Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Καταγγελίες για κύκλωμα ντόπινγκ στη Ρωσία!!

Στη χρήση παράνομων ουσιών οφείλεται η κυριαρχία της Ρωσίας στις παγκόσμιες διοργανώσεις σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει γερμανικό κανάλι. «Το 99% των αθλητών κάνουν χρήση», αναφέρουν μαρτυρίες.

Καταγγελίες για κύκλωμα ντόπινγκ στη Ρωσία!
Εκτεταμένη χρήση παράνομων ουσιών από Ρώσους αθλητές και συγκάλυψη του γεγονότος απ’ τις αρμόδιες αρχές της χώρας είναι ο λόγος που η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή σε παγκόσμιες διοργανώσεις, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη γερμανική τηλεόραση.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία που παρουσίασε το τηλεοπτικό δίκτυο «MDR», αφορούν το 99% των αθλητών της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας, αλλά και την παρουσία κυκλώματος συγκάλυψης, που περιλαμβάνει Ρώσους επικεφαλίς του οργανισμού αντιντόπινγκ, το εργαστήριο που ελέγχονται τα δείγματα στη Μόσχα, αλλά και την IAAF.

Ο Χάιο Σέπελτ -δημοσιογράφος που ερεύνησε την υπόθεση- ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα, πριν τους ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι, μιλώντας με αθλητές και παράγοντες των ρωσικών αρχών.

Η Γιούλια Σταπάνοβα, πρώην αθλήτρια των 800μ που τιμωρήθηκε για χρήση παράνομων ουσιών αναφέρθηκε σε ένα σύστημα που είχε ως στόχο την παραγωγή υπεραθλητών και τον τρόπο που αυτό λειτουργεί:

«Οι προπονητές επιλέγουν ένα κορίτσι, το “ταΐζουν” χάπια και το βγάζουν. Την επόμενη μέρα, τιμωρείται, αλλά αυτοί βρίσκουν την επόμενη», σχολίασε η Ρωσίδα, που τόνισε πως οι προπονητές της την προέτρεπαν να καταψύχει «καθαρά» ούρα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ώστε να τα ανταλλάξει με αυτά που θα έδινε στο ντόπινγκ κοντρόλ.

Ο σύζυγός της, Βίταλι Σταπάνοφ από τη μεριά του, ο οποίος είχε εργαστεί στην υπηρεσία αντιντόπινγκ (RUSADA) της χώρας, τόνισε: «Πρέπει να ντοπαριστείς. Έτσι γίνεται στη Ρωσία. Όλοι σου λένε ξεκάθαρα πως μπορείς να φτάσεις μέχρι ένα σημείο με τα φυσικά σου προσόντα. Για να πάρεις μετάλλια χρειάζεσαι βοήθεια».

Όσον αφορά τον χρηματισμό παραγόντων, η Λίλια Σομπούκοβα -νικήτρια του Μαραθωνίου στο Λονδίνο και το Σικάγο- υποστήριξε πως έδωσε 450.000 δολάρια ώστε να εξασφαλίσει την θέση της στους Ολυμπιακούς του 2012, με την «εξαφάνιση» θετικών δειγμάτων της περιόδου 2009-2011.

«Ένα μάτσο ψέματα»


Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Βαλεντίν Μπαλατσνιεφ, από τη μεριά του χαρακτήρισε σκουπίδια όσα ειπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως όλα είναι ένα μάτσο ψέματα και άδικες κατηγορίες. Θα μπορώ να πω περισσότερα μόλις έχω πληρέστερη εικόνα απ’ το ντοκιμαντέρ», ενώ η WADA και η IAAF έχουν εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες τονίζουν πως θα ερευνηθεί η υπόθεση.

Ο Νικίτα Καμάεφ, διευθυντής της RUSADA, αρνήθηκε τις κατηγορίες αφήνοντας υπόνοιες για την σοβαρότητα των αθλητών: «Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όσοι μίλησαν για κάτι τέτοιο, έχουν τιμωρηθεί με παραβάσεις ντόπινγκ στο παρελθόν. Τιμωρούνται και πλησιάζουν τους δημοσιογράφους για να πουν ιστορίες. Οι επαγγελματίες, απλά γελάνε». Ο Γκριγκόρι Ρονττσένκοφ, υπεύθυνος του εργαστηρίου που ελέγχει τα δείγματα στην Μόσχα είπε: «Μην τους εμπιστεύεστε. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν την μεγαλύτερη καταστροφή στη ζωή τους», ενώ αρνήθηκε πως έχει χρηματιστεί για αλλαγή δειγμάτων. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: