Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το πιο όμορφο ταξίδι του Ολυμπιακού!!

Ο Διονύσης Δελλής γράφει για τις αλλαγές του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό μετά το περσινό «αιώνιο» ντέρμπι, οι οποίες έχουν αλλάξει επίπεδο τους «ερυθρόλευκους».
Το περσινό ντέρμπι «αιωνίων» στο Φάληρο, έγινε μέσα Απρίλη. Δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, δεν ήταν και… κάτι το ιδιαίτερο στο χορτάρι. Ήταν όμως στις «σουίτες» του γηπέδου Καραϊσκάκης. Το σφύριγμα της λήξης (1-1) βρήκε τον Βαγγέλη Μαρινάκη πιο αποφασισμένο από ποτέ.
Το σκέφτονταν καιρό και ήδη είχε κάνει τις πρώτες κινήσεις με χαρακτηριστικότερη την πρόσληψη του Μίτσελ. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή όμως το ξεκαθάρισε στο μυαλό του. Τα αλλάζει όλα και όλους. Δίνει στην ομάδα άλλη πνοή. Ένα νέο όραμα. Έντεκα μήνες μετά και ακριβώς πριν το… επόμενο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος των Ερυθρόλευκων πρέπει να νοιώθει τουλάχιστον δικαιωμένος από την εμπνευσμένη επιλογή του.
Διότι τα όσα συνέβησαν από τότε μέχρι… χθες βράδυ, στην ιστορική νίκη επί της Γιουνάιτεντ αποτελούν «ύλη» για βιβλίο ολόκληρο. Κεφάλαια για το παρόν και το μέλλον του νταμπλούχου. Αλλαγή του ίδιου του επιπέδου, για τον σύλλογο. Η άνοδος όχι από τα σκαλιά, αλλά από το… ασανσέρ σε ορόφους που μέχρι πρότινος έμοιαζε απίθανο να προκύψει για ελληνική ομάδα. Τι έχει κάνει λοιπόν ο Ολυμπιακός στο διάστημα αυτό; Επιχειρούμε να το συγκεντρώσουμε σε έναν τρόπο τινά… 10άλογο.

1) Μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια και μια άκρως ενδιαφέρουσα φορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα ταξίδι που κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει. Πρόκριση στους «16» με καλό, επιθετικό ποδόσφαιρο. Και με δέκα βαθμούς στο σακούλι. Με… διπλό (Άντερλεχτ), με σπουδαίες εμφανίσεις (σε Λισαβόνα, Παρίσι). Και όλα αυτά με μια νέα ομάδα. Με κάτι που χτίστηκε από την αρχή. Και που ειδικά τώρα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, σε σχέση με την ομάδα που είδαμε το Φθινώπορο και τον χειμώνα. Σε ότι αφορά στα πρόσωπα. Αλλά που δεν έχει αλλάξει σε… δυναμική και χαρακτήρα.

2) Μένοντας στην Ευρώπη και ειδικά το προχθεσινό. Η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας απέναντι στον μύθο των Μπέμπηδων της Γιουναίτεντ. Και μάλιστα με σκορ που αλλάζει τους όρους «φαβορί-αουτσάιντερ» πριν από την ρεβάνς. Κάτι που δεν συνέβη σε κανένα από τα άλλα επτά ζευγάρια των νοκ άουτ. Αυτό που έγινε την Τρίτη το βράδυ, είναι από μόνο του ξεχωριστά ένα ιστορικό γεγονός. Ότι και αν ακολουθήσει.

3) Τα έσοδα που φέρνει αυτό το ταξίδι. Έσοδα που θωρακίζουν το αύριο του συλλόγου. Εάν και εφόσον έρθει μια ακόμη πρόκριση, θα σπάσουν το φράγμα των 30 εκατ ευρώ φέτος οι Ερυθρόλευκοι, από τον «κουμπαρά» της Ευρώπης. Το market pool (υπολογίζεται σε 13 εκατ ευρώ), η συμμετοχή στους ομίλους (8 εκατ ευρώ), το μπόνους των βαθμών (3,5 εκατ ευρώ), η πρόκριση στους «16» (3,5 εκατ ευρώ), τα άλλα τόσα και κάτι παραπάνω (3,8 εκατ ευρώ) που συνοδεύουν μια πιθανή παρουσία στους προημιτελικούς. Και βέβαια τα χρήματα από τα εισιτήρια κλπ.

4) Η εξασφάλιση μιας ακόμη κατάκτησης πρωταθλήματος. Με την διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ –τον οποίο σκόρπισε στο Φάληρο με 4-0-  στους 20 βαθμούς, με νίκη μέσα στη Λεωφόρο. Με την ομάδα να φλερτάρει με το σπάσιμο του ρεκόρ των 102 γκολ σε μια σεζόν. Με το «αήττητο» να παραμένει ζωντανό και να μπορεί να σφραγίσει το 41ο.  Και εξασφάλιση ενός ακόμη πρωταθλήματος σημαίνει και μια ακόμη «βέβαιη» παρουσία σε φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Σημαίνει επιστροφή στα αστέρια από τον Σεπτέμβρη.

5) Τα έσοδα από τις πωλήσεις. Μια κατηγορία… απαγορευμένη για χρόνια από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και εδώ πάνω από τριάντα εκατ ευρώ. Και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Φέισα (4,5 εκατ ευρώ), Φετφατζίδης (4 εκατ ευρώ), Αμπντούν (2,5 εκατ ευρώ) το καλοκαίρι. Βάις (5,5 εκατ ευρώ), Τζιμπούρ (2 εκατ ευρώ) και βέβαια το… μπαμ των 15 εκατ ευρώ με τον Μήτρογλου που αποτελεί τη μεγαλύτερη πώληση έλληνα ποδοσφαιριστή στην ιστορία.

6) Το γεγονός ότι η ομάδα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το FFP της UEFA δείγμα της οικονομικής της δύναμης, αλλά και της πολύ προσεκτικής δουλειάς που έχει γίνει συνολικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο Ολυμπιακός είχε χρέη 40 εκατ ευρώ. Σήμερα η ΠΑΕ δεν χρωστάει ούτε… ευρώ σε ληξηπρόθεσμη οφειλή. Και μόνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, έδωσε συγχαρητήρια και δήλωσε ότι ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που έχει ξεφύγει σε σχέση με την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου τα λέει όλα.

7) Οι μεγάλες προσθήκες. Είτε σε όνομα (Σαβιόλα, Βαλντέζ, Τσόρι), είτε σε κόστος (6 εκατ ευρώ ο Ρομπέρτο). Με έξυπνη διαχείριση του παράθυρου των δανεισμών (Κάμπελ, Μαρκάνο). Με την απίθανη σε συχνότητα ανάδειξη νέων προσώπων. Για παράδειγμα αυτή την εποχή ο Μανωλάς και ο Ολαϊτάν. Πάνω από δέκα εκατ ευρώ είναι η τιμή του έλληνα αμυντικού. Και ο Νιγηριανός μέσα σε δύο-τρεις μήνες έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για συλλόγους της Ιταλίας (Τζένοα), της Γαλλίας (Λιλ), της Ισπανίας (Βαλένθια). Με την απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών όπως ο Κολοβός, ο Ιμπραήμ, ο Λεζάρ, ο Μουσόντα, ο Αυλωνίτης που δεδομένα θα ενισχύσουν την ομάδα του χρόνου.

8) Με την απίθανη συμφωνία με τη Unicef που ανεβάζει πολύ το «κύρος» του συλλόγου διεθνώς. Δεν θέλησε να έχει μια διαφήμιση στη φανέλα που θα του έφερνε 1,5-2 εκατ ευρώ επιπλέον στα ταμεία. Επέλεξε να πληρώσει και όλας για να σταθεί δίπλα σε έναν παγκόσμιο κολοσσό με αμέτρητη προσφορά. Η δεύτερη ομάδα στην Ευρώπη, μετά την Μπαρτσελόνα που είχε αυτή την τιμή. Στο ίδιο πνεύμα η διαρκής φιλανθρωπική δράση. Με αποκορύφωμα την κίνηση να προσφέρει μισό εκατ ευρώ ώστε να επισκευαστούν οι ζημίες σε τέσσερα σχολεία στην Κεφαλλονιά.

9) Με το διοικητικό οργανόγραμμα να περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως ο Κριστιάν Καρεμπέ. Ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο όπως ο  Πιέρ Ισά και ο Γρηγόρης Γεωργάτος.
Με τον Μίτσελ που πέρασε από… χίλια μύρια κύματα να αναδεικνύεται σε φυσιογνωμία του Ερυθρόλευκου πάγκου και με βάση τα αποτελέσματα να «απειλεί» με κατάληψη της θέσης του πιο επιτυχημένους τεχνικού στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

10) Με την παρουσία σε ποδοσφαιρικά γεγονότα όπως το Guinness ICC των Ηνωμένων Πολιτειών το προσεχές καλοκαίρι. Κίνηση που όχι μόνο ανεβάζει το brand name σε μια τεράστια αγορά που τώρα… ανοίγει, αλλά και που φέρνει την ομάδα δίπλα στην ομογένεια, που φέρνει επιπλέον έσοδα που την βάζει στην κουβέντα δίπλα στους σημαντικότερους συλλόγους της Ευρώπης.

Ποτέ δεν έγιναν ξανά όλα αυτά μαζί. Ποτέ δεν υπήρχε τόση σιγουριά για το επόμενο βήμα. Ποτέ ξανά ελληνική ομάδα δεν δούλεψε ταυτόχρονα σε τόσα επίπεδα, έχοντας γρήγορα αποτελέσματα. Αυτή είναι η Ερυθρόλευκη πραγματικότητα. Ότι και αν επιφυλάσσει το τελευταίο κομμάτι της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Μια σεζόν που ήδη προσφέρει ύλη για… εγκυκλοπαίδεια.Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: