Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η πιο κρίσιμη στροφή!!

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου στο TOP 16 της Ευρωλίγκας.

Η πιο κρίσιμη στροφή
Ξεκίνημα του δεύτερου γύρου στο Top- 16 της φετινής Euroleague και οι αιώνιοι, μετά και την μεταξύ τους κόντρα την περασμένη εβδομάδα που βρήκε τους πράσινους νικητές, μπαίνουν με το ίδιο ρεκόρ των τεσσάρων νικών και τριών ηττών. Μαζί τους και η οικοδέσποινα του final- four Αρμάνι ενώ μόλις μια νίκη πίσω βρίσκεται η Φενέρ του Ζοτς, που μετά τις πρώτες αγωνιστικές που της κόστισαν τρεις συνεχόμενες ήττες φαίνεται να βρίσκει τα πατήματα της.

Η πρώτη στροφή του δεύτερου μισού αυτής της φάσης επιφυλάσσει στις δύο ελληνικές ομάδες αρκετά δύσκολες, αλλά συνάμα και πολύ κρίσιμες για το μέλλον τους στην διοργάνωση, αποστολές. Πρώτος στο χορό μπαίνει ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός που ταξιδεύει στο Μιλάνο, την πρωτεύουσα της μόδας, για να αντιμετωπίσει την φιλόδοξη Αρμάνι. Την επόμενη ο πρωταθλητής Ευρώπης, την τελευταία διετία, Ολυμπιακός μεταβαίνει στην Πόλη, όπου έγραψε το πρώτο έπος της σύγχρονης ιστορίας του, για να αγωνιστεί κόντρα στην πολυδιαφημισμένη Φενέρ του μεγάλου Ζέλικο που τον περιμένει για έναν ακόμη τελικό. Ας δούμε τις αναμετρήσεις μία προς μία.

Η πρώτη χρονικά είναι αυτή της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη. Η αντίπαλος μπορεί να μην τρομάζει ως όνομα, στο παρόν γιατί στο μακρινό παρελθόν τρομοκρατούσε την μπασκετική Ευρώπη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Με περιφέρεια που σκοτώνει και παίκτες που σκοράρουν με μεγάλη άνεση και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους το σύνολο του Μπιάνκι είναι ικανό να βρει τις λύσεις απέναντι σε μια από τις καλύτερες, αν όχι την πιο επιθετική, άμυνα στην διοργάνωση.

Διαθέτει επίσης και τον Λαουάλ μέσα στην ρακέτα που μπορεί άνετα να θεωρηθεί το alter ego του πράσινου υπερόπλου Στεφάν Λάσμε. Για να φύγουν οι πράσινοι με το ροζ φύλλο αγώνα από την πόλη του ιταλικού βορρά θα πρέπει να ελέγξουν τον ρυθμό, περιορίζοντας όσο μπορούν περισσότερο το γρήγορο παιχνίδι των γηπεδούχων, τα ριμπάουντ, αλλά και να σκοράρουν πάνω από το μέσο όρο που συνηθίζουν στα παιχνίδια τους.

Η Αρμάνι εντός έδρας φθάνει εύκολα τους 80 πόντους, με εξαίρεση την αναμέτρηση με την Μάλαγα όπου την έφθασαν οι 70 για να κερδίσει, όποτε όσο και αν την περιορίσει η άμυνα του Παναθηναϊκού θα πρέπει να βάλει και πόντους στην επίθεση. Είναι από τα ματς που ο τελικός νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες, σε ένα σουτ, σε μια άμυνα, σε ένα καλό play στην επίθεση. Οι Λάνγκφορντ, Χάκετ, Μός και Τζέρρελλς σε οποιαδήποτε ομάδα θα ήταν πρώτα βιολιά. Στην ρακέτα μπορεί να μην υπάρχει ο μεγάλος σταρ αλλά οι Μέλι, Λαουάλ και Σάμιουέλς κάνουν αυτό που πρέπει συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Εν ολίγοις η φετινή εκπρόσωπος της γείτονος στην φάση του Top- 16 μετά και την " εσωτερική" μεταγραφή του Χάκετ από την Σιένα, που έφθασε ένα βήμα από την διάλυση, είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες παρουσίας της αρχικά στα νοκ- άουτ και εν συνεχεία στην τελική φάση, την οποία και φιλοξενεί. Ερωτηματικό της τελευταίας στιγμής είναι πως θα διαχειριστεί ο ΠΑΟ την απουσία του Ράμελ Κάρι, ενός κομβικού παίκτη για την επιθετική συγκομιδή της ομάδας, αφού το σταθερό του χέρι σε συνδυασμό με την οικονομία προσπαθειών που τον χαρακτηρίζει δεν αναπληρώνονται εύκολα.

Την Παρασκευή σειρά παίρνει ο Ολυμπιακός. Μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον αιώνιο αντίπαλο του ο πρωταθλητής Ευρώπης καλείται να αντεπεξέλθει σε μια σειρά δύσκολων αγώνων, που αρχίζουν από αυτή την αγωνιστική και ολοκληρώνονται την τρίτη με την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη, αφού πρώτα μεσολαβεί το ματς με την Μιλάνο στο Φάληρο.

Μια τριάδα αγώνων που αν το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα περάσει σχετικά αλώβητο, δηλαδή με μια ήττα το πολύ, θα γίνει πρώτο φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης προνομιούχου θέσης στον όμιλο. Για την αναμέτρηση της Πόλης τα πράγματα μόνο ξεκάθαρα δεν είναι. Και οι δύο ομάδες θα παρουσιαστούν στο παρκέ με πολλές αλλαγές.

Οι γηπεδούχοι χτυπημένοι από τις ατυχίες προέβησαν στις προσθήκες των Σέκουλιτς για την γραμμή των ψηλών και του Τζάκσον για την περιφέρεια προς αντικατάσταση των Βίντμαρ και Σίπαχι. Οι φιλοξενούμενοι από την άλλη θα βάλουν από αυτήν την εβδομάδα στην μηχανή τους τον Μουν, αλλά και τον Σερμαντίνι που μόλις επέστρεψε από την εξάμηνη παραμονή του στην Σαραγόσα. Μια κίνηση που δείχνει ξεκάθαρα ότι η τεχνική ηγεσία της ομάδας έχει απογοητευτεί από την παρουσία του Μίρσα Μπέγκιτς μέχρι τώρα και προσδοκά από τον Γεωργιανό να δώσει τις λύσεις, ειδικά στην επίθεση όπου ο Ντάνστον μοιάζει απελπιστικά μόνος στην front- line, που ο Σλοβένος δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας.

Που θα κριθεί το ματς; Δύσκολο να το πει κανείς. Ο Ομπράντοβιτς θα επιδιώξει να πιέσει τον Ολυμπιακό στην περιφέρεια για να κουράσει τον Σπανούλη και να τον βγάλει εκτός ρυθμού. Οι ερυθρόλευκοι από την πλευρά τους θα πρέπει να βρουν τις απαντήσεις στο μαρκάρισμα του Μπογκτάνοβιτς αλλά και του Πρέλζιτς που με το ύψος του δημιουργεί πολλά προβλήματα στον εκάστοτε αντίπαλο γκάρντ, αφού το πιο κλασικό τρικ του Σέρβου κόουτς είναι να ξεκινά τις επιθέσεις του από τη θέση ένα ο πολιτογραφημένος Τούρκος φόργουορντ. Με δεδομένο ότι στην ρακέτα δεν υπάρχει σαφές σημείο αναφοράς για καμία από τις δύο ομάδες το παιχνίδι θα κριθεί από την απόδοση των κοντών.

Συμπερασματικά με νίκες και οι δύο κάνουν το πιο σημαντικό βήμα πρόκρισης. Η πιθανή ήττα για τους Τούρκους θα σημάνει και πιθανό αποκλεισμό. Αν οι πράσινοι κερδίσουν στο Μιλάνο θα βάλουν πολύ σοβαρή υποψηφιότητα για την πρώτη δυάδα. Μην ξεχνάμε πως οι Ιταλοί μαζί με την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, είναι οι μόνες απόρθητες έδρες του γκρουπ ως τώρα.

Αν οι Τούρκοι κερδίσουν μπαίνουν γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης, ενώ οι Ιταλοί θα βάλουν πλώρη για δεύτεροι, αφού έχουν προίκα και το + 30 κόντρα στον Ολυμπιακό. Τελικά το σουτ του Πλάνινιτς μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τις ελληνικές ομάδες. Σκεφτείτε μόνο να είχε το Μιλάνο μια ακόμα νίκη τι θα λέγαμε τώρα. Καλή επιτυχία και στους δύο.

Υ.Γ Αν και έχω ως πάγια τακτική να μην ασχολούμαι με την διαιτησία, ειδικά σε ένα άθλημα σαν το μπάσκετ που οι αποφάσεις λαμβάνονται σε δέκατα του δευτερολέπτου, δεν μπορώ να μην σχολιάσω τι είδαμε την περασμένη εβδομάδα στο κλειστό της οδού Αρτάκης. Ένα γκολ- φάουλ μετατράπηκε σε επιθετικό. Λες και ο Παναθηναϊκός θα έχανε κάτι αν ο Πανιώνιος μείωνε στους τρεις ή ακόμα και αν κέρδιζε το ματς. Η απόφαση αυτή ήρθε να προστεθεί στην άλλη της Πυλαίας στο ματς ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού. Σε κάθε περίπτωση από πιθανές απώλειες των δύο μεγάλων σε ένα πρωτάθλημα μη ανταγωνιστικό το μόνο κερδισμένο θα είναι το άθλημα.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: