Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

«Δεν μπορούσα ν’ αφήσω την ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική…»

Σε 42 ολόκληρα χρόνια έχει ζήσει τα πάντα μαζί της. Τίτλους κι επιτυχίες, αλλά και τραγωδίες, όπως ο περσινός υποβιβασμός. Γι’ αυτό ο Νίκος Πανταζής δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει την ΑΕΚ προτού επιστρέψει

«Δεν μπορούσα ν’ αφήσω την ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική…»
Τα δάκρυά του στον περσινό αγώνα με τον Ατρόμητο ήταν απ’ τις εικόνες που περιέγραψαν γλαφυρά το δράμα που έζησε η ΑΕΚ. Ήταν η χειρότερη -και πιο σοβαρή- στιγμή στα 42 χρόνια που την υπηρετεί, όπως τονίζει κι ο ίδιος.

Ο Νίκος Πανταζής όμως δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει την «Ένωση» στη Γ’ Εθνική. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στην «Espresso», όπου ο φυσιοθεραπευτής της «Ένωσης» μίλησε για όλα:

Απ’ την παράκληση του Δημήτρη Μελισσανίδη να παραμείνει, ώστε να συνδέει την ομάδα με το παρελθόν, μέχρι τη συνύπαρξή του με τον Λουκά Μπάρλο και άλλες μεγάλες μορφές του συλλόγου.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Πανταζή

-Πότε αναλάβατε στην ΑΕΚ;

Είμαι από την 1/10/1972. Και από το 1964 ήμουν αθλητής της ΑΕΚ, πρωταθλητής στίβου.

-Ποια στιγμή στην καριέρα σας ξεχωρίζετε;

Η πιο σοβαρή στιγμή και η χειρότερη είναι ότι παίζουμε τώρα στη Γ' Εθνική.

-Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που «σεβαστήκατε» περισσότερο; Που θαυμάζατε;

Για εμένα σταθμός στην καριέρα μου ήταν ο Φάντροκ το 1974, αλλά και η παρουσία του Λουκά Μπάρλου που εκτόξευσε την ΑΕΚ. Ο Φάντροκ πήρε την ΑΕΚ στη μέση της βαθμολογίας και έφτιαξε μια ομάδα ποδοσφαιρικά σαν την Εθνική Ολλανδίας.

-Ποιους προέδρους δεν θα ξεχάσετε και γιατί;

Ένας πρόεδρος που πραγματικά ήταν άνθρωπος με όλη τη σημασία ήταν ο Μάκης Χατζηχαραλάμπους. Στα χρόνια του με προσέλαβαν στην ΑΕΚ. Ηταν από την παλιά γενιά των Κωνσταντινουπολιτών που διοίκησε την ΑΕΚ. Οικονομολόγος, με σύνεση, οδηγούσε την ΑΕΚ σωστά, χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς χρέη.

-Υπήρχαν παίκτες που δεθήκατε περισσότερο μαζί τους;

Βέβαια. Ο Λάκης Νικολάου, για παράδειγμα, που μου έχει βαφτίσει και τα δυο μου παιδιά. Είμαστε αχώριστοι εδώ και 42 χρόνια. Ο Μίμης Παπαϊωάννου επίσης, που εγώ τον στεφάνωσα και η γυναίκα μου βάφτισε την κόρη του. Ο Μανωλάς που μένει στη γειτονιά μου, ο Μπάγεβιτς. Και όλες εκείνες οι παλιές γενιές, θα έλεγα, που ήταν κάτι το ξεχωριστό.

-Προπονητές;

Εχω δουλέψει με 34-35 προπονητές! Σε όλη αυτή την αρίθμηση υπήρχαν και καλοί και μέτριοι. Ο Σάντος, για παράδειγμα, ήταν αξιόλογος, αλλά και πολλοί άλλοι.

-Πείτε μας δυο λόγια για την πολύχρονη συνεργασία σας με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Μπάγεβιτς ήρθε σαν παίκτης που έπαιξε και πραγματικά πρόσφερε. Μετά γύρισε πίσω σαν προπονητής και είναι γνωστό ότι η ΑΕΚ και μεγάλες επιτυχίες είχε στα χρόνια του και έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο. Η σημερινή εποχή είναι μια μεταβατική περίοδος, ο Μπάγεβιτς είναι σε έναν άχαρο ρόλο. Πάντως προσπαθεί και από το πόστο αυτό να φτάσει η ΑΕΚ εκεί που όλοι ονειρευόμαστε.

-Θα συνεχίσετε και τα επόμενα χρόνια στην ΑΕΚ;

Εγώ ήθελα να αποχωρήσω όταν η ΑΕΚ έπεσε, αλλά δεν μπορούσα να την αφήσω στη Γ' Εθνική. Ήταν και μια παράκληση του Μελισσανίδη προς εμένα, που ήθελε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές βοήθεια από ανθρώπους που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν της ΑΕΚ. Με παρακάλεσε να μείνω και να βοηθήσω. Το δέχτηκα να μείνω για δύο χρόνια και να είμαι και άμισθος. Μέχρι να ανέβει η ομάδα.

-Για το διάλειμμά σας από την ΑΕΚ το 2004 θα θέλατε να πείτε κάτι;

Ετσι έκριναν οι υπεύθυνοι τότε και έτσι έγινε. Τα αποτελέσματα όλων των καταστάσεων της εποχής εκείνης πληρώνει η σημερινή ΑΕΚ.

Ο Νίκος Πανταζής ξεχωρίζει από τους ανθρώπους που γνώρισε στην ΑΕΚ τον κουμπάρο του Λάκη Νικολάου. Πάντως αξέχαστος του έχει μείνει ο τραυματισμός του Λάκη Στεργιούδα: «Θυμάμαι πως όταν έσπασε το πόδι του, ακούστηκε ένα μεγάλο κρακ σε όλο το γήπεδο! Ήταν ένα παιχνίδι με τον ΟΦΗ, είχε συγκρουστεί με τον Κορωνάκη. Έμεινε 10 μήνες έξω με συντριπτικό κάταγμα στην κνήμη. Αποθεραπεύτηκε όμως και έπαιξε και στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια».

Info

Οικογενειακή κατάσταση: «Παντρεμένος με δύο γιους. Ο Τριαντάφυλλος ήταν μπασκετμπολίστας και στην εποχή Τόσιτς έπαιζε στην ΑΕΚ. Τώρα είναι φυσιοθεραπευτής. Ο Δημήτρης είναι οφθαλμίατρος.

Η γυναίκα μου, η Ελευθερία, είναι ηρωίδα που με ανέχεται. Δεν είναι λίγο να λείπεις από το σπίτι 40 χρόνια, σε δουλειά, γήπεδα, ταξίδια. Πλέον έχουμε και εγγονό. Γεννήθηκε πριν από λίγες μέρες. Παραμονές Χριστουγέννων».

Χόμπι: «Φυτεύω».

Μουσική: «Μου αρέσουν τα ελαφρά λαϊκά».

Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω: «Τίποτε. Εχω αφοσιωθεί στη δουλειά μου ψυχή τε και σώματι».

Ομάδα: «ΑΕΚ».

Αθλητικό ίνδαλμα: «Οι μεγάλοι του στίβου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: