Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Ως εδώ!»

«Ως εδώ!»Αιχμές για ιδιοκτήτες ή στελέχη ΠΑΕ που προσπαθούν να «χρεώσουν» αρνητικά αποτελέσματα και λοιπές αποτυχίες των ομάδων τους ή των ιδίων στη διαιτησία ή σε… τρίτους έκαναν λόγο ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Μώραλης, και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι δύο άνδρες έκαναν λόγο για σπίλωση του ελληνικού ποδοσφαίρου από τέτοιες πρακτικές και απηύθυναν κάλεσμα στις ΠΑΕ να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια όργανα κι όχι μέσω των ΜΜΕ. Επίσης τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων επί της διαιτησίας, των φακέλων με τα ύποπτα ματς και των αδειοδοτήσεων.



Video streaming by Ustream

Οι σημαντικότερες δηλώσεις του Γιώργου Σαρρή και του Γιάννη Μώραλη:

Γιώργος Σαρρής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει σε ένα καθεστώς ιδιότυπης έντασης, που διαμορφώνεται από την ανάγκη διαφόρων παραγόντων ή να δικαιολογήσουν αγωνιστικές ή άλλες αποτυχίες για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά τους για να τα φορτώσουν αλλού. Ο καθένας στο ελληνικό ποδόσφαιρο ερμηνεύει κατά το δοκούν αποφάσεις διαιτητών, τις συνδέει με άλλα γεγονότα κι έτσι δυσφημεί και απαξιώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, φτάνοντας σε ένα σημείο που δεν έχει γίνει ποτέ. Επειδή σαν ΕΠΟ θεωρούμε πως αυτό πρέπει να σταματήσει, αποφασίσαμε να δώσουμε μια συνέντευξη Τύπου για να απαντήσουμε θεσμικά».

-τις προτάσεις του ΠΑΟΚ: «Έχουν συζητηθεί στο παρελθόν τέτοιες προτάσεις. Μιλά ο ΠΑΟΚ για αύξηση του αριθμού που θα ψηφίζουν στις εκλογές της ΕΠΟ. Το 2009 πέρασε τροποποίηση του καταστατικού για να ψηφίζουν όλες οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας, αλλά γύρισε πίσω από το Πρωτοδικείο γιατί δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση. Οι ενώσεις που ήταν αντίθετες ήταν φίλες προς τον ΠΑΟΚ. Υπάρχει μία επιτροπή και σύντομα θα υπάρξει νέο καταστατικό που θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις ομοσπονδίες, τις ενώσεις και τις ομάδες. Προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων. Η FIFA αναφέρει ρητά πως πρέπει κάθε μία ένωση να έχει μία ψήφο. Όσοι αντιδρούν ή λάθος το σκέφτονται ή θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

«Για το πειθαρχικό θέμα που θέτει ο ΠΑΟΚ, υπάρχει πρόβλημα με την Πολιτεία και τη FIFA. Η FIFA δεν δέχεται να διορίζονται από την Πολιτεία και καταλήξαμε στους συνταξιούχους. Στο νέο καταστατικό προβλέπεται ότι τα μέλη των πειθαρχικών επιτροπών θα εκλέγονται ανά τετραετία όπως το ΔΣ της ΕΠΟ».

«Για την αδειοδότηση των ομάδων, έχουμε ένα τμήμα για το οποίο είμαστε περήφανοι, δουλεύει πάρα πολύ καλά βάσει των κανονισμών και πέρσι είχαμε το φαινόμενο που όλοι ξέρετε. Υποψιάζομαι και φέτος ότι θα λένε ότι η κακιά ΕΠΟ δεν δίνει άδειες. Εγώ θα ήθελα η Σούπερ Λίγκα να επιτρέψει όπου υπάρχει διαφωνία να δημοσιοποιούνται όλοι οι φάκελοι για να σταματήσει η καχυποψία».

«Στο θέμα της διαιτησίας, η ΕΠΟ ακολουθεί αυτά που έχουμε υπογράψει με την UEFA. Ο τρόπος λειτουργίας της διαιτησίας είναι αυτός. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη διαιτησία, αλλά αυτή η καχυποψία που υπάρχει είναι για να λυπάσαι τους διαιτητές. Αν αυτό δεν σταματήσει, δεν γίνεται τίποτα. Οι διαιτητές είναι άνθρωποι, λάθη κάνουν όπως και στα διεθνή παιχνίδια, αλλά θεωρώ πως όλα είναι ανθρώπινα. Για να σταματήσει το θέμα με τους πίνακες το καλοκαίρι το σεμινάριο επιλογής θα το κάνει ο κ. Κολίνα».

«Για τα ύποπτα παιχνίδια, δεν είπα ποτέ ότι οι φάκελοι της UEFA δεν είναι αξιόπιστοι. Μιλάνε όμως για περίεργους στοιχηματισμούς. Από το να πούμε αυτό μέχρι να πούμε ότι είναι στημένα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Δεν έχουμε πρόβλημα σαν ΕΠΟ ακόμη και να δημοσιοποιούμε τους φακέλους. Αν η λίγκα μας το πει, θα το κάνουμε. Θα πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος για να μη δυσφημείται το ποδόσφαιρο».

-για την αποχώρηση του Σάντος και το προφιλ του νέου ομοσπονδιακού προπονητή:
«Δεν μεσολάβησε τίποτα για την απόφαση αυτή. Θα θέλαμε και δημόσια να τον ευχαριστήσουμε για την προσφορά του και φυσικά να επισημάνουμε ότι κανονικά θα τον έχουμε μαζί μας και στο Μουντιάλ.
Τώρα είναι πολύ νωρίς να σας πω το ποιο θα είναι το νέο προφίλ του νέου προπονητή. Εμείς όμως θα επιμείνουμε να συνεχίσουμε το πρότζεκτ που έχει αρχίσει ο Σάντος τα τελευταία δύο χρόνια για τις Εθνικές ομάδες»

-για την καταδίκαση ατόμων για τα στημένα παιχνίδια και το γεγονός ότι κανένα άτομο δεν έχει σχολιάσει:
Σαρρής: «Τι να πω… Εγώ δεν ήμουν πρόεδρος τότε»!

Γιάννης Μώραλης: «Πήραμε από κοινού την απόφαση να μιλήσουμε, τόσο γιατί υπάρχει μια μεγάλη ένταση με άξονα τη διαιτησία κι όχι μόνο, καθώς υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως οι φάκελοι, τα εισιτήρια κλπ. Είναι αυτονόητα αδύνατο να υπάρξουν απαντήσεις στις καθημερινές καταγγελίες, κύκλους.. τετράγωνα και άλλα τέτοια. Εντός της Σούπερ Λίγκας, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, είναι εντελώς διαφορετική η εικόνα από αυτή που δημιουργείται μετά μέσω από διαρροές.

Το ποδόσφαιρο έχει χορτάσει από καταγγελίες. Προτάσεις χρειάζεται. Κι εγώ αν ήμουν απέξω θα μπορούσα να καταγγέλλω όλα τα προβλήματα που προφανώς υπάρχουν. Όμως προτάσεις συνολικές δεν έχουν γίνει στη Σούπερ Λίγκα από καμία ΠΑΕ. Ποτέ και από καμία ομάδα! Οι προτάσεις θα πρέπει να έρχονται στη Σούπερ Λίγκα, να συζητούνται και να βγαίνουν στον Τύπο.

Εδώ τώρα διοχετεύει η κάθε ομάδα τις απόψεις της στα ΜΜΕ και στη συνέχεια μπορεί να συζητηθούν. Θέλουμε να βάλουμε μια αρχή. Καταλαβαίνω πως η νίκη είναι αυτοσκοπός, αλλά δεν μπορούμε όταν δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας να μας φταίνε όλα. Δεν καταλαβαίνω πώς ανακαλύπτουμε προβλήματα μετά από 26 αγωνιστικές. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, αν δεν καταλάβουν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ότι παρά τις αντιπαραθέσεις πρέπει να είμαστε μαζί σε κάποια ζητήματα που είναι για το κοινό συμφέρον. Θα πρέπει να συζητάμε προτάσεις.

Όποιος καταγγέλλει από θέση ευθύνης, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει αυτά που λέει. Δεν μπορεί ο καθένας να καταγγέλλει χωρίς στοιχεία τον οποιονδήποτε. Μας έχει κουράσει αυτό. Εγώ είμαι επαγγελματίας στο ποδόσφαιρο κι όλοι μας έχουμε ένα περιβάλλον, οικογένειες και δεν μπορεί ο καθένας να μας λέει απατεώνες. Μέχρι εδώ! Θα πρέπει να αντιδράσουμε κι εμείς, αλλά και οι εισαγγελείς».

-την πρόθεση του Απόλλωνα να φύγει από το πρωτάθλημα: «Με τον κ. Βελλή γνωρίστηκα τον Αύγουστο. Ομολογώ ότι ως ιδιοκτήτης έχω την καλύτερη εντύπωση, γιατί είναι μια ΠΑΕ τακτοποιημένη και οργανωμένη, έχουμε ανάγκη από τέτοιες ομάδες. Με το να βγαίνεις και να μιλάς δεν μπορείς να κάνεις κάτι αν δεν το έχεις αποδείξει. Θεωρώ ότι τις καταγγελίες που έκανε θα μπορέσει να τις αποδείξει σαν υπεύθυνος άνθρωπος. Στις 25 πρώτες αγωνιστικές δεν ήταν στημένη παρωδία το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας κι έγινε την 26η; Δεν ξέρω τι εννοεί για σύστημα που αποφασίζει ποιος ανεβαίνει και ποιος πέφτει. Δεν μπορεί να το λέει αυτό ένας άνθρωπος που η ομάδα του έχει τρεις ανόδους σε τέσσερα χρόνια».

-τις καταγγελίες του Λάμπρου Σκόρδα: «Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2012 πήραμε απόφαση και δεχτήκαμε κριτική γι’ αυτό να αγωνίζονται ομάδες όπως ο Άρης, η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος για να τις βοηθήσουμε να είναι στη μεγάλη κατηγορία. Πήραμε μια σειρά μέτρων και δεν δέχομαι τη δήλωση του κ. Σκόρδα ότι ‘δεν μας θέλουν στη Σούπερ Λίγκα’. Αυτά που λέω δεν είναι υποκειμενικά, αλλά αποφάσεις που έχουν ληφθεί και έδωσαν τη δυνατότητα σε κάποιες ομάδες να παίζουν στη Σούπερ Λίγκα. Όσο μπορούσαμε να βοηθήσουμε αυτές τις ομάδες το κάναμε και με το παραπάνω όλοι μας».

-τις καταγγελίες του ΠΑΟΚ: «Οι καταγγελτικοί λόγοι περιττεύουν. Προτάσεις χρειαζόμαστε. Από τα όσα αναφέρει ο ΠΑΟΚ ένα πράγμα αφορά τη Λίγκα, το να μην αλλάζουν οι αποφάσεις της αρχής στη διάρκεια της σεζόν. Όμως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε διάφορες τέτοιες περιπτώσεις είχε ψηφίσει ‘ναι’. Πάντως αντιμετωπίζω θετικά ότι ο ΠΑΟΚ πάει σε επίπεδο προτάσεων, αλλά δεν έχουν κατατεθεί στη Λίγκα. Όταν κατατεθούν στη Λίγκα θα τις εξετάσουμε. Περιμένουμε να τις εισηγηθεί και στη Λίγκα. Καμία ομάδα δεν έχει κάνει συνολική πρόταση. Για παράδειγμα, για το θέμα των δανεισμών καμία ομάδα δεν έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Ωραία είναι να τα λέμε στις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα. Συνεδριάζουμε, έχουμε επιτροπές, αλλά πού είναι αυτές οι προτάσεις; Θα εισηγηθώ να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων, γιατί κάποιες ομάδες άλλα λένε μέσα στις συνεδριάσεις κι άλλα έξω από αυτές. Στο τέλος θα τρελαθούμε».

-τους φακέλους με τα ύποπτα ματς: «Μη νομίζετε ότι δεν παίρνουν κι άλλες λίγκες τέτοιος φακέλους. Κι εμείς δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε ανακριτές για να κρίνουμε αν κάποια ματς είναι στημένα. Δεν πάει να πει ότι επειδή ένα ματς έχει μεγάλο στοιχηματισμό, είναι και στημένο σίγουρα. Ας ερευνήσουν οι αρμόδιοι και αν κρίνουν ότι υπάρχουν ευθύνες, όποιος φταίει ας πάει φυλακή. Δεν μπορεί όμως να σπιλώνεται όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο για κάποιους φακέλους που έχουν στατιστικά δεδομένα».

-για τις Β ομάδες:
Μώραλης: «Είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και θα λύσει και τα προβλήματα σε ομάδες με μεγάλα ρόστερ. Μας δημιουργεί ένα πρόβλημα η κατάργηση της Γ Κατηγορίας. Και εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολο να μπουν στη Β΄ κατηγορία… Εμείς προσπαθούμε να υπάρξουν Β ομάδες… Την επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε μια πρόταση στην ΕΠΟ».

-για τον τρόπο άμυνας του ποδοσφαίρου απέναντι σε όλους όσοι προσπαθούν να στήσουν ένα παιχνίδι:
Σαρρης: « Έχουμε ξεκινήσει από τις μικρές κατηγορίες και κάνουμε σεμινάρια από ειδικό άνθρωπο που έχει ειδικευτεί και συνεργάζεται με την ΟΥΕΦΑ».
Μώραλης: «Ένας ποδοσφαιριστής εάν είναι απλήρωτος δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάει σε παραβατικές συμπεριφορές. Όσον αφορά τα στημένα κάναμε τα σεμινάρια μας στα 19-20 γιατί εκεί θεωρούμε ότι δημιουργούνται οι χαρακτήρες. Δεν θεωρώ ότι δεν κάνουμε τίποτα… Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν είναι ότι δεν μας απασχολεί…»

-για την προσφυγή του ΠΑΟΚ στα πολιτικά δικαστήρια κατά του Δώνη:
Σαρρής: «Το θέμα της προσφυγής του ΠΑΟΚ στα πολιτικά δικαστήρια δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής στην ΕΠΟ. Αν υπάρξει κάποια απόφαση από κάποιο δικαστήριο που θα παρεμβαίνει στο θέμα αυτό τότε τίθεται θέμα αυτοδιοίκητου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: