο καλάθι. Σε εσκεμμένο βίαιο χτύπημα, ο παραβάτης αποβάλλεται και δεν αντικαθίσταται.
6. Φάουλ θεωρείται το χτύπημα της μπάλας με τη γροθιά, οι παραβιάσεις των κανονισμών 3 και 4 και ό,τι περιγράφεται στον κανονισμό 5.
7. Αν μια ομάδα υποπέσει σε τρία συνεχόμενα φάουλ (χωρίς στο μεταξύ να σημειωθεί κανένα από τους αντιπάλους), τότε δίνεται ένας πόντος στους αντιπάλους.
8. Οι πόντοι επιτυγχάνονται όταν η μπάλα πεταχτεί η χτυπηθεί από τον αγωνιστικό χώρο προς το καλάθι και μείνει μέσα σε αυτό. Αν σκαλώσει στο στεφάνι του καλαθιού και ένας αμυντικός κουνήσει το καλάθι, τότε δίνεται ένας πόντος στους επιτιθέμενους.
9. Οταν η μπάλα βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου, η ομάδα που έχει την κατοχή έχει 5 δεύτερα για την επαναφορά. Αν αργήσει, τότε η μπάλα δίνεται στους αντιπάλους. Δικαίωμα κατοχής έχει ο πρώτος παίκτης που θα ακουμπήσει την μπάλα. Αν υπάρχει αμφιβολία, τότε την επαναφορά αναλαμβάνει ο διαιτητής.
10. Ο παρατηρητής τιμωρεί τους παίκτες και σημειώνει τα φάουλ, ενώ ενημερώνει και τον διαιτητή όταν μια ομάδα συμπληρώσει τρία συνεχόμενα φάουλ. Επίσης, μπορεί να αποβάλλει παίκτες σύμφωνα με τον κανονισμό 5.
11. Ο διαιτητής έχει την ευθύνη της μπάλας και αποφασίζει πότε παίζεται και σε ποιον ανήκει. Είναι ο χρονομέτρης του παιχνιδιού. Αποφασίζει πότε είναι έγκυρος ένας πόντος, σημειώνει το σκορ και ασχολείται με ό,τι αφορά τα διαιτητικά καθήκοντα.
12. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 30 λεπτά, αποτελούμενη από δύο ημίχρονα των 15 λεπτών και 5 λεπτά ξεκούρασης ανάμεσα σε αυτά.
13. Η ομάδα που θα πετύχει περισσότερους πόντους είναι η νικήτρια.
Η έμπνευση του Νέισμιθ βρήκε αμέσως φίλους κι έτσι το μπάσκετ εξελίχθηκε, εξαπλώθηκε και κατέκτησε όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και όλον τον κόσμο.
Μάλιστα, το 1904 το μπάσκετ μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα σαν σπορ επίδειξης.
Ο Νέισμιθ με το πέρασμα των χρόνων έγινε επίτιμος πρόεδρος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ.





Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: