Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Πως θα παίξουν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα!!

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος -κάνει πως- αναλύει τα αγωνιστικά πλάνα, ελέγχει το... τέμπο του Clasico και σας προσκαλεί στο βραδινό live (21:30). Ανυπομονησία! Αυτή ήταν η αίσθηση που επισκίασε όλες τις άλλες ορέξεις ή λειτουργικές ανάγκες μέχρι να φτάσουμε στο βράδυ της Κυριακής. Ωραίο και το Σάββατο δεν λέω. Είχε τα καλούδια του. Ασύλληπτα χορταστικό το ορεκτικό με Τσέλσι-Αρσεναλ και Λίβερπουλ και γεύση από Σίτι, Γιουνάιτεντ, Μπάγερν, Ντόρτμουντ. Φουλ μπάλα και για εμάς στο gazzetta και φουλ γράψιμο και ξανά μανά ανυπομονησία. Σαν το φαντάρο που περιμένει το αδειόχαρτο ένα πράμα. Και να πεις ότι δεν έχουμε ευχαριστηθεί; Γέμισε το μάτι και οι αναμνήσεις μας από εικόνες με τις τόσες φορές που έχουν συναντηθεί οι δυο τους. Το βαριέσαι όμως το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα; Αμ δε! Πόσο μάλλον όταν κρίνει το πρωτάθλημα. Νικάει η Ρεάλ, πάει στο +7 και το σηκώνει. Νικάει η Μπάρτσα, μειώνει στο -1 και το πάρτι συνεχίζεται. Ερχεται ισοπαλία; Η χαρά είναι όλη δική του. Ποιανού; Του Τσόλο του Σιμεόνε ποιου άλλου;
Clasico λοιπόν στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και τα μυαλά στα κάγκελα. Να κολλήσει ο εγκέφαλος να ψευδίζει, κάνοντας το «σ» να κελαηδάει αλά... ιΘπανικά. ΚριΘτιάνο και ΜέΘι έχει απόψε. Εχει όμως και άλλους παικταράδες τριγύρω τους που σε ψήνουν για τις προετοιμασίες με τους κολλητούς. Και άντε τα κάνατε τα κουμάντα με πίτσες, μπύρες και τα άλλα απεριτίφ, τι ακριβώς παιχνίδι πιστεύετε ότι θα δείτε; Μα φυσικά γι αυτό είμαστε εμείς εδώ. Τσάμπα το παίζουμε αναλυτές και Ball Boys και δεν ξέρω και γω τι άλλο; Για αυτά ζούμε κι αναπνέουμε: για να το παίζουμε ξυπνητζήδες ότι τα ξέρουμε όλα. Ξέρω, ξέρω και εσείς γνωρίζετε από αναλύσεις και τέτοια κουζινικά, αλλά το πληκτρολόγιο και τη δυνατότητα να τις παρουσιάσω τις έχω εγώ. Εντάξει, έχετε κι εσείς πλήκτρα και γι αυτό περιμένω τα σχόλια σας. Να κράξετε λίγο ντε. Και τώρα, αλλά και στο live το βράδυ όπου σας δίνω ραντεβού.
Carleto's way
Ως στιγμή ορόσημο που γύρισε ο διακόπτης, ορίζεται η επόμενη μέρα της ήττας (2-1) στο Clasico στο «Καμπ Νόου». Μέχρι τότε η Ρεάλ μετρούσε απώλειες και γκρίνιες για τον Κάρλο Αντσελότι. Αυτά τα πράγματα όμως θέλουν τον χρόνο τους και ο Ιταλός maestro φρόντισε αφενός σταδιακά αφετέρου με γοργά βήματα να περάσει από την αμφισβήτηση στην απόλυτη αποθέωση που εισπράττει το τελευταίο δίμηνο. Ο Καρλέτο προχώρησε σε ορισμένες αλχημείες που ναι μεν αρχικά ξένισαν, αλλά τώρα άπαντες του βγάζουν το καπέλο γι αυτές. Το πρώτο που έκανε, ήταν να αλλάξει το 4-2-3-1 σε καθαρό 4-3-3. Σε αυτό τον βοήθησε η επιστροφή του Τσάμπι Αλόνσο και όσο και αν ακούγεται περίεργο: ο τραυματισμός του Σάμι Κεντίρα. Ο Ισπανός εγκέφαλος βρέθηκε ένα κλικ πιο πίσω και αποφορτίστηκε από τα πολλά τρεξίματα, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να παίρνει την πρώτη πάσα από την άμυνα και να κάνει παιχνίδι από πίσω, δίχως όμως να χρειάζεται να κουβαλάει τη μπάλα στην επίθεση.
Αυτό το ανέλαβαν ο Λούκα Μόντριτς και ο Ανχελ Ντι Μαρία που τοποθετήθηκαν μπροστά του. Και εάν για τον Κροάτη που βγάζει μάτια, ήταν μία φυσιολογική θέση, ο Αργεντινός αντί να βρεθεί έξω από τα νερά του, εξελίχτηκε στον πολύτιμο μοχλό της επιθετικότητας των Μαδριλένων. Το ποδόσφαιρο της Ρεάλ έγινε αυτομάτως πιο γρήγορο, ευθύ, κάθετο, χωρίς επιβραδύνσεις και χρονοτριβές. Ταμάμ δηλαδή για τον Ντι Μαρία που μπορεί να πάρει τη μπάλα στην αντεπίθεση και να φύγει σφαίρα από τη δική του περιοχή έως και την αντίπαλη. Και σε παιχνίδι κατοχής όμως ο Αργεντινός έχει τη δυνατότητα να κινηθεί στα πλάγια, να ντουμπλάρει τους εξτρέμ, να κάνει overlap ή να βγει στον άξονα ως κρυφός κυνηγός παίζοντας το 1-2 με τον Μπενζεμά και εννοείται να σουτάρει από τα 20 μέτρα. Οι Μερνέγκες έμαθαν να φέρνουν τη μπάλα από το δικό τους τερέν στο αντίπαλο με απίστευτη αμεσότητα σε ένα transition game που αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει με καμίας άλλης ομάδας ή τουλάχιστον καμία δεν μπορεί να το κάνει τόσο επιτυχημένα. Ετσι λοιπόν και για χάρη της κουβέντας με το διάσημο αντίπαλο δέος θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τούτη την εφαρμογή και ως «Taka taka».
Μπερδεμένη με Τάτα
Το ότι η Ρεάλ θα αγωνιστεί με αυτή τη φιλοσοφία, δεν επιτρέπει στη Μπαρτσελόνα να παρουσιάσει κάποια από τις εναλλακτικές που εμφάνισε φέτος με τον Τάτα Μαρτίνο στον πάγκο της. Σε αντίθεση με τον Αντσελότι, ο Αργεντινός τεχνικός ξεκίνησε τέλεια αυτή την περιπέτεια του, αλλά σταδιακά μειώθηκε η δημοτικότητα του. Η Μπάρτσα βρίσκεται σε αμφιλεγόμενη κατάσταση. Τη μία είναι εξαιρετική και την άλλη δεν σε πείθει ότι θα σηκώσει κούπα στο φινάλε. «Η αλήθεια είναι πως δεν ήρθα στη Μπαρτσελόνα για να αλλάξω τον τόσο επιτυχημένο τρόπο που παίζουμε. Εδώ υπάρχει κάτι εξαιρετικό. Ωστόσο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε και άλλους τρόπους, μιας και οι αντίπαλοι έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο στιλ. Θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο απρόβλεπτοι και να βρίσκουμε λύσεις, όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν με την παλιά ιδέα», είχε προϊδεάσει ο Μαρτίνο που προφανώς είναι ένας πανέξυπνος και πραγματιστής κόουτς. Το πιο πιθανό είναι να διαπίστωσε και ο ίδιος πως η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με όλους τους κανόνες και τα πλαίσια που είχε πρωτοθέσει μία φορά και έναν καιρό ο Γιόχαν Κρόιφ και μετεξέλιξε ο Γκουαρδιόλα
Σε εκείνο το νικηφόρο Clasico του «Καμπ Νόου», την είδαμε να παίζει για πρώτη φορά για το αποτέλεσμα. Ολη της η τακτική ήταν εστιασμένη στη νίκη και όχι στο πως θα επιβάλει το δικό της παιχνίδι, όπως ανέκαθεν έπραττε. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βαλδές πιάστηκε επ' αυτοφώρω από τη στατιστική να διώχνει στα... κουτουρού. Συνολικά σε εκείνο το ντέρμπι έκανε 17 γεμίσματα και μόλις τα τρία πήγαν σε συμπαίκτη του, ενώ στην καριέρα του είχε μάθει να ψάχνει πάντοτε τη σίγουρη κοντινή μπαλιά. Το αποτέλεσμα ήταν τότε κόντρα στη Ρεάλ η Μπάρτσα να έχει κατοχή 55% που ήταν και χαμηλότερο εντός έδρας νούμερο της από το 2006. Τώρα όμως θα πρέπει να επιστρέψει στις θεμελιώδεις αρχές του παιχνιδιού της. Ο Μαρτίνο πρέπει να βασιστεί σε αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν οι παίκτες του. Οι Μπλαουγκράνα έχουν το «Tiki taka» στο DNA τους στο μέχρι τώρα πιο οριακό και απαιτητικό ραντεβού της σεζόν, το σοφό θα ήταν να αφήσουν τα πειράματα και να βασιστούν σε αυτό, όπως πιστεύω και θα συμβεί.

Τη στιγμή λοιπόν που οι γηπεδούχοι θα επιχειρούν να τρέξουν, οι φιλοξενούμενοι θα προσπαθούν να έχουν τη μπάλα και κοντά τις γραμμές τους, ώστε να μην τους δίνουν την ευκαιρία να βγουν στην κόντρα. Τώρα το ποιος θα βρεθεί σε καλύτερο φεγγάρι και το ποιος θα είναι ψυχή και σώματι δοσμένος στην υπερπροσπάθεια για τη νίκη δεν το γνωρίζει κανείς. Ενα σπριντ με ποδίτσες του Κριστιάνο ή ένα σλάλομ με ντρίμπλες του Μέσι μπορούν από μόνα τους να κρίνουν το ντέρμπι. Το μόνο πάντως που μπορώ με σιγουριά να σας πω είναι: από τη μεριά σας να έχετε φροντίσει τι θα κάνετε με το κορίτσι (ή τη σύζυγο για τους πιο προχωρημένους... ηλικιακά). Τη ίδια ώρα θα έχει εκείνο το reality με τις μεταμφιέσεις και εσείς θα πρέπει να φανείτε προνοητικοί και να έχετε πιάσει... κάβα την τηλεόραση ή ακόμα καλύτερα το πληκτρολόγιο. Αλλωστε όπως είπαμε και πιο πάνω, έχουμε ραντεβού για το live που θα ξεκινήσει στις 21:30!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: