Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ μίλησε στο volleyplanet.gr -στο πλαίσιο των βραβείων του Novasports- για την προοπτική των Ανώνυμων Εταιριών στην κατηγορία, τα οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τις ομάδες, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συμμετέχοντας.
Αναλυτικά όσα είπε:
Η εκδήλωση της Novasports είναι από τις λίγες φορές που μπορούμε να χαμογελάμε και να αισιοδοξούμε για το βόλεϊ.
«Ήταν μια πάρα πολύ καλή εκδήλωση που πέρα από τις βραβεύσεις είχε και άλλες πάρα πολύ ωραίες εκπλήξεις. Για εμάς είναι μια ξεχωριστή νύχτα αυτή γιατί για εμάς η Nova είναι η “οικογένειά” μας. Είναι ένας φορέας που μας έχει στηρίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι από τους βασικούς στυλοβάτες του πρωταθλήματος μας και θα είναι. Στο άμεσο χρονικό διάστημα πιθανόν να υπάρξει επέκταση της σύμβασής μας για άλλα 2-3 χρόνια. Αυτό συζητείται, αλλά θεωρώ πως και οι δύο πλευρές είμαστε πολύ θετικά προσκείμενοι ο ένας για τον άλλον, θα φθάσουμε σε ένα σημείο και θα συνεχίσουμε για πολλά χρόνια την συνεργασία μας.
Το πρωτάθλημα μας είναι ανταγωνιστικό και βλέπετε πως αγωνιστική με αγωνιστική πλέον οι ομάδες αρχίζουν να βρίσκουν τα πατήματά τους. Είμαι βέβαιος, ότι θα γίνει ένα εξίσου ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως πέρσι. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κάποιων ομάδων και να παραμείνουμε 12. Αλλά 12 υγιείς και δυνατοί».
Υπάρχουν σκέψεις για μείωση ομάδων
Να σταθούμε στο 12 υγιείς και δυνατοί σύλλογοι. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή είναι ουτοπία όταν στο φετινό πρωτάθλημα υπάρχουν τουλάχιστον 5 ομάδες που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα;
«Έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι ένας έντονος προβληματισμός που έχουμε σε αυτό το θέμα. Θα συζητηθεί και στα επόμενα διοικητικά συμβούλια μας. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για μείωση των ομάδων . Κάνουμε μια μελέτη, γιατί όπως καταλαβαίνετε το θέμα δεν είναι μόνο τα προβλήματα των ομάδων, αλλά γενικότερα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Εάν λοιπόν μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μειώσουμε τις ομάδες, θα το κάνουμε. Όλα τα μέλη του Δ.Σ. είναι συνειδητοποιημένα ότι πλέον έχει κλείσει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος. Ένας κύκλος με Ανώνυμες Εταιρείες, ένας κύκλος πλέον με άκρως επαγγελματικά σωματεία, με ό,τι σημαίνει αυτό… Θεωρώ πως θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο στην αρχή που τα πράγματα θα είναι δύσκολα γιατί πάντα όταν γίνεται μια μετάβαση σε ένα καινούργιο καθεστώς υπάρχουν προβλήματα και απειρία. Αλλά σε 2 με 3 χρόνια από τώρα θα δείτε ένα άλλο πρωτάθλημα και θα δείτε και μια δομή σωματείων – Ανωνύμων Εταιριών που πλέον θα λειτουργούν επαγγελματικά. Και θα το δείτε και στο βόλεϊ αυτό. Εγώ είμαι βέβαιος σ’ αυτό. Θεωρώ ότι έχουμε την κουλτούρα και έχουμε βάσεις σε πάρα πολλά σωματεία να αρχίσουν να λειτουργούν επαγγελματικά».
Τις καλές εποχές όπου υπήρχαν χρήματα, υπήρχαν χορηγοί δεν μπορέσαμε να κάνουμε το βήμα προς τον επαγγελματισμό. Σήμερα μπορούνε οι ομάδες να ανταποκριθούνε και να γίνουν Ανώνυμες Εταιρίες;
«Θα σας πω κάτι που ίσως θα σας παραξενεύσει. Όταν υπάρχουν πολλά χρήματα και εύκολες χορηγίες πολλές φορές χαλαρώνεις διότι ρέει το χρήμα και το μόνο που κοιτάζεις είναι το αγωνιστικό αποτέλεσμα. Τώρα είναι το μεγάλο στοίχημα όλων των ομάδων. Τώρα που δεν υπάρχουν μεγάλες χορηγίες, τώρα πρέπει να συσπειρωθούμε όλοι, τώρα πρέπει ο καθένας να οργανώσει το σωματείο του. Να οργανώσει αύριο την Ανώνυμη Εταιρία του και να οργανώσει τα τμήματα του μάρκετινγκ, του Τύπου ή της επικοινωνίας για να μπορέσουν να φέρουν έσοδα. Όταν είχαμε τον ΟΠΑΠ που μας έδινε πάρα πολλά λεφτά, τη Nova που έδινε χρήματα, ή και άλλους χορηγούς που μας έδινε πάρα πολλά λεφτά, δεν κοιτάζαμε την ουσία. Το αύριο. Τώρα είτε θέλετε γιατί είμαστε αναγκασμένοι, είτε θέλετε γιατί πρέπει, πλέον ήμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε και να λειτουργήσουμε επαγγελματικά. Όσοι δεν μπορέσουνε, ειλικρινά είμαι βέβαιος ότι θα βγούνε εκτός συστήματος διότι θα αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα που δεν θα τα αντέξουν. Υπάρχουν όμως ομάδες που λειτουργούνε επαγγελματικά».
Υπάρχουν, αλλά αυτές ενδεχομένως δεν είναι πάνω από 3-4. Οι υπόλοιπες προσπαθούνε και λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα.
«Όχι. Είναι παραπάνω οι ομάδες αλλά να σας πω τι γίνεται… Δυστυχώς όλες μας οι ομάδες έχουν μια εσωστρέφεια. Όταν τα Γραφεία Τύπου στις περισσότερες ομάδες ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν, καταλαβαίνεται ότι και οι δραστηριότητες τους είναι δύσκολο να βγούνε προς τα έξω. Δεν αναδεικνύονται. Αυτό είναι ένα κομμάτι οργανωτικό το οποίο η ΕΣΑΠ θα παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο να εκπαιδεύσει τους παράγοντες και να βρει στελέχη για τις ομάδες για να μπορέσουν σιγά -σιγά να οργανωθούν.
Εμείς είχαμε έναν στόχο που σιγά -σιγά τον πετυχαίνουμε. Να εξυγιανθούμε. Φύγανε πάρα πολύ μεγάλα ποσά και βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο εξυγίανσης. Τώρα με την κορυφαία συμφωνία που κάναμε με τους αθλητές πλέον με την ρύθμιση σε πολλές δόσεις παλαιοτέρων οφειλών, θεωρούμε πως και αυτό το θέμα θα λυθεί».
Δεν είναι οξύμωρο το γεγονός πως όταν ομάδες που χρωστάνε και έχουν πολλά χρέη την ίδια ώρα παίρνουν 4 ξένους και κάνουν μεγαλύτερα ανοίγματα απ’ όσα μπορούν να καλύψουν;
«Μια ομάδα όταν κάνει παραπάνω από αυτά που μπορεί να καλύψει είναι καταδικαστέα. Δεν το συζητάμε αυτό. Όταν όμως μια ομάδα είναι σε πρόβλημα, είναι όπως στις… επιχειρήσεις. Το θέμα είναι πως πρέπει να βλέπεις αναπτυξιακά. Αυτή τη στιγμή εμείς υπηρετούμε ένα άθλημα. Και το άθλημα μας είναι ένα προϊόν. Άρα για να μπορείς να ξεπεράσεις την κρίση πρέπει να έχεις καλή ομάδα. Εάν κρίνουν οι παράγοντες της ομάδας ή οι προπονητές ότι πρέπει να κάνουν καλές ομάδες για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, εγώ το θεωρώ μια πολύ υγιή σκέψη, με μια όμως βασική προϋπόθεση. Ότι δεν θα αφήσουν τα παλαιά χρέη και κάθε χρόνο θα δημιουργούνε νέα χρέη. Θα πρέπει να κάνουνε καλές ομάδες και παράλληλα σιγά-σιγά να προσπαθούν να εξυγιάνουν την κατάσταση».
Νόμιμο ναι, ηθικό όχι
Η χρήση νέων ΑΦΜ, όπως έγινε πέρσι με την Παναχαϊκή και φέτος με τη ΜΕΝΤ δεν δίνει άφεση αμαρτιών στις ομάδες που χρωστάνε μηδενίζοντας λογιστικά τα χρέη τους και συνεχίζουν «καθαρές»; Δεν πρέπει να μπούνε κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για να μην χάνει κάποιος τα χρήματα του;
«Σίγουρα είναι κάτι το οποίος δεν μας ευχαριστεί. Όμως νομικά είναι σωστό».
Νομικά είναι σωστό. Ηθικά είναι ;
«Βεβαίως όχι. Εμείς ως ΕΣΑΠ το έχουμε πει επανειλημμένως. Ηθικά μια ομάδα που χρωστά, την επόμενη να εμφανιστεί με ένα άλλο ΑΦΜ και να μην χρωστά… Από εκεί και πέρα εμείς ως ΕΣΑΠ όπως καταλαβαίνετε, πρέπει και βασιζόμαστε στο κομμάτι του Νόμου. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Υπουργός το ξέρει, το έχει δει και έχει πει πως θα το λύσει. Ας ελπίσουμε να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα, ώστε οι ομάδες όταν δημιουργούν χρέη να βρίσκεται τρόπος να τα πληρώνουν. Σε αυτό είμαστε θιασώτες εμείς. Έχεις δημιουργήσει χρέη για τον Α ή Β λόγο. Να σταματήσουν αυτά τα χρέη, να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν δόσεις για να μπορεί η ομάδα να πληρώσει και παράλληλα να κάνει ανταγωνιστική ομάδα που να δημιουργεί νέα έσοδα και να πληρώνει τα παλιά χρέη. Αν δεν έχει καλή ομάδα καταλαβαίνετε ότι δυσκολεύει την κατάσταση».
Με τον νέο Αθλητικό Νόμο δημιουργούνται Ανώνυμες Εταιρίες, ωστόσο αυτό δεν διασφαλίζει πως δεν θα δημιουργηθούν νέα χρέη. Αυτό το είδαμε και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ όταν οι ΠΑΕ ή οι ΚΑΕ έχουν δημιουργήσει άπειρες φορές χρέη. Εκεί τι γίνεται;
«Όλες οι ομάδες που θα ξεκινήσουν ως Ανώνυμες Εταιρίες θα πάρουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κάθε ΤΑΑ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμεί προσπαθούμε και έχουμε δημιουργήσει ένα εσωτερικό δίκαιο. Τα χρήματα των χορηγιών που βγαίνουν μέσω της ΕΣΑΠ λαμβάνονται με προϋποθέσεις από τις ομάδες. Έχουμε δημιουργήσει μια Επιτροπή Αδειοδότησης, η οποία θα λειτουργήσει από του χρόνου. Δηλαδή μια ομάδα που χρωστά την προηγούμενη χρονιά, δεν μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη. Αυτά είναι τεράστια βήματα, τα οποία θα τα δείτε το επόμενο καλοκαίρι».
Όσοι δεν μπορούν να πέσουν
Είστε διατεθειμένοι ως ΕΣΑΠ να αφήσετε εκτός κατηγορίας ομάδες που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν θα τηρήσουν αυτά που πρέπει;
«Είμαι βέβαιος ότι όλα τα σωματεία και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εφόσον ψηφίσαμε την Επιτροπή Αδειοδότησης που θα ισχύσει από το 2015 πλέον όλοι ήμαστε πεπεισμένοι ότι όσοι μπορούν… συνεχίζουν. Όσοι δεν μπορούν, ας κατέβουν κατηγορία, ας οργανωθούν και μετά ας επανέλθουν στον κόσμο της Α1».
Στο φετινό πρωτάθλημα υπάρχουν πολλά προβλήματα. Πως αντιμετωπίζονται αυτά από την ΕΣΑΠ έτσι ώστε να μην έχουμε αποχώρηση ομάδων και πληγεί το ελληνικό βόλεϊ;
«Η ΕΣΑΠ σε καθημερινή βάση προσπαθεί να βοηθήσει τις ομάδες. Σε καθημερινή βάση. Η ΕΣΑΠ έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια της διοργανώτριας αρχής και πλέον έχει μπει σαν ένα όργανο που προσπαθεί, όπως μπορεί, είτε με νομικούς, είτε με άλλους τρόπους να βοηθήσει τους παράγοντες των ομάδων να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Εγώ είμαι υπέρμαχος αυτής της αποστολής και θεωρώ ότι η ΕΣΑΠ δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένας Οργανισμός που θα διοργανώνει μόνο ένα πρωτάθλημα. Αλλά για να προασπίσεις το πρωτάθλημα πρέπει να έχεις και υγιείς ομάδες. Και για να έχεις υγιείς ομάδες, αυτές πρέπει να έχουν μια βοήθεια. Δεν υπάρχει εμπειρία σε πολλά πράγματα. Έρχεται η ΕΣΑΠ και δίνει αυτήν την εμπειρία και όσο μπορεί βοηθά αυτές τις ομάδες. Πάνω από όλα όμως το πρόβλημα είναι των ομάδων. Και οι ομάδες πρέπει να το λύσουν. Απλά η ΕΣΑΠ έρχεται βοηθητικά όσο μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση».
Το καλοκαίρι υπήρξε ένας μεγάλος τριγμός στην ΕΣΑΠ αναφορικά με τους χορηγούς. Υπήρξαν προβλήματα ακόμη και με την καθυστέρηση υπογραφής με τον ΟΠΑΠ που δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και τα βλέπουμε όλο και πιο έντονα πλέον.
«Πράγματι υπήρξαν τριγμοί στην ΕΣΑΠ. Και ήταν λογικό να υπάρξουν τριγμοί. Η ΕΣΑΠ δημιουργήθηκε με κάποια δεδομένα και για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη συμφωνία δύο ομάδες δεν ακολούθησαν το σύνολο των υπολοίπων ομάδων. Το θέμα είναι από ποια οπτική γωνία βλέπεις τα πράγματα. Εάν τα βλέπουμε από την οπτική ότι η ΕΣΑΠ είναι ένας συνεταιρισμός όπου όλες οι ομάδες πρέπει να πηγαίνουν σε κάποιες συμφωνίες, είτε συμφέρουν, είτε δεν συμφέρουν, πρέπει να πάνε και οι 12, τότε κακώς οι δύο ομάδες αποχώρησαν. Υπάρχει όμως και μια άλλη οπτική γωνία αυτή τη στιγμή που λέει, πως όταν βρίσκεις από κάποιους τρίτους να έρθουν λεφτά στο βόλεϊ, το κάνεις. Αυτό που είπα και παλαιότερα είναι ότι αυτά τα σωματεία που είπαν ότι δεν θέλουν την συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, δεν είπαν πως έχουν πρόβλημα με τον ΟΠΑΠ. Ίσα- ίσα τιμούμε τον ΟΠΑΠ γιατί είναι τεράστια η συμβολή του στην Α1.
Κακά τα ψέματα όμως δημιουργείται ένα νέο πεδίο όσον αφορά τις στοιχηματικές εταιρίες και επειδή κάθε χρόνο το τίμημα του ΟΠΑΠ πέφτει σίγουρα πρέπει να βρεθούν και κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Ή να πάμε στον ΟΠΑΠ με άλλα δεδομένα και με άλλες διαπραγματευτικές δυνατότητες για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό το αντίτιμο της χορηγίας που κατά την άποψή μας πιστεύουμε.
Εγώ δεν είμαι ο άνθρωπος που θα σας πω αν ήταν σωστή ή λάθος αυτή η κίνηση που έγινε. Αυτό θα το δείξει το μέλλον. Καταλαβαίνεται και εκ της θέσεως μου επειδή έχω διττή ιδιότητά και ως πρόεδρος της ΕΣΑΠ και ως εκπροσώπου του Ολυμπιακού και μια ομάδα εκ των δύο είναι ο Ολυμπιακός δεοντολογικά δεν θα μπορούσα να πω αν είναι σωστή ή όχι η κίνηση. Το μέλλον θα δείξει και εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος πως κάθε τι που γίνεται, πάντα γίνεται προς το καλύτερο».
Παλαιότερα η ΕΣΑΠ έλεγε πως η ανάπτυξη είναι θέμα της Ομοσπονδίας. Σήμερα με την οικονομική κρίση οι ομάδες κοιτάνε να παράγουν παίκτες. Αλλάζει πλέον η φιλοσοφία αυτή;
«Για να ήμαστε ειλικρινείς. Κάναμε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε την Ομοσπονδία στο κομμάτι του αναπτυξιακού και δυστυχώς δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που έπρεπε να βρούμε. Βέβαια είχανε προηγηθεί και άλλα θέματα που ίσως δημιούργησαν αυτή την αρνητική στάση της Ομοσπονδίας. Εμείς σε καμία των περιπτώσεων δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την Ομοσπονδία. Θέλουμε να την βοηθήσουμε. Αυτό είναι πολύ βασικό. Βλέποντας λοιπόν ότι γενικότερα δεν υπάρχει η θέληση από την Ομοσπονδία να βοηθήσουμε σε γενικότερο πλαίσιο την ανάπτυξη του ανδρικού βόλεϊ, είπαμε πως θα περιορισθούμε στο κομμάτι των 12 ομάδων και θα κοιτάξουμε όλες οι ομάδες να δημιουργήσουμε υποδομές, ώστε σιγά-σιγά να βγάλουμε νέα παιδιά».
Σε άλλα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και τη Superleague ή τη Football League, οι Λίγκες είναι αυτές που διοργανώνουν τα μικρά πρωταθλήματα υποδομών τους, ανεξάρτητα από την ΕΠΟ.
«Με την Ομοσπονδία θεωρώ ότι έχουμε «βρει τα πατήματά» μας. Θεωρώ ότι τώρα πλέον αρχίζουμε και βρίσκουμε πολλά κανάλια επικοινωνίας. Εύχομαι αυτό να συνεχιστεί και να μην είναι προσωρινό. Με τον κ. Μαυρομάτη ήμαστε σε συνεχή επαφή. Εγώ πιστεύω ότι στο κομμάτι υποδομή, επειδή για εμάς είναι τεραστίας σημασίας, η Ομοσπονδία μας έχει ανάγκη με την έννοια, ότι θέλει συνεργάτες. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε». *Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου