Τον περασμένο Ιούλιο είχα βάλει σε ένα σημείωμα όσα μάθαινα τον καιρό εκείνο για την έρευνα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα
για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο. Και
στεκόμουν σε αυτό που άκουγα από δικαστικούς κύκλους και
εμπειρογνώμονες, στην εντύπωση – κεντρική ιδέα ότι ο Κορέας κάνει μια
πολύ σοβαρή δουλειά και επιχειρεί να φτιάξει μια ώριμη δικογραφία με
δεμένες κατηγορίες και όχι να πάει σε μια δίκη – πυροτέχνημα με μια
λαμπερή αλλά κενή δικογραφία σαν εκείνη του 2011 που είχε οδηγήσει σε
συλλήψεις και κατέληξε σε φιάσκο.
Σήμερα, που ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος ενημέρωσε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος 16 προσώπων που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες και έδρασαν παρανόμως από το 2011 ως και το 2013, με βάση το πόρισμα 173 σελίδων που συνέταξε ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Κορέας είναι μια καλή στιγμή για το δεύτερο πρόωρο συμπέρασμα: η δουλειά που έχει κάνει μέχρι εδώ ο Κορέας δείχνει πολύ σοβαρή, ουσιαστική, όχι για το θεαθήναι και με μόνο στόχο να δώσει στον ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση την ευκαιρία να σχηματίσει μια ώριμη δικογραφία με δεμένες κατηγορίες μέχρι την ημέρα που η υπόθεση θα φτάσει – αν το κρίνει η Δικαιοσύνη – σε δίκη.
Εδώ κάνω μια παρένθεση για να μεταφέρω τις απαντήσεις που πήρα στα βασικά, τα πιο δημοφιλή ερωτήματα που γεννά η σημερινή ενημέρωση που έκανε ο Ζαγοραίος.
Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των κατηγορούμενων;
Διότι πρέπει πρώτα να τους φωνάξει ο ανακριτής, μετά από την προκαταρτική εξέταση, για να τους ανακοινώσει ότι κατηγορούνται για συγκεκριμένα αδικήματα. Θα προσωποποιήσει έτσι τις κατηγορίες και θα ζητήσει την απολογία των κατηγορούμενων. Τότε τα ονόματα θα γίνουν δημοσίως γνωστά, δηλαδή αφού προηγουμένως έχουν οι ίδιοι μάθει από τον εισαγγελέα ότι κατηγορούνται για συγκεκριμένα αδικήματα ο καθένας ξεχωριστά.
Ο Κορέας δεν έχει προσωποποιήσει τις κατηγορίες και δεν έχει αποδώσει ονομαστικά τα αδικήματα. Για την ακρίβεια το έχει κάνει στο πόρισμά του, δηλαδή έχει προσωποποιήσει τις κατηγορίες και τις έχει αποδώσει ονομαστικά, αλλά δεν το έχει κάνει τεχνικά στο διαβιβαστικό έγγραφο (μπλε δελτίο) με το οποίο πηγαίνει η υπόθεση σε ανακριτή. Με τον τρόπο αυτό δίνει την ευχέρεια χρόνου στον ανακριτή να το πράξει όποτε θα έχει νόημα να το κάνει, δηλαδή αφού προηγουμένως ο ανακριτής έχει κάνει την έρευνά του και έχει συλλέξει επιπλέον στοιχεία. Εχει ακολουθήσει όλους τους κανόνες, έχει ακολουθήσει τα προβλεπόμενα βήματα (προκαταρτική εξέταση των “οιονεί υπόπτων”, από τους οποίους είχε ζητήσει ανωμοτί εξηγήσεις, και τώρα προανάκριση, που θα γίνει από τον ανακριτή ο οποίος θα παραλάβει τη δικογραφία). Και κυρίως, ακριβώς επειδή δεν την έκανε αυτόφωρη αυτή τη δικογραφία και την άφησε τακτική, δίνει άνεση χρόνου και πολλά πλεονεκτήματα στον ανακριτή που θα πάρει την υπόθεση προκειμένου να κάνει σοβαρή δουλειά και να δέσει τις κατηγορίες προτού αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του στους κατηγορούμενους παραδίδοντάς τους όλη την εξέλιξη της δικογραφίας όπως ο νόμος προβλέπει.
Ο Κορέας δεν έχει ακολουθήσει την τακτική του εντυπωσιασμού. Στην τακτική διαδικασία (αυτή που τώρα ακολουθείται) ο ανακριτής έχει το προνόμιο να κάνει πρώτα την έρευνά του και μετά να φωνάξει τους κατηγορούμενους σε απολογία, ενώ στην αυτόφωρη διαδικασία (καλοκαίρι 2011) επειδή βάλλονται ανθρώπινα δικαιώματα, πρώτα απολογούνται οι κατηγορούμενοι (και φυσικά παίρνουν αντίγραφο όλης της δικογραφίας και μαθαίνουν αμέσως όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ανακριτής) και ο ανακριτής κάνει εκ των υστέρων την έρευνά του. Δηλαδή ψάχνει στοιχεία έχοντας προηγουμένως αναγκαστικά ανοίξει στα χαρτιά του στους κατηγορούμενους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα κουμάντα τους, να σβήσουν ίχνη, να εξαφανίσουν στοιχεία που θα μπορούσε να βρει ο ανακριτής αν είχε το προβάδισμα στην έρευνα, να κλείσουν στόματα που δεν πρέπει να μιλήσουν.
Πότε θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των κατηγορούμενων;
Οταν τους φωνάξει ο ανακριτής σε απολογία. Στην υπόθεση 2011 η εισαγγελέας είχε θεωρήσει τους κατηγορούμενους ύποπτους φυγής και γι' αυτό υποτίθεται ότι είχε ακολουθήσει τον άλλο δρόμο, με τα εντάλματα και τις προφυλακίσεις. Στην “σημερινή” υπόθεση τον λόγο έχει ο ανακριτής. Η δική του έρευνα μπορεί να κρατήσει μήνες. Οταν κρίνει ότι έχει δέσει κατηγορίες, θα φωνάξει τους κατηγορούμενους για να τους απευθύνει ονομαστικά τις κατηγορίες και να τους ζητήσει να απολογηθούν. Τότε θα γίνουν γνωστά τα ονόματα.
Θα δικαστούν και οι 16;
Ανάλογα με την εξέλιξη της έρευνάς του, ο ανακριτής μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με την μείωση ή την αύξηση του αριθμού των κατηγορούμενων. Κάποιοι μπορεί να “αφαιρεθούν” και τα στοιχεία που τους αφορούν να μπουν στο αρχείο, ενώ κάποιοι μπορεί να προστεθούν στην εξέλιξη της έρευνας. Το γεγονός ότι είναι μόνο 16 οι κατηγορούμενοι είναι καλό σημάδι για την σοβαρότητα της δουλειάς του εισαγγελέα, διότι οι πιο πολυπληθείς δικογραφίες συνήθως δεν ωριμάζουν σωστά με συνέπεια συχνά να μην δένονται οι κατηγορίες.
Σε πόσους “κεντράρει” η δικογραφία;
Οι 7 εκ των 16 κατηγορούμενων φαίνεται ότι θα ακούσουν από τον ανακριτή κατηγορία για συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία ως προς την εγκληματική οργάνωση. Ολα αυτά είναι κακουργήματα, συνεπώς οι 7 εκ των 16 θα κατηγορηθούν για κακούργημα. Ο Κορέας έχει συσχετίσει τρεις δικογραφίες (πίνακες διαιτησίας, εγκληματική οργάνωση, στημένοι αγώνες). Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα κατηγορηθούν για απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, καθώς και ηθική αυτουργία με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος. Στα αδικήματα συγκαταλέγεται και αυτό της δωροδοκίας - δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.
Συμπέρασμα
Σας θυμίζω ότι ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των εντυπώσεων και των πρόωρων συμπερασμάτων. Επισημαίνω για ακόμη μια φορά ότι στους κύκλους των δικαστών, όπου ο Αριστείδης Κορέας έχει τη φήμη “σοβαρού εισαγγελέα”, η εντύπωση που αφήνει η μέχρι σήμερα δουλειά του στην υπόθεση είναι πολύ θετική και γι' αυτό χαρακτηρίζεται ως “μια πολύ πιο σοβαρή δουλειά από εκείνη των στημένων του 2011”. Υπογραμμίζω ότι ακόμη βρισκόμαστε σε στάδιο το οποίο “σηκώνει κουκούλωμα”. Η υπόθεση θα φύγει από αυτό το στάδιο μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ανακριτή και την ωρίμανση της δικογραφίας, δηλαδή όταν θα καλέσει τους κατηγορούμενους σε απολογία. Από εκείνο το σημείο και έπειτα δεν θα είναι δυνατόν ούτε να κακοποιηθεί η έρευνα, ούτε να γίνει “στο πόδι”, ούτε να αφαιρεθούν εκ των υστέρων στοιχεία, ούτε να αφαιρεθούν κατηγορούμενοι.
Ο Κορέας έχει κάνει πολλά που δεν είχαν γίνει στην υπόθεση του 2011. Δεν έχει κάνει τηλεοπτική έρευνα, δεν έχει δημιουργήσει εντυπώσεις, έχει παραδώσει στον ανακριτή μια υπόθεση με μεγάλα περιθώρια προκειμένου να ολοκληρωθεί μια σοβαρή έρευνα που θα στείλει στο δικαστήριο κατηγορούμενους με δεμένες κατηγορίες και όχι κατηγορούμενους για τους οποίους οι δικαστές θα καταλήξουν σε συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν καταδικαστικά στοιχεία.
Και τώρα τι κάνει η ΕΠΟ;
Προσέξτε, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ζαγοραίος, οι κατηγορούμενοι είναι: 4 παράγοντες της ΕΠΟ, 2 παράγοντες ΠΑΕ, 2 πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, 3 διαιτητές (μεταξύ αυτών και εν ενέργεια).
Καταλαβαίνετε; Το ελληνικό ποδόσφαιρο γνωρίζει πλέον και από την Εισαγγελία ότι τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δύο της ΚΕΔ (δηλαδή της ΕΠΟ) και τρεις διαιτητές (δηλαδή της ΕΠΟ) είναι κατηγορούμενοι με τόσο βαριές κατηγορίες για τη δράση τους στο ποδόσφαιρο. Και το ποδόσφαιρο τι θα κάνει; Θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα και να παίζει πρωτάθλημα δίχως να κάνει το ελάχιστο αυτού που οφείλει, δηλαδή μια δική του πειθαρχική έρευνα προκειμένου να επιβάλει ποινές, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου σε αντίστοιχες υποθέσεις; Είναι δυνατόν;
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς υπάρχουν!
Το ... εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως σε αντίθεση με ότι συνέβαινε και ίσχυε μέχρι πρότινος, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς επικοινώνησαν με τον εισαγγελέα Κορέα και του ζήτησαν τα στοιχεία της υπόθεσης προκειμένου, όπως του είπαν, να κινηθούν και να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές! Κάτι που δεν είχαν κάνει όλο τον προηγούμενο καιρό που ήταν γνωστό ότι ο εισαγγελέας έχει πειστεί για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, όταν είχε φωνάξει τους ύποπτους για να του δώσουν εξηγήσεις, όταν είχαν διαρρεύσει τηλεφωνικές συνομιλίες. Και αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους ώστε να τα επεξεργαστούν και να επιβάλλουν ποινές.
Σε μια άλλη χώρα, από αυτές των οποίων το ποδόσφαιρο ζηλεύουμε, θα σταματούσαν να παίζουν πρωτάθλημα και θα ξανάρχιζαν μόνο αφού προηγουμένως το ίδιο το ποδόσφαιρο είχε τιμωρήσει και αποβάλλει από την κοινωνία του όσους οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς είχαν κρίνει ως παραβάτες μετά την έρευνά τους. Εδώ όμως είναι Ελλάδα, και γι' αυτό παραμένει στην ΕΠΟ μια διοίκηση που έχει τουλάχιστον τέσσερα ηγετικά της στελέχη να είναι κατηγορούμενοι σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σήμερα, που ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος ενημέρωσε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος 16 προσώπων που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες και έδρασαν παρανόμως από το 2011 ως και το 2013, με βάση το πόρισμα 173 σελίδων που συνέταξε ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Κορέας είναι μια καλή στιγμή για το δεύτερο πρόωρο συμπέρασμα: η δουλειά που έχει κάνει μέχρι εδώ ο Κορέας δείχνει πολύ σοβαρή, ουσιαστική, όχι για το θεαθήναι και με μόνο στόχο να δώσει στον ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση την ευκαιρία να σχηματίσει μια ώριμη δικογραφία με δεμένες κατηγορίες μέχρι την ημέρα που η υπόθεση θα φτάσει – αν το κρίνει η Δικαιοσύνη – σε δίκη.
Εδώ κάνω μια παρένθεση για να μεταφέρω τις απαντήσεις που πήρα στα βασικά, τα πιο δημοφιλή ερωτήματα που γεννά η σημερινή ενημέρωση που έκανε ο Ζαγοραίος.
Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των κατηγορούμενων;
Διότι πρέπει πρώτα να τους φωνάξει ο ανακριτής, μετά από την προκαταρτική εξέταση, για να τους ανακοινώσει ότι κατηγορούνται για συγκεκριμένα αδικήματα. Θα προσωποποιήσει έτσι τις κατηγορίες και θα ζητήσει την απολογία των κατηγορούμενων. Τότε τα ονόματα θα γίνουν δημοσίως γνωστά, δηλαδή αφού προηγουμένως έχουν οι ίδιοι μάθει από τον εισαγγελέα ότι κατηγορούνται για συγκεκριμένα αδικήματα ο καθένας ξεχωριστά.
Ο Κορέας δεν έχει προσωποποιήσει τις κατηγορίες και δεν έχει αποδώσει ονομαστικά τα αδικήματα. Για την ακρίβεια το έχει κάνει στο πόρισμά του, δηλαδή έχει προσωποποιήσει τις κατηγορίες και τις έχει αποδώσει ονομαστικά, αλλά δεν το έχει κάνει τεχνικά στο διαβιβαστικό έγγραφο (μπλε δελτίο) με το οποίο πηγαίνει η υπόθεση σε ανακριτή. Με τον τρόπο αυτό δίνει την ευχέρεια χρόνου στον ανακριτή να το πράξει όποτε θα έχει νόημα να το κάνει, δηλαδή αφού προηγουμένως ο ανακριτής έχει κάνει την έρευνά του και έχει συλλέξει επιπλέον στοιχεία. Εχει ακολουθήσει όλους τους κανόνες, έχει ακολουθήσει τα προβλεπόμενα βήματα (προκαταρτική εξέταση των “οιονεί υπόπτων”, από τους οποίους είχε ζητήσει ανωμοτί εξηγήσεις, και τώρα προανάκριση, που θα γίνει από τον ανακριτή ο οποίος θα παραλάβει τη δικογραφία). Και κυρίως, ακριβώς επειδή δεν την έκανε αυτόφωρη αυτή τη δικογραφία και την άφησε τακτική, δίνει άνεση χρόνου και πολλά πλεονεκτήματα στον ανακριτή που θα πάρει την υπόθεση προκειμένου να κάνει σοβαρή δουλειά και να δέσει τις κατηγορίες προτού αναγκαστεί να ανοίξει τα χαρτιά του στους κατηγορούμενους παραδίδοντάς τους όλη την εξέλιξη της δικογραφίας όπως ο νόμος προβλέπει.
Ο Κορέας δεν έχει ακολουθήσει την τακτική του εντυπωσιασμού. Στην τακτική διαδικασία (αυτή που τώρα ακολουθείται) ο ανακριτής έχει το προνόμιο να κάνει πρώτα την έρευνά του και μετά να φωνάξει τους κατηγορούμενους σε απολογία, ενώ στην αυτόφωρη διαδικασία (καλοκαίρι 2011) επειδή βάλλονται ανθρώπινα δικαιώματα, πρώτα απολογούνται οι κατηγορούμενοι (και φυσικά παίρνουν αντίγραφο όλης της δικογραφίας και μαθαίνουν αμέσως όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ανακριτής) και ο ανακριτής κάνει εκ των υστέρων την έρευνά του. Δηλαδή ψάχνει στοιχεία έχοντας προηγουμένως αναγκαστικά ανοίξει στα χαρτιά του στους κατηγορούμενους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τα κουμάντα τους, να σβήσουν ίχνη, να εξαφανίσουν στοιχεία που θα μπορούσε να βρει ο ανακριτής αν είχε το προβάδισμα στην έρευνα, να κλείσουν στόματα που δεν πρέπει να μιλήσουν.
Πότε θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των κατηγορούμενων;
Οταν τους φωνάξει ο ανακριτής σε απολογία. Στην υπόθεση 2011 η εισαγγελέας είχε θεωρήσει τους κατηγορούμενους ύποπτους φυγής και γι' αυτό υποτίθεται ότι είχε ακολουθήσει τον άλλο δρόμο, με τα εντάλματα και τις προφυλακίσεις. Στην “σημερινή” υπόθεση τον λόγο έχει ο ανακριτής. Η δική του έρευνα μπορεί να κρατήσει μήνες. Οταν κρίνει ότι έχει δέσει κατηγορίες, θα φωνάξει τους κατηγορούμενους για να τους απευθύνει ονομαστικά τις κατηγορίες και να τους ζητήσει να απολογηθούν. Τότε θα γίνουν γνωστά τα ονόματα.
Θα δικαστούν και οι 16;
Ανάλογα με την εξέλιξη της έρευνάς του, ο ανακριτής μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με την μείωση ή την αύξηση του αριθμού των κατηγορούμενων. Κάποιοι μπορεί να “αφαιρεθούν” και τα στοιχεία που τους αφορούν να μπουν στο αρχείο, ενώ κάποιοι μπορεί να προστεθούν στην εξέλιξη της έρευνας. Το γεγονός ότι είναι μόνο 16 οι κατηγορούμενοι είναι καλό σημάδι για την σοβαρότητα της δουλειάς του εισαγγελέα, διότι οι πιο πολυπληθείς δικογραφίες συνήθως δεν ωριμάζουν σωστά με συνέπεια συχνά να μην δένονται οι κατηγορίες.
Σε πόσους “κεντράρει” η δικογραφία;
Οι 7 εκ των 16 κατηγορούμενων φαίνεται ότι θα ακούσουν από τον ανακριτή κατηγορία για συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία ως προς την εγκληματική οργάνωση. Ολα αυτά είναι κακουργήματα, συνεπώς οι 7 εκ των 16 θα κατηγορηθούν για κακούργημα. Ο Κορέας έχει συσχετίσει τρεις δικογραφίες (πίνακες διαιτησίας, εγκληματική οργάνωση, στημένοι αγώνες). Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα κατηγορηθούν για απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, καθώς και ηθική αυτουργία με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος. Στα αδικήματα συγκαταλέγεται και αυτό της δωροδοκίας - δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.
Συμπέρασμα
Σας θυμίζω ότι ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των εντυπώσεων και των πρόωρων συμπερασμάτων. Επισημαίνω για ακόμη μια φορά ότι στους κύκλους των δικαστών, όπου ο Αριστείδης Κορέας έχει τη φήμη “σοβαρού εισαγγελέα”, η εντύπωση που αφήνει η μέχρι σήμερα δουλειά του στην υπόθεση είναι πολύ θετική και γι' αυτό χαρακτηρίζεται ως “μια πολύ πιο σοβαρή δουλειά από εκείνη των στημένων του 2011”. Υπογραμμίζω ότι ακόμη βρισκόμαστε σε στάδιο το οποίο “σηκώνει κουκούλωμα”. Η υπόθεση θα φύγει από αυτό το στάδιο μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ανακριτή και την ωρίμανση της δικογραφίας, δηλαδή όταν θα καλέσει τους κατηγορούμενους σε απολογία. Από εκείνο το σημείο και έπειτα δεν θα είναι δυνατόν ούτε να κακοποιηθεί η έρευνα, ούτε να γίνει “στο πόδι”, ούτε να αφαιρεθούν εκ των υστέρων στοιχεία, ούτε να αφαιρεθούν κατηγορούμενοι.
Ο Κορέας έχει κάνει πολλά που δεν είχαν γίνει στην υπόθεση του 2011. Δεν έχει κάνει τηλεοπτική έρευνα, δεν έχει δημιουργήσει εντυπώσεις, έχει παραδώσει στον ανακριτή μια υπόθεση με μεγάλα περιθώρια προκειμένου να ολοκληρωθεί μια σοβαρή έρευνα που θα στείλει στο δικαστήριο κατηγορούμενους με δεμένες κατηγορίες και όχι κατηγορούμενους για τους οποίους οι δικαστές θα καταλήξουν σε συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν καταδικαστικά στοιχεία.
Και τώρα τι κάνει η ΕΠΟ;
Προσέξτε, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ζαγοραίος, οι κατηγορούμενοι είναι: 4 παράγοντες της ΕΠΟ, 2 παράγοντες ΠΑΕ, 2 πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, 3 διαιτητές (μεταξύ αυτών και εν ενέργεια).
Καταλαβαίνετε; Το ελληνικό ποδόσφαιρο γνωρίζει πλέον και από την Εισαγγελία ότι τέσσερις παράγοντες της ΕΠΟ, δύο της ΚΕΔ (δηλαδή της ΕΠΟ) και τρεις διαιτητές (δηλαδή της ΕΠΟ) είναι κατηγορούμενοι με τόσο βαριές κατηγορίες για τη δράση τους στο ποδόσφαιρο. Και το ποδόσφαιρο τι θα κάνει; Θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα και να παίζει πρωτάθλημα δίχως να κάνει το ελάχιστο αυτού που οφείλει, δηλαδή μια δική του πειθαρχική έρευνα προκειμένου να επιβάλει ποινές, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου σε αντίστοιχες υποθέσεις; Είναι δυνατόν;
Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς υπάρχουν!
Το ... εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι πως σε αντίθεση με ότι συνέβαινε και ίσχυε μέχρι πρότινος, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς επικοινώνησαν με τον εισαγγελέα Κορέα και του ζήτησαν τα στοιχεία της υπόθεσης προκειμένου, όπως του είπαν, να κινηθούν και να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές! Κάτι που δεν είχαν κάνει όλο τον προηγούμενο καιρό που ήταν γνωστό ότι ο εισαγγελέας έχει πειστεί για την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, όταν είχε φωνάξει τους ύποπτους για να του δώσουν εξηγήσεις, όταν είχαν διαρρεύσει τηλεφωνικές συνομιλίες. Και αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους ώστε να τα επεξεργαστούν και να επιβάλλουν ποινές.
Σε μια άλλη χώρα, από αυτές των οποίων το ποδόσφαιρο ζηλεύουμε, θα σταματούσαν να παίζουν πρωτάθλημα και θα ξανάρχιζαν μόνο αφού προηγουμένως το ίδιο το ποδόσφαιρο είχε τιμωρήσει και αποβάλλει από την κοινωνία του όσους οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς είχαν κρίνει ως παραβάτες μετά την έρευνά τους. Εδώ όμως είναι Ελλάδα, και γι' αυτό παραμένει στην ΕΠΟ μια διοίκηση που έχει τουλάχιστον τέσσερα ηγετικά της στελέχη να είναι κατηγορούμενοι σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου