Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Υπάρχει ζωή στην Παρί μετά τον Ζλάταν;

Με τον Ιμπραϊμοβιτς στα... πιτς η Παρί Σεν Ζερμέν γκέλαρε ξανά και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος αναρωτιέται τι μπορούν να καταφέρουν οι Γάλλοι χωρίς τον Σουηδό στη σύνθεσή τους.
22/8/2014: Εβιάν-Παρί Σεν Ζερμέν 0-0. 27/9/2014: Τουλούζ-Παρί Σεν Ζερμέν 1-1. 5/10/2014: Παρί Σεν Ζερμέν-Μονακό 0-0. 3/12/2014: Λιλ-Παρί Σεν Ζερμέν 1-1. Τέσσερα παιχνίδια, τέσσερις ισοπαλίες για τους Παριζιάνους. Απώλεια οκτώ βαθμών στο φετινό Σαμπιονά. Τι κοινό έχουν αυτά τα ματς, εκτός από τα ισόπαλα αποτελέσματα; Σε όλα απουσίαζε ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.
Από το ξεκίνημα της σεζόν, οι τραυματισμοί έχουν ταλαιπωρήσει τον Σουηδό σούπερ-σταρ. Άλλωστε, πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του και το σώμα του δεν είναι εύκολο να επανέλθει γρήγορα. Τα αποτελέσματα, όμως, δείχνουν ότι η πρωταθλήτρια Γαλλίας έχει ανάγκη τον Ιμπραϊμοβιτς. Τι κι αν βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, τι κι αν στο ρόστερ της βρίσκεται παίκτες παγκοσμίου κλάσης, που μπορούν να καλύψουν επάξια το κενό του.
Μετά την ισοπαλία κόντρα στη Λιλ, η Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκεται ένα πόντο πίσω από την Μαρσέιγ στην κούρσα του τίτλου. Ίσως όμως αυτό να είναι το μικρότερο κακό, αφού με το βάθος και την ποιότητα που διαθέτει η ομάδα του Λοράν Μπλαν, θεωρείται σχεδόν απίθανο να χάσει τον τίτλο. Άλλωστε σε ένα μαραθώνιο, όπως είναι το πρωτάθλημα, συνήθως επικρατεί αυτός που διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Τι θα συμβεί όμως όταν ο Σουηδός στράικερ αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του; Ο ίδιος έχει δηλώσει πως το καλοκαίρι του 2016 θα πει το μεγάλο «αντίο», καθώς δεν επιθυμεί μετά τα 35 του να βρίσκεται σε ένα σύλλογο και να βλέπει τα περισσότερα ματς από τον πάγκο. Αυτή τη στιγμή, όμως, που ο Ζλάταν είναι συνεχώς... στα πιτς, είναι και η μεγάλη ευκαιρία της Παρί Σεν Ζερμέν να μάθει να ζει και χωρίς αυτόν. Άλλωστε το 2016 δεν είναι μακριά.
ADVERTISEMENT
Ο φετινός περιορισμός από την UEFA στις μεταγραφικές δαπάνες, λόγω του Financial Fair Play, θα ισχύσει και το επόμενο καλοκαίρι για τους Παριζιάνους. Το 2014 μπορούσαν να ξοδέψουν μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ (απέκτησαν το Νταβίντ Λουίζ), ενώ το 2015 θα έχουν την ευκαιρία να ξοδέψουν 60 εκατομμύρια ευρώ. Θα πάνε σε μια λύση τύπου Νταβίντ Λουίζ ή θα προσπαθήσουν να μοιράσουν σε 2-3 ποδοσφαιριστές το μπάτζετ; Ιδού η απορία.
Αν η Παρί Σεν Ζερμέν αποφασίσει να επενδύσει πάνω στον Έντινσον Καβάνι, τότε το ποσό θα μοιραστεί για να καλύψει «τρύπες» σε διάφορες θέσεις. Αν ο Ουρουγουανός δεν καταφέρει ούτε φέτος να αποδώσει τα αναμενόμενα και να καλύψει το κενό του Ιμπραϊμοβιτς, τότε οι Παριζιάνοι ενδέχεται να ξοδέψουν όλο το ποσό για να φέρουν στο Παρκ Ντε Πρενς έναν αντι-Ζλάταν. Προς το παρόν, πάντως, ο Καβάνι έχει πετύχει μόλις 7 γκολ σε 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ ο Ιμπραϊμοβιτς με μόλις 8 παιχνίδια έχει σκοράρει 6 φορές.
Ίσως η δεύτερη λύση να φαντάζει πιο πιθανή, βάση των δειγμάτων γραφής, που έχουν δώσει τόσα χρόνια οι Άραβες ιδιοκτήτες της ομάδας. Άλλωστε έχουν δηλώσει πως στόχος τους είναι να δουν την Παρί στην κορυφή της Ευρώπης και δε θα διστάσουν να ξοδέψουν πακτωλό χρημάτων για να φέρουν παίκτες παγκοσμίου κλάσης στο Παρίσι. Το τι θα γίνει τελικά είναι κάτι που θα μας απασχολήσει το καλοκαίρι. Όμως για τους ιθύνοντες των Παριζιάνων ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Το μεγάλο αστέρι του συλλόγου είναι πληγωμένο από τραυματισμούς και διανύει ήδη τα 34. Στην Παρί Σεν Ζερμέν πρέπει από τώρα να σχεδιάσουν τη μετά-Ιμπραϊμοβιτς εποχή.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: