Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

«Κανένα unfair του Σπανούλη στον Ομπράντοβιτς»

Μετά το... ορεκτικό με το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Σέρβου ατζέντη, Μίσκο Ρασνάτοβιτς, μπαίνουμε σήμερα και στο... ψητό. Ο μάνατζερ του Βασίλη Σπανούλη αποφεύγει από το 2010 τις αναφορές στον τρόπο που έγινε η μετακίνηση της δεκαετίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για την ακρίβεια, το... σιχαίνεται όπως λέει! Αλλά δεν διστάζει τώρα να απαντήσει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται αναφέροντας τα λάθη του Παναθηναϊκού και απαντώντας στις αιτιάσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς περί unfair αναρωτιέται γιατί πρέπει ένας αθλητής να ενημερώσει τον προπονητή για την απόφασή του.
Απαντάει στο αν έπαιξε ρόλο η... πρωτοκαθεδρία του Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό και δίνει τη δική του αίσθηση για το λάθος της πράσινης ΚΑΕ εκείνο το καλοκαίρι.
Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η αποκάλυψη για το ραντεβού που έκανε με τους αδελφούς Αγγελόπουλους στη Βαρκελώνη, την παραμονή της ανανέωσης του Σπανούλη το φετινό καλοκαίρι, ενώ ξεκαθαρίζει με ένα χαρακτηριστικό... οικονομικό παράδειγμα ότι ο ηγέτης του Ολυμπιακού δεν αποφάσισε με κριτήριο τα χρήματα, διότι οι προτάσεις που θα έβρισκε από το εξωτερικό θα ξεπερνούσαν τα 3 εκ. ευρώ ετησίως!
Αναφέρεται μάλιστα στον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα και την... αποτυχία του να κάνει τη μεταγραφή του αιώνα!
Ο μεγαλύτερος πελάτης σας στην Ευρώπη, ο Βασίλης Σπανούλης, μίλησε μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό και είπε ότι οι διαιτητές δεν σέβονται αυτόν και την ομάδα.
"Δεν είναι μόνο η δική του άποψη. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται έτσι, αλλά γενικά αυτοί είναι κοντά στον Ολυμπιακό. Δεν μπορώ, όμως, να το πω αυτό. Δεν είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που υποστηρίζω ότι έχω δει συχνά περίεργες διαιτησίες, χωρίς να πω αν είναι υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας. Γενικά δεν κάνουν πολύ καλή δουλειά εδώ. Καλό είναι να περιμένουμε δύο μήνες για να έχουμε την απάντηση για το ποιος είναι ο καλύτερος. Τώρα θα παίξουν δύο φορές στην Ευρωλίγκα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και δεν μετράω τα φάιναλ φορ. Θα δούμε πώς θα πάει με τους Ευρωπαίους διαιτητές, όχι ποιος θα κερδίσει αλλά πώς θα συμπεριφερθούν σε κάποιους παίκτες. Σίγουρα ο Σπανούλης το καταλαβαίνει καλύτερα μέσα στο γήπεδο".
Ο Βασίλης έκλεισε δύο συμβόλαια χωρίς εσάς. Το τελευταίο με τον Ολυμπιακό και το πρώτο όταν επέστρεψε από το Χιούστον.
"Όχι, στο πρώτο μετά τους Ρόκετς διαπραγματεύτηκα εγώ. Η άποψή μου είναι ότι οι μάνατζερ πρέπει να βοηθούν τους παίκτες να αποφασίζουν. Πρέπει να τους βοηθάμε σε ό,τι χρειάζονται. Όταν δεν μας χρειάζονται δεν πρέπει να είμαστε στο στυλ "πρέπει να το κάνω". Για το τελευταίο συμβόλαιο ήμασταν μαζί σε γεύμα στη Βαρκελώνη με ανθρώπους του Ολυμπιακού και μιλήσαμε αρκετά. Πέταξαν στην Αθήνα για να τον συναντήσουν και με προσκάλεσαν σε αυτό το ραντεβού. Δεν θεώρησα ότι ήταν απαραίτητο να πάω. Όταν δουλεύεις για κάποιον τρία χρόνια, τον καλύτερό σου παίκτη και όλα πάνε καλά, τότε έχεις μια προσωπική σχέση. Έτσι συμφώνησαν να μείνει και εγώ δεν ημουν παρών σε αυτή τη συνάντηση, μίλησα βέβαια τηλεφωνικά. Στο 90% των συμφωνιών μου δεν μιλάω face to face. Μιλάω μέσω τηλεφώνου, μέσω mail".
Πόσες φορές μιλήσατε με τον Σπανούλη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκείνη τη μέρα;
"Όχι πολλές. Οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές για τα χρήματα. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση, όμως, τα χρήματα δεν ήταν σημαντικά. Είναι απόφαση ζωής, τι θα κάνεις στη ζωή σου. Να μείνεις εκεί άνετος με τρία παιδιά, όπου όλοι σε αγαπούν, εκεί όπου ανήκεις ή να πας κάπου για μια νέα πρόκληση".
Έτσι, όμως, δεν ένιωθε ο Βασίλης και στην τελευταία του χρονιά στον Παναθηναϊκό;
"Ειλικρινά δεν θυμάμαι, ήταν πριν τέσσερα χρόνια. Πάντως, μιλήσαμε πολύ πέρυσι. Να μείνει εκεί όπου ένιωθε πραγματικά άνετος, όπου είναι βασιλιάς, στην πατρίδα ή να το αλλάξει αυτό και να πάει αλλού, για μια νέα πρόκληση, ένα νέο κίνητρο; Αυτό ήταν το δίλημμα. Αν αποφάσιζε να πάει στο εξωτερικό δεν θα συνέβαινε επειδή θα έπαιρνε πολύ περισσότερα χρήματα. Στη δική του περίπτωση καμία απόφαση δεν είχε κίνητρο τα χρήματα. Σε καμία περίπτωση".
Είναι αλήθεια ότι υπήρξε ομάδα που πρόσφερε 3 εκ. τον χρόνο;
"Θα στο πω έτσι. Αν αποφάσιζε να φύγει για το εξωτερικό δεν θα δεχόμουν αυτά τα χρήματα. θα έπαιρνα περισσότερα. Δεν φτάσαμε, όμως, σε αυτό το σημείο".
Οικονομικά όμως, δεν ήταν καλή απόφαση για εσάς.
"Όταν εκπροσωπείς τον Σπανούλη όλα είναι καλά από οικονομική άποψη. Με αυτό το συμβόλαιο στον Ολυμπιακό, το ποσοστό του πρακτορείου είναι πάρα πολύ καλό. Αν πήγαινε αλλού θα ήταν ακόμα καλύτερο, αλλά αυτό τι θα άλλαζε; Τίποτα. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους παίκτες. Οτιδήποτε είναι καλύτερο για αυτούς είναι καλύτερο και για εμάς. Θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Από το πρώτο συμβόλαιο του Πέκοβιτς στους Τίμπεργουλβς το πρακτορείο πήρε το 2%, ενώ στον Παναθηναϊκό έπαιρνε το 10%. Τρεις φορές μικρότερο. Να του πω να μην πάει στο ΝΒΑ;".
Ξέρατε, όμως, ότι ο Νίκολα θα πάρει δέκα φορές καλύτερο συμβόλαιο στο μέλλον.
"Αν παίξει καλά. Αν δεν πάρει λεπτά, ωστόσο, όπως ο Σπανούλης; Το ΝΒΑ είναι λαχείο. Ποτέ δεν ξέρεις. Περιμέναμε πολλά από τον Γιαν Βέσελι, από τον Άντιτς δεν περίμενε κανείς τίποτα και είναι ρούκι All Star. Ο μάνατζερ που σκέφτεται πρωτίστως το ποσοστό που θα πάρει, δεν θα κρατήσει για πολύ. Κάνω ό,τι είναι καλύτερο και ό,τι επιθυμεί ο παίκτης".
Πιστεύετε ότι ο Σπανούλης θα τελειώσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό;
"Είναι δύσκολο να απαντήσω. Όταν, όμως, λήξει αυτό το συμβόλαιο θα είναι 33 ετών. Με το δικό του σώμα και τον δικό του τρόπο σκέψης, τον τρόπο που ασχολείται με τη διατροφή του, το σώμα του, στα 33 θα είναι έτοιμος να παίξει άλλα δύο-τρία χρόνια σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν μπορώ να πω τι θα γίνει τότε".
Πού ανήκει αγωνιστικά; Στο ΝΒΑ ή στην Ευρώπη;
"Για την Ευρώπη δεν χρειάζεται να μιλήσουμε. Είναι ο καλύτερος τα δύο τελευταία χρόνια. Είμαι 100% σίγουρος ότι θα ήταν επιτυχημένος στο ΝΒΑ αν έπαιρνε χρόνο...
Δεν θα ήθελε να αποδείξει στον εαυτό του ότι μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ;
"Το απέδειξε στην Ιαπωνία, στο Παγκόσμιο, καταστρέφοντας τον Κρις Πολ και αυτός δεν πήρε χρόνο. Σίγουρα θα το έχει σκεφτεί, αλλά να καταστρέψεις τα πάντα για να αποδείξεις κάτι; Δεν θα συμβεί πιθανότατα. Το κίνητρο να κερδίσει τον τίτλο με τον Ολυμπιακό ακόμα μια φορά είναι μεγάλο. Αν ξαναγίνει θα είναι κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν. Ποτέ δεν θα του λείψει το κίνητρο".
Ας μιλήσουμε για το θέμα για το οποίο δεν σας αρέσει να μιλάτε. Γιατί ο Μπίλι έφυγε από τον Παναθηναϊκό; Ήταν οικονομικό το θέμα ή δεν ήθελε να είναι στη σκιά του Διαμαντίδη;
"Κανένα από τα δύο. Είναι πολύ καλοί φίλοι. Απλά θεώρησε ότι ήταν καλύτερο για την καριέρα του να πάει στον Ολυμπιακό. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης είναι διαφορετικού τύπου παίκτες και μπορούν να παίξουν το ίδιο καλά μαζί. Ακόμα και στην ψηφοφορία των τζένεραλ μάνατζερ της Ευρωλίγκα ήταν σε διαφορετικές θέσεις τοποθετημένοι».
Προτίμησε να είναι ο ηγέτης μιας ομάδας; Δεν είναι ξεκάθαρο. Γιατί προτίμησε τον Ολυμπιακό και όχι την ΤΣΣΚΑ, την Μπαρτσελόνα;
"Δεν θυμάμαι τι συνέβαινε τότε με τη ΤΣΣΚΑ και την Μπαρτσελόνα. Αλλά η πρόταση αυτή τον κάλυπτε από όλες τις απόψεις, δηλαδή το κλαμπ, ο προπονητής, η οικονομική κατάσταση της ομάδας ήταν η καλύτερη. Πρώτα από όλα αποφάσισε ότι ήθελε να φύγει από τον Παναθηναϊκό. Μετά από όλες τις απόψεις η πρόταση του Ολυμπιακού ήταν η καλύτερη. Όχι σε ό,τι αφορά το οικονομικό. Η θέση της ομάδας, ο προπονητής, χρήματα, όλα μαζί και αποφάσισε να πάει εκεί".
Θεωρείτε τελικά ότι ο Σπανούλης πήρε τη σωστή απόφαση;
"Όποιος είδε την Ευρωλίγκα τα δύο τελευταία χρόνια, καταλαβαίνει τώρα ότι ήταν το σωστό".
Αν δεν κέρδιζε τίποτα η απάντησή σας θα ήταν διαφορετική;
"Μετά τον πρώτο χρόνο η κατάσταση δεν ήταν και η τέλεια. Ο πρώτος χρόνος, όμως, είναι πάντα προσαρμογής. Και τώρα, μετά από τρία χρόνια, που κέρδισε δύο φορές την Ευρωλίγκα με την ομάδα που είχε 15 χρόνια να την κατακτήσει, που ήταν δύο φορές MVP του φάιναλ φορ και ειδικά πέρυσι μετά από μια εξαιρετική μέρα, τι να πεις; Από αθλητικής πλευράς είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να ονειρευτεί. Έτσι, η απάντηση είναι πολύ απλή".
Δεν είπατε τι ακριβώς συνέβη πριν τέσσερα χρόνια.
"Δεν θέλω να μιλάω για αυτό. Συνέβη πριν τέσσερα χρόνια. Ας μιλήσουμε τότε για τον Γκάλη και τον Γιαννάκη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κόσμος θέλει μετά από τέσσερα χρόνια να συζητάει γιατί έφυγε. Στο μεταξύ, ο Περπέρογλου έκανε το ίδιο".
Αν έπαιζαν ακόμα ο Γκάλης κι ο Γιαννάκης και αποφάσιζαν να πάνε στον αιώνιο αντίπαλο, θα σας ρωτούσα. Ο Σπανούλης είναι ένας παίκτης που άλλαξε την ιστορία...
«Ο προπονητής, το ότι είναι ηγέτης, τα χρήματα, όλα. Υπήρχε μόνο ένας λόγος να μην το κάνει. Επειδή ήταν ο Ολυμπιακός. Γιατί ο κόσμος δεν πάει από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό και το αντίστροφο. Μόνο αυτός ο λόγος. Αυτός ο λόγος δείχνει ότι δεν έχεις balls. Και αυτός ο τύπος έχει μεγάλα balls".
Γιατί ο Ομπράντοβιτς αποφεύγει τις επαφές με εσάς και τον Σπανούλη;
"Αυτή η ερώτηση πρέπει να γίνει σε αυτόν. Εγώ δεν άλλαξα τη γνώμη μου για εκείνος και δεν άλλαξα τη σχέση μου με εκείνον. Ακόμα πιστεύω ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ίσως ο μεγαλύτερος κόουτς στην ευρωπαϊκή ιστορία, που απολαμβάνεις να βλέπεις από άποψη τακτικής και τεχνικής. Και αυτά που κάναμε στα εστιατόρια, που μιλούσαμε και κάναμε πλάκα ήταν φοβερά. Δεν μπορώ να πω καμία κακή κουβέντα. Αν κάποιος δεν θέλει να μου μιλάει, αυτό δεν αλλάζει αυτόματα την άποψη που έχω για εκείνον. Έχει τους δικούς του λόγους, που από τη δική μου μεριά είναι τελείως παράλογοι. Δεν είναι πραγματική ιστορία, ωστόσο εκείνος θεωρεί ότι δεν ήμουν δίκαιος".
Είπε επίσημα πριν λίγο καιρό ότι ο Σπανούλης δεν κράτησε τον λόγο του.
"Διαφωνώ. Δεν είναι αλήθεια".
Αν ξέρω σωστά την ιστορία, για αυτό και σας ερωτώ ευθέως, ο Σπανούλης είπε στον Ομπράντοβιτς ότι θα μείνει και λίγο μετά μιλήσατε με τον Ζέλικο και του είπατε να περιμένετε δύο μέρες. Είναι έτσι;
"Όχι. Σας λέω ότι όποτε μιλούν οι παίκτες με τον προπονητή για διαπραγματεύσεις υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Δεν θυμάμαι όλες τις λεπτομέρειες, ήταν πριν τέσσερα χρόνια και από τότε είχα πάνω από 400 διαπραγματεύσεις. Προσωπικά περίμενα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβαινε και προσπάθησα να το αποτρέψω. Για κάθε κίνησή μου ενημέρωνα και τις δύο πλευρές. Μιλούσα με τον Παναθηναϊκό και έλεγα στον Ολυμπιακό την κατάσταση και το αντίστροφο. Τίποτα δεν ήταν κρυφό, τίποτα δεν ήταν μυστικό. Ένιωθα, όμως, ότι αυτό που δεν καταλάβαιναν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, αυτό που δεν τους άρεσε ήταν ότι εξετάζαμε την πιθανότητα. Ήταν εκνευρισμένοι διότι ένας παίκτης του Παναθηναϊκού, σταρ της ομάδας, λαμβάνει υπ' όψιν του πρόταση άλλης ομάδας. Κατά την άποψή τους έπρεπε να πει "ποτέ". Διαφωνώ με αυτό. Αυτό η πληροφορία τους εμπόδισε να κάνουν την καλύτερή τους προσπάθεια για να τον κάνουν να μείνει στην ομάδα. Άκουσα ένα-δύο φορές να λένε "μπορεί να πάει οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί". Δεν ήταν, δηλαδή, σημαντικό που τον έχανες, σημαντικό ήταν να μην πας απέναντί μας".
Ξέρετε ότι συμβαίνει στη χώρα σας με Ερυθρό Αστέρα-Παρτιζάν, οπότε γνωρίζατε ότι και εδώ συμβαίνει το ίδιο πράγμα.
"Δεν θέλω να μιλάω πολύ για αυτό. Σας είπα, θεώρησε ότι έπρεπε να φύγει, έλαβε υπ' όψιν του άλλες προσφορές, αυτή η προσφορά φαινόταν πραγματικά καλή και παρότι δεν ήταν ευχάριστος ο τρόπος είπε ότι ήταν το καλύτερο για την καριέρα του και το έκανε. Ξέροντας ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις. Ακόμα και αν αυτά που λέει ο Ζέλικο ήταν αλήθεια, στις διαπραγματεύσεις αλλάζουν οι κατευθύνσεις όλη την ώρα. Πόσες φορές έχει συμφωνήσει με μια ομάδα ένας παίκτης το πρωί και μετά αλλάζουν κάποια πράγματα στο μυαλό".
Σύμφωνα με τα λόγια του Ομπράντοβιτς, δεν απάντησε ποτέ απευθείας σε αυτόν όπως είχε υποσχεθεί.
"Οι παίκτες πρέπει να απαντούν στον κόουτς για το πού θα πάνε στην καριέρα τους; Ή ο προπονητής πρέπει να τους καλέσει και να πει "τι αποφάσισες;". Συμβαίνουν δέκα φορές χειρότερα πράγματα. Να συμφωνήσεις, να δώσεις τα χέρια και να μην υπογράψεις. Αυτό είναι κακό. Αλλά δεν μιλάμε για τέτοια περίπτωση. Ήμασταν στη μέση των διαπραγματεύσεων, όλα ήταν μπερδεμένα. Κατά την άποψή μου, αν απαντήσεις ή όχι δεν είναι κάτι τόσο κακό. Να μην μιλάς στον παίκτη ή τον μανατζερ για τον λόγο αυτό".
Νομίζω πως είναι το ίδιο να δίνεις τα χέρια με το να λες το «ναι» τηλεφωνικά.
"Οι ερωτήσεις σου είναι βασισμένες σε μια συγκεκριμένη εικόνα των πραγμάτων. Είπε ναι από το τηλέφωνο; Ξέρετε; Ούτε εγώ ξέρω. Στο τέλος αποφάσισε να πάει εκεί".
Η επόμενη ερώτηση αφορά την απόδοση του Σπανούλη στα ματς με τον Παναθηναϊκό. Στα τελευταία έξι ματς είχε 16/62 σουτ, 20 ασίστ και 20 λάθη. Ποια είναι η άποψή σας; Τον ξέρετε καλύτερα από οποιονδήποτε-εκτός από τη γυναίκα του!
"Δεν γνώριζα αυτά τα στατιστικά. Όπως σας είπα και πριν δεν μετράω πολύ τον περσινό τελικό. Τα φετινά ματς μπορεί να μην ήταν καλά, αλλά υπήρξαν άλλα εξαιρετικά. Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε και να μιλήσουμε για αυτό τον Μάιο ή τον Ιούνιο".
Μήπως έχει άγχος κόντρα στον Παναθηναϊκό;
"Όχι! Δεν είχε άγχος ούτε καν τον πρώτο χρόνο, θα είναι μετά από τέσσερα χρόνια μετά από όλα όσα έχει πετύχει; Απλά συνέβη".
Σε έξι ματς;
"Ας περιμένουμε να δούμε. Θα παίξουν τόσα ματς μεταξύ τους. Δεν πιστεύω ότι συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Κάποιες φορές παίζεις καλύτερα, άλλες όχι τόσο καλά. Τρία ματς δεν έπαιξε στο επίπεδό του, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά. Ειδικά το τελευταίο ματς δεν είχε καμία σημασία. Έρχονται περισσότερα ματς και θα δούμε. Σίγουρα είναι εδώ ξανά, σε καλή κατάσταση, οδηγεί την ομάδα. Στην Ελλάδα ένα μέρος του κόσμου λέει ότι δεν είναι καλός, δεν είναι ο καλύτερος, όμως σας τονίζω ότι εκτός Ελλάδας δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης. Κανείς. Μπορώ να σας φέρω χιλιάδες παραδείγματα".
Ένα παράδειγμα;
"Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Μπαρτσελόνα ήθελε να μετάσχει σε μία μόνο μπασκετική μεταγραφή, σε αυτή του Σπανούλη. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, ίσως και πιο ταλαντούχοι από εκείνον. Μόνος ένας, όμως, τα κάνει αυτά. Εκείνος".
Μπορείτε να πείτε περισσότερα για την πρόθεση του προέδρου της Μπαρτσελόνα; Τι συνέβη;
"Δεν μίλησαν. Ήταν να μιλήσουν μαζί του. Θα ήταν η μεταγραφή του αιώνα, για το μπάσκετ της Μπαρτσελόνα. Όμως, δεν φτάσαμε στο σημείο να μιλήσουμε γιατί σε αυτή τη συνάντηση που προανέφερα αποφάσισε να μείνει. Ήταν απόφαση για τη ζωή του".
Διαβάστε και τα δύο μέρη της συνέντευξης του Μίσκο Ρασνάτοβιτς και στα αγγλικά (english version)...

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: