Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο «Καίσαρας» στον ArenaFM!

sarafis (1)
Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε o θρυλικός βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Σταύρος Σαράφης. Ο διαχρονικός άσος του “Δικεφάλου” μίλησε για το παρελθόν, θυμήθηκε ένδοξες στιγμές στην Ευρώπη και θυμήθηκε ποιος του έδωσε το προσωνύμιο “Καίσαρας”. Ακόμη, σχολίασε τις αναμετρήσεις με την Μπενφίκα, τονίζοντας ότι η ομάδα θα αποδώσει καλά, όπως κάνει πάντα στα ευρωπαϊκά της ραντεβού.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Σταύρος Σαράφης:
Για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές στιγμές της μεγάλης καριέρας του: “Ήταν μια από τις καλύτερες εποχές του ΠΑΟΚ, η δεκαετία από το 1970 μέχρι το 1980. Μας ζήλευαν όλοι και είχαμε πάρα πολύ καλή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φτάσαμε στα προημιτελικά με την Μίλαν, γενικότερα είχαμε επιτυχίες. Κακώς συγκρίνεται η εποχή εκείνη με την σημερινή, που είναι πολύ διαφορετική. Τότε, όλα τα παιχνίδια ήταν κρίσιμα και είχαν ενδιαφέρον. Τα παιχνίδια με Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Λιόν και Ερυθρό Αστέρα έμειναν στην ιστορία. Με τέτοιους αντιπάλους ανταποκριθήκαμε πολύ καλά. Το παιχνίδι με την Λιόν πιστεύω ότι ήταν το καλύτερο μας. Το ποδόσφαιρο που παίζαμε ήταν πάρα πολύ ωραίο για τον κόσμο το ΠΑΟΚ…”.

Ο Σταύρος Σαράφης, αρχηγός του ΠΑΟΚ, με τον αρχηγό της Μπαρτσελόνα, Γιόχαν Κρόιφ
Για τις σχέσεις του με τα μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου: ”Εκτός από τον Άρι Χαν, έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Όλεγκ Μπλαχίν. Τους είχα αντιπάλους στο γήπεδο και μετά συνεργαστήκαμε στον ΠΑΟΚ. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και επικοινωνούμε συχνά. Από τους καλύτερους αντιπάλους, συνεργάτες και ανθρώπους που συνάντησα”.
Για το μυστικό, που τον έκανε πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στον ΠΑΟΚ ενώ ήταν παίκτης της μεσαίας γραμμής: “Μυστικό… Έβγαινα την κατάλληλη στιγμή από την πίσω γραμμή στην επίθεση. Είχα την ετοιμότητα και την αυτοσυγκέντρωση στην τελική φάση να εκμεταλλεύομαι τις πάσες και τις σέντρες. Αυτό είναι, έβγαινα την κατάλληλη στιγμή, κάτι που είναι νομίζω έμφυτο και εγκεφαλικό. Και βλέπουμε σήμερα στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες τα χαφ να βάζουν 11 και 12 γκολ. Ο σέντερ φορ πιέζεται πολύ και χρειάζονται τα γκολ από τους μέσους. Αυτή την ικανότητα είχα εγώ, δεν ήμουν ζογκλέρ! Κατέχω το ρεκόρ των γκολ στον ΠΑΟΚ και μακάρι να βρεθεί κάποιος να το σπάσει. Όντως  είναι σημαντικό να αγωνίζεσαι στα χαφ και να πετυχαίνεις τόσα γκολ. Όμως, εκείνη η ομάδα είχε τρομερή ομοιογένεια από τη μέση και μπροστά και συνεργαζόταν με κλειστά τα μάτια”.

Σταύρος Σαράφης – Γιώργος Κούδας 
Για το πώς του δόθηκε το προσωνύμιο “Καίσαρας”: ” συχωρεμένος Νίκος Πάγκαλος, αυτός ο σπουδαίος προπονητής που είχαμε όταν πρωτοπήγα στην ομάδα, με βάφτισε “Καίσαρα”. Παιζόταν τότε στους κινηματογράφους μια ταινία για την ζωή του Ιούλιου Καίσαρα, εγώ έμοιαζα με τον πρωταγωνιστή που είχε τον ρόλο του Καίσαρα κι έτσι μου βγήκε…”.

O Μάρλον Μπράντο ως Ιούλιος Καίσαρας (πάνω) και ο Σταύρος Σαράφης ως “Καίσαρας” του ΠΑΟΚ (κάτω)

Για την ρεβάνς του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα: “Ο ΠΑΟΚ με μεγάλες ομάδες έχει δώσει εξετάσεις και έχει περάσει με άριστα. Έχω την πεποίθηση ότι και αύριο (27/02) θα κάνει αυτό που ξέρει και δεν θα πετάξει λευκή πετσέτα. Μέσα στην Τούμπα άδικα φάγαμε το γκολ, που δεν έπρεπε να μετρήσει και ήρθε η ήττα. Εκεί μέσα θα παλέψει στα ίσια το παιχνίδι. Η ομάδα έχει καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη και αν κάνει το 0-1 με λίγη τύχη,τότε όλα γίνονται”.
Για την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: “Ήταν καλός ο Ολυμπιακός, πρέπει να το παραδεχθούμε αυτό. Όμως, δεν έχω δει και χειρότερη Μάντσεστερ. Επαναλαμβάνω,πάντως, ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλά”.
Για τις πολλές αλλαγές που κάνουν οι ομάδες: “Όπως έχει γίνει το ποδόσφαιρο και αλλάζουν τα ρόστερ από τον ένα μήνα στον άλλον και οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν. Όταν δεν έχουν μεγάλη παρουσία στην ομάδα και όχι μόνο για να ξέρουν τι να κάνουν αλλά και για να αγαπήσουν την φανέλα, βρίσκουν το κουμπί της επιτυχίας. Αν οι παίκτες αποκτήσουν ομοιογένεια γρήγορα, έρχεται η επιτυχία. Με συνεχείς αλλαγές, δύσκολα παίρνεις τα αποτελέσματα που “.
Για το μέλλον του ΠΑΟΚ: “Θα γίνει ο ΠΑΟΚ που γνωρίζαμε. Οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που υπάρχουν αυτή την εποχή, δεν υπήρχαν ποτέ. Οι παίκτες πρέπει να δίνουν τα πάντα για την ομάδα, διότι δεν τους λείπει τίποτα. Πρέπει στο γήπεδο να κάνουν τα πάντα για το καλύτερο δυνατό”.
Για τον Χούμπ Στέφενς: “Μου θυμίζει τον Ίσραελ. Σ’ αυτό το στυλ ήταν και οι δύο, απόλυτοι στην δουλειά τους. Ο Ίσραελ, αν και δεν είχε τις περγαμηνές του Στέφενς, ήταν σοβαρός άνθρωπος, αλλά δεν τον άφησαν να δουλέψει πολύ…”.
Για τον καλύτερο προπονητή που είχε: “Χωρίς αμφιβολία, ο Λόραντ”.
Για τον τωρινό ρόλο του στον ΠΑΟΚ: “Είμαι 38-39 χρόνια στην ομάδα! Η ομάδα είναι κάτι παραπάνω για εμένα, με ξεπερνά. Πήγα από την Επανομή στον ΠΑΟΚ όταν ήμουν 16 και τώρα , στα 64 μου, είμαι γενικός αρχηγός στις ομάδες Κ20, Κ17 και Κ15. Οι Ακαδημίες είναι σε πολύ καλό δρόμο και δουλεύουν άψογα. Σιγά-σιγά βγαίνουν και νέοι παίκτες. Όλα τα παιδιά, που ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα, τα έχω ζήσει από κοντά. Ναι, υπάρχει ταλέντο, όπως τώρα, αλλά τώρα καλλιεργείται καλύτερα. Γίνεται καλύτερη δουλειά σε καλύτερες εγκαταστάσεις. Πάντως, και παλαιότερα τα καλά ταλέντα δεν χάθηκαν…”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: