Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Κρίνουν τίτλο, ενίσχυση και συνέχεια στην Ευρώπη!! (για τους 2)

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για το σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο, αλλά και για δύο παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην έκβαση του τίτλου.

Κρίνουν τίτλο, ενίσχυση και συνέχεια στην Ευρώπη (για τους 2)
Ο Παναθηναϊκός πήγε στους 22. Κι είναι κάτι που έχει να συμβεί χρόνια, να βρίσκεται ο Ολυμπιακός δεύτερος σε απόσταση πέντε βαθμών από τον πρώτο και να έχει και στην πλάτη του, σε απόσταση αναπνοής τον αιώνιο αντίπαλο του. Μια κατάσταση περίπλοκη, με αρκετούς παίκτες των «ερυθρολεύκων» να είναι αμφίβολο, αν μπορούν να σηκώσουν την πίεση του πρωταθλητισμού, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η κούρσα του τίτλου αποκτά ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον με τέσσερις ομάδες μέσα σε οκτώ πόντους, αν βάλουμε και τον Αστέρα στον λογαριασμό με τους 20. Με δεδομένο το δύσκολο πρόγραμμα που έχει ο ΠΑΟΚ ως το τέλος του πρώτου γύρου, οι τρεις μονομάχοι, μπορεί να βρεθούν ακόμα πιο κοντά.

Τι μπορεί να κρίνει όμως αυτό τον τίτλο, πέρα από τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας ως τώρα; Το ένα και σημαντικότερο είναι η μεταγραφική ενίσχυση του Ιανουαρίου. Ο Ολυμπιακός θέλει σίγουρα τέσσερις ενδεκαδάτους παίκτες και το κυριότερο σέντερ-φορ. Οι «ερυθρόλευκοι» στα χρόνια της κυριαρχίας τους, είχαν πολυφωνία στην επίθεση και συνήθως σημείωναν τα περισσότερα γκολ. Φέτος δυσκολεύονται απέναντι σε κλειστές άμυνες και έχουν θέμα με τους ακραίους τους επιθετικούς, που μπορεί να συγκλίνουν, αλλά γκόλ βάζουν σπάνια. Στόπερ χρειάζονται οπωσδήποτε, ίσως και 2ο και έναν ή δύο εξτρέμ.

Ο ΠΑΟΚ φαίνεται να είναι ο πιο γεμάτος από τους τρεις διεκδικητές μπροστά. Έχει τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος (Αθανασιάδη) και 2 από τους 5 (Μακ, Περέιρα) που έχουν σημειώσει πέντε τέρματα, ενώ στην πρώτη 15άδα έχει άλλους δύο (Σαλπιγγίδη, Ρατ). Επιπλέον υπάρχουν οι Γκολάσα και Παπαδόπουλος που μπορούν να δώσουν λύσεις όταν έρθει η ώρα στο σκοράρισμα. Ενίσχυση θέλει στην άμυνα, όπου χρειάζονται τουλάχιστον δύο παίκτες (στόπερ κατά κύριο λόγο) για να δώσουν βάθος και στο κέντρο, ένα καθαρό οκτάρι.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει πληθώρα επιθετικών, ωστόσο στο κέντρο και στα άκρα, δύο παίκτες που θα μπορούν να του νοστιμίσουν το παιχνίδι και θα κάνουν πιο απλή τη ζωή του παραγωγικά, αλλά και ένας δεξιός μπακ, είναι σίγουρα απαραίτητοι. Αν μπορέσει να βρει λύσεις για εκεί, οι «πράσινοι» μπορούν να αποκτήσουν ένα σχετικό βάθος που θα τους οδηγήσει στο ν’ αντέξουν. Μην ξεχνάμε πως πέρσι, ο Παναθηναϊκός έκανε εκπληκτικό δεύτερο γύρο και δεν αποκλείεται να κάνει κάτι ανάλογο και φέτος.

Πέρα από τι χρειάζεται καθένας από τους διεκδικητές, μπορεί να παίξει και η συνέχεια στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να χάσει από τη Μάλμε για να μην συνεχίσει σε καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο ΠΑΟΚ με νίκη επί της Γκινγκάμπ θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει τον ευρωπαϊκό βραχνά. Αν αυτός απασχολήσει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ για δύο μόνο επιπλέον ευρωπαϊκά παιχνίδια, θα υπάρχει θέμα διαχείρισης ρόστερ και διαχείρισης δυνάμεων. Εκεί για τους δύο ή τον έναν, αν συνεχίσουν να παίζουν Φλεβάρη στην Ευρώπη, θα υπάρχει ξανά η πίεση πολλών ματς μέσα σε κρίσιμες εβδομάδες. Κι αν κάποιος από τους δύο συνεχίσει και παραπέρα (ειδικά στο Γιουρόπα), το βάθος του πάγκου, θα χρειαστεί στο έπακρο.

Ο Παναθηναϊκός αν περάσει από την Τρίπολη, πιθανότατα στο τέλος του πρώτου γύρου και έχοντας βγάλει ένα δύσκολο πρόγραμμα, να βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή. Κι αν καταφέρει ένα ντεμαράζ ανάλογο με το περσινό, έχοντας και τους δύο στη Λεωφόρο, στον δεύτερο γύρο, ίσως σε βάθος χρόνου, ν’ αποκτά προοπτική ώστε να βλέπει αισιόδοξα για Πρωτάθλημα, έστω και αν αυτή τη στιγμή, υπολείπεται έξι πόντων του πρωτοπόρου κι ενός του δεύτερου. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: