Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Γκράθια: «Ρεάλ λόγω έδρας»

Ο προπονητής της Οσασούνα που έχει βάλει φέτος φρένο σε Ρεάλ, Μπάρτσα, Ατλέτικο αναλύει το clasico στο Gazzetta.gr και δίνει προβάδισμα στην Βασίλισσα. Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την τιτανομαχία της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα και δεν υπάρχει καταλληλότερος άνθρωπος να μιλήσει για το claciso από κάποιον που με τις οδηγίες του σταμάτησε τους δύο κολοσσούς τους παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Χάβι Γκράθια, που πέρασε από την Ελλάδα σαν τεχνικός της Κέρκυρας και του Ολυμπιακό Βόλου έχει βάλει φέτος φρένο στις κορυφαίες ομάδες της Primera Division και μιλάει αποκλειστικά στο Gazzetta.gr αναλύοντας το τεράστιο ντέρμπι που θα κρίνει τον τίτλο στην Ισπανία.
Σαν προπονητής της Οσασούνα αυτή τη σεζόν σταματήσατε Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και νικήσατε την Ατλέτικο. Ποια ομάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο δυνατή και γιατί;
«Η εμπειρία μου κόντρα σε αυτές τις ομάδες ήταν θετική στο γήπεδό μας, όπου καταφέραμε να νικήσουμε την Ατλέτικο και πήραμε ισοπαλία από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Το να παίζεις αντίπαλος με τέτοια κλαμπ στις δικές τους έδρες για μία ομάδα σαν την Οσασούνα είναι πάρα πολύ δύσκολο το να πάρεις έναν βαθμό. Για τον λόγο αυτό, ο παράγοντας έδρα θα παίξει ρόλο. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι το φαβορί στο γήπεδό της και θα μπει ως τέτοιο για τον τίτλο μέχρι το τέλος της σεζόν. Βλέπω τρεις ομάδες με διαφορετικά όπλα. Η Ατλέτικο με τη δύναμη της ομάδας πάνω από κάθε ατομικό στοιχείο, οι άλλοι δύο με παίκτες που κάνουν τη διαφορά και είναι πάνω από την ομάδα».
Τι έχει αλλάξει φέτος ο Κάρλο Αντσελότι και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι σαφώς βελτιωμένη;
«Πιστεύω έχει βρει μία ισορροπία χρησιμοποιώντας τρεις παίκτες στο κέντρο, κάτι το οποίο δεν είχε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Το να έχεις τους Τσάμπι Αλόνσο, Μόντριτς και Ντι Μαρία στον άξονα κάνει την ομάδα να είναι εξαιρετικά οργανωμένη και πολύ δύσκολο να την ανοίξεις. Στην επίθεση και στις αντεπιθέσεις είναι δολοφονική».
Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, ο Τάτα Μαρτίνο είναι κοντά στη νοοτροπία της Μπαρτσελόνα, όμως αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να διαχειριστεί την πίεση. Θεωρείτε ότι αυτό είναι κάτι που φαίνεται στα παιχνίδια; 
«Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίζει προβλήματα. Πιστεύω ότι ο Μαρτίνο είναι μεγάλος προπονητής και αυτό φαίνεται με την εξαιρετική σεζόν που κάνει η Μπαρτσελόνα, η οποία μέχρι σήμερα είναι μέσα και στους τρεις τίτλους. Η ομάδα είχε μεγάλη δυσκολία στο παιχνίδι της με τον τραυματισμό του Μέσι, όμως βελτιώνεται παράλληλα όσο βελτιώνεται ο παίκτης».
Λένε ότι στα clasico το πιο σημαντικό δεν είναι η φόρμα αλλά άλλα πράγματα. Τι πιστεύετε;
«Θεωρώ ότι οι δύο ομάδες πάνε στο μεταξύ τους παιχνίδι όντας σε καλή κατάσταση. Και οι δύο πέρασαν εύκολα στα προημιτελικά του Champions League και είχαν καλά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Σε αυτά τα ματς οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και πιστεύω ότι με τόσα αστέρια στο τερέν κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί. Ο παράγοντας έδρα μπορεί να είναι ένα μικρό πλεονέκτημα».
Αν είχατε τη δυνατότητα να πάρετε έναν παίκτη από την Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπαρτσελόνα στην ομάδα σας ποιον θα επιλέγατε και γιατί;
«Αν και όλοι οι παίκτες αυτών των ομάδων είναι εξαιρετικοί, επιτρέψτε μου να πω ότι για μένα, μέσα από την ταπεινότητά μας, οι καλύτεροι παίκτες είναι αυτοί της ομάδας μου, της Οσασούνα. Με τα καλά και τα κακά τους, είναι δικοί μου».
Μπορείτε να μας πείτε πλεονεκτήματα και μειονεκτήμα των ομάδων; Τα πιο σημαντικά για εσάς…
«Το παιχνίδι των συνδυασμών της Μπαρτσελόνα είναι αυτό το δυνατό της σημείο. Μία ομάδα που παίζει στον αυτόματο με τα εξτρέμ και τα μπακ να είναι πάρα πολύ ψηλά. Οπλο της είναι η κατοχή και κάτι που της δίνει τη δυνατότητα τα δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Σε ατομικό επίπεδο η παρουσία του Μέσι ξεχωρίζει. Από την Ρεάλ Μαδρίτης ξεχωρίζει η ισορροπία της. Δέχεται πολύ λίγα γκολ και είναι τρομακτικά επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις με τους BBC (Bale, Benzema, Cristiano). Είναι πολύ δυνατοί σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και έχουν πολύ ωραία αρμονία σαν ομάδα».
Στην Ελλάδα έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις από εσάς. Εσείς τι θυμάστε από το ποδόσφαιρο της χώρας μας;
«Ηταν μία σεζόν στην οποία τα πήγα πολύ καλά. Πάνω απ' όλα στον Βόλο, όπου τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη και τον πρόεδρο εξαφάνισαν μία ομάδα που έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο και που είχε πολλές φιλοδοξίες για το πρωτάθλημα και το Europa League.
Για μένα προσωπικά ήταν μία όμορφη εμπειρία και ποιος ξέρει μία μέρα στο μέλλον ίσως έχω την ευκαιρία να επιστρέψω.
Χαιρετισμούς σε όλους τους φίλους μου στην Ελλάδα».
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: