Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τα άλλαξε όλα ο Πλατινί!!

Αλλάζουν τα πάντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αφού από το 2018 γεννιέται το Κύπελλο Εθνών που αντικαθιστά τα φιλικά εθνικών ομάδων και μεταβάλλεται ριζικά ο τρόπος πρόκρισης στο EURO.

Τα άλλαξε όλα ο Πλατινί!
Σε έναν άλλο ποδοσφαιρικό πλανήτη θα κινούνται πλέον τα ευρωπαϊκά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα.

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε τις εισηγήσεις του Μισέλ Πλατινί και των συνεργατών του και με τις αποφάσεις της δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό που επηρεάζει τον τρόπο πρόκρισης στα επόμενα EURO ξεκινώντας από τη διοργάνωση του 2020.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί οι αλλαγές είναι θεμελιώδεις και ριζικές.

Οι 54 χώρες-μέλη της UEFA ανάλογα με το ράνκινγκ τους θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, δηλαδή σε τέσσερις κατηγορίες.

Σε κάθε κατηγορία θα δημιουργηθούν τέσσερις όμιλοι αποτελούμενοι από τρεις ή τέσσερις εθνικές ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα:

Η League A του Κυπέλλου Εθνών θα αποτελείται από τις κορυφαίες εθνικές και όπως και η League B (με τις αμέσως επόμενες στην κατάταξη) θα έχει τέσσερα γκρουπ των τριών ομάδων.

Η League C θα έχει δύο γκρουπ των τριών ομάδων και δύο των τεσσάρων.

Η League D (με τις πιο αδύναμες) θα αποτελείται από τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Τις μονές χρονιές ουσιαστικά με αυτό το σύστημα θα διεξάγεται το νεοσύστατο Κύπελλο Εθνών, το οποίο αντικαθιστά τα φιλικά των εθνικών ομάδων.

Οι νικήτριες των τεσσάρων ομίλων της League A θα διασταυρώνονται σε ημιτελικούς τύπου Final-4 στα πρότυπα του μπάσκετ (νοκ-άουτ) και από αυτούς τους αγώνες θα προκύπτουν οι ομάδες που θα διεκδικούν τον τίτλο, με τον πρώτο να κρίνεται τον Ιούνιο του 2019, σε πόλη και γήπεδο που θα αποφασίσει η UEFA.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα που θα παίρνουν την πρώτη θέση στον όμιλο τους, θα ανεβαίνουν κατηγορία, ενώ αυτές που θα καταλαμβάνουν την τελευταία θέση θα υποβιβάζονται στην αμέσως παρακάτω.

Όμως, το Κύπελλο Εθνών θα επηρεάσει και τον τρόπο πρόκρισης στις τελικές φάσεις των EURO. Όπως ανακοινώθηκε από την UEFA, πλέον θα υπάρχουν δέκα προκριματικοί όμιλοι από τους οποίους οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας θα παίρνουν απ’ ευθείας το εισιτήριο για τα τελικά, αφήνοντας τέσσερις κενές θέσεις για να συμπληρωθούν οι 24 που θα λαμβάνουν μέρος.

Με τις 20 να είναι «κλεισμένες» από τα προκριματικά, οι υπόλοιπες τέσσερις θα συνδέονται άμεσα με τη διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών τις ζυγές χρονιές.

Συγκεκριμένα, οι νικητές των 16 ομίλων του Κυπέλλου Εθνών (θυμηθείτε, τέσσερις κατηγορίες League A, B, C, D και τέσσερις όμιλοι σε κάθε κατηγορία=16 νικητές) θα λάβουν μέρος σε πλέι οφ με νοκ-άουτ αγώνες, μέχρι να μείνουν τέσσερις που θα προστεθούν στις 20 που θα έχουν ήδη προκριθεί μέσω των προκριματικών του EURO.

Στην περίπτωση που κάποια ομάδα (και λογικά θα είναι πολλές τέτοιες) έχει ήδη περάσει μέσω των προκριματικών, τη θέση της στα πλέι-οφ που θα προκύπτουν από τη διαδικασία του Κυπέλλου Εθνών, θα παίρνει η αμέσως πιο κάτω στη βαθμολογία.

Μπερδεμένο ε; Περισσότερα στο γήπεδο… Εκεί που θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι ριζικές αλλαγές θα βοηθήσουν το άθλημα.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: