Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Champions League: Οι ομάδες που έκαναν 6x6!!

Η Ρεάλ έκανε για δεύτερη φορά το 6x6 σε όμιλο Champions League και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις ομάδες που το έχουν κάνει στο παρελθόν και τον κακό οιωνό. Εχει ήδη γραφτεί πολλές φορές το ότι η Ρεάλ κόντρα στην Λουντογκόρετς έφτασε τις 19 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και έσπασε το ρεκόρ διαδοχικών νικών στο ισπανικό ποδόσφαιρο, όμως με το 4-0 οι Μερένγκες πέτυχαν μία ακόμα σπάνια επίδοση. Αφού ξεπέρασαν εύκολα το εμπόδιο του κλαμπ από την Βουλγαρία, έκαναν το 6x6 στον όμιλο του Champions League (Λίβερπουλ, Βασιλεία) και έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που το κάνει δύο φορές. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο τη σεζόν 2011-12 έχοντας μάλιστα καλύτερο συντελεστή τερμάτων (+17) από τη σημερινή του Κάρλο Αντσελότι (+14).
Εκτός από τις δύο ιστορικές ομάδες της Βασίλισσας που αποτελούν και τις κορυφαίες παρουσίες σε φάση ομίλων στο CL, υπάρχουν και άλλες τέσσερις που έχουν κάνει το απόλυτο στα γκρουπ. Κοινό και των έξι και κάτι που αποτελεί κακό οιωνό για το υπερηχητικό σύνολο του Καρλέτο είναι ότι καμία τους δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο...
Μίλαν 1992-93
Πριν φτάσει στο σημείο να μην παίζει ούτε στο Europa League, η Μίλαν των προηγούμενων δεκαετιών προκαλούσε πανικό στους αντιπάλους της στο Champions League. Τη σεζόν 1992-93 κληρώθηκε στον Β' όμιλο της κορυφαίας διοργάνωσης μαζί με τις Αϊντχόφεν, Πόρτο, Γκέτεμποργκ, εκ των οποίων καμία δεν κατάφερε να τερματίσει με θετικό συνελεστή γκολ. Το σύστημα βαθμολόγησης έδινε δύο πόντους στη νίκη και οι Ροσονέρι έκαναν πλάκα μαζεύοντας μία ντουζίνα, ενώ εντυπωσιακοί ήταν και στην άμυνα, αφού δέχθηκαν μόλις ένα γκολ στα έξι παιχνίδια του γκρουπ (τέρματα 11-1). Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο ξεκίνησε με το μυθικό -για το καρέ του Φαν Μπάστεν- 4-0 σε βάρος της Γκέτεμποργκ στο «Σαν Σίρο» και ακολούθησε το 1-2 στην Ολλανδία επί της Αϊντχόφεν, αγώνας που ήταν ο μοναδικός που είδε την εστία της να παραβιάζεται. Ακολούθησαν νίκες εντός και εκτός έδρας με 1-0 σε βάρος της Πόρτο, νίκη εκτός με την Γκέτεμποργκ (0-1) και το φινάλε έγινε με δεύτερη νίκη επί της PSV (2-0). Η Μίλαν έφτασε στον τελικό του Μονάχου, όμως έχασε στο Olympiastadion από την Μαρσέιγ (1-0) από το γκολ του Μπολί.
Παρί Σεν Ζερμέν 1994-95
Οι Παριζιάνοι είναι σήμερα η μοναδική αήττητη ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις (στα top5 leagues) και διαθέτουν ένα από τα πιο δυνατά ρόστερ στην Ευρώπη, όμως έχουν πίσω τους ιστορία στη Νο1 διοργάνωση. Τη σεζόν 1994-95 το σύνολο του Ζαν Φερναντές έπεσε στους ομίλους με Μπάγερν Μονάχου, Ντιναμό Κιέβου και Σπαρτάκ Μόσχας. Η εκπληκτική παρουσία των Παριζιάνων ξεκίνησε με την εντός έδρας νίκη κόντρα στους Βαυαρούς με 2-0 για να ακολουθήσουν δύο διπλά σε Κίεβο και Μόσχα με 1-2. Η συνέχεια περιελάμβανε δεύτερη νίκη με την Ντιναμό (1-0) και διπλό με την Μπάγερν (0-1) για να γίνει το φινάλε-πάρτι με την 6η νίκη με το 4-1 στο «Παρκ Ντε Πρενς» σε βάρος της Σπαρτάκ. Απόλυτος πρωταγωνιστής για το γαλλικό κλαμπ ήταν ο Λιβεριανός επιθετικός, Ζορζ Γουεά, ο οποίος σκόραρε στις πέντε από τις έξι αγωνιστικές βάζοντας έξι γκολ. Στην ιστορική και καλύτερη εμφάνισή της στον θεσμό, η Παρί στον όμιλο πέτυχε 12 τέρματα, δέχθηκε μόλις τρία και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Μίλαν.

Σπαρτάκ Μόσχας 1995-96
Σίγουρα προκαλεί εντύπωση η παρουσία μίας ομάδα με τόσο 'μικρό' όνομα σε αυτή τη λίστα, όμως οι παίκτες του Ολεγκ Ρομάντσεφ πέρασαν το 1995 στα βιλβία της ιστορίας της διοργάνωσης. Το κλαμπ της ρωσικής πρωτεύουσας βρέθηκε στον Β' όμιλο του Champions League με τις Μπλάκμπερν, Ρόζενμποργκ και Λέγκια Βαρσοβίας και την πρώτη αγωνιστική πέρασε από την έδρα της πρωταθλήτριας Αγγλίας (0-1). Η τεράστια επιτυχία της πρεμιέρας σφραγίστηκε με το 2-1 εντός κόντρα στην Λέγκια και για να ακολουθήσει νέο διπλό, στην Νορβηγία (2-4). Οι ευρείες νίκες είχαν μπει στο πρόγραμμα για την Σπαρτάκ, που έριξε τέσσερα στην Ρόζενμποργκ στην Μόσχα (4-1) και τρία στην Μπλάκμπερν (3-0). Η κορυφαία παρουσία ρωσικής ομάδας σε όμιλο Champions League ολοκληρώθηκε στο στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι Μοσχοβίτες «άλωσαν» και την Βαρσοβία, επικρατώντας 0-1 της Λέγκια. Η Σπαρτάκ έκλεισε τις υποχρεώσεις της με 15 γκολ υπέρ και 4 κατά, ανάγκασε και τους τρεις αντιπάλους σε αρνητικό συντελεστή γκολ και είχε πρώτο σκόρερ των Σεργκέι Γιουράν με τρία γκολ (από δύο Νικιφόροβ, Αλένιτσεβ, Μαμέντοβ, Κετσίνοβ). Εκεί τελείωσε ό,τι καλό για τους Ρώσους, αφού στα προημιτελικά αποκλείστηκαν από την Ναντ (2-0, 2-2).
Μπαρτσελόνα 2002-03
Κάτι που δεν έκανε ποτέ η legend Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα (2008-2012) έκανε αυτή του Λουίς Φαν Γκααλ το 2002. Οι Καταλανοί βρέθηκαν στο γκρουπ με τις Λοκομοτίβ Μόσχας, Γαλατασαράι, Μπριζ και ήταν απόλυτοι ως προς το ποιος θα είναι το αφεντικό. Ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους με το 3-2 σε βάρος των Βέλγων για να ακολουθήσουν νίκες σε Τουρκία (0-2) και Ρωσία (1-3). Με γκολ του Ντε Μπουρ στο 76' στην Βαρκελώνη ήρθε το δύσκολο 1-0 κόντρα στην Λοκομοτίβ και με σκόρερ τον Ρικέλμε οι Μπλαουγκράνα πέρασαν από την Μπριζ (0-1). Στο φινάλε της εντυπωσιακής πορείας, καλεσμένη ήταν η Γαλατασαράι η οποία ηττήθηκε με 3-1 στο «Καμπ Νόου» για να κλείσουν οι Καταλανοί το γκρουπ με 18 βαθμούς, 13 γκολ υπέρ και 4 κατά. Τρία γκολ πέτυχε ο Σαβιόλα και από δύο Λουίς Ενρίκε, Κλάιφερτ, με την Μπαρτσελόνα να περνάει στη συνέχεια και από τη δεύτερη φάση των ομίλων και να αποκλείεται στα προημιτελικά από την Γιουβέντους στην παράταση με το γκολ του Ζαλαγιέτα στο 114' στο «Καμπ Νόου» (τα δύο 90λεπτα τελείωσαν 1-1).
Ρεάλ Μαδρίτης 2011-12
Δεύτερη χρονιά του Ζοσέ Μουρίνιο στοην Μαδρίτη και η μηχανή της Ρεάλ είχε αρχίσει να δουλεύει πολύ καλύτερα από την πρώτη. Στον όμιλο οι Μερένγκες κληρώθηκαν με Αγιαξ, Λιόν, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ήταν πραγματικά τρομακτικοί. Μπορεί το ταπεινό 0-1 στο Ζάγκρεμπ στην πρεμιέρα να μην έδειχνε τι θα ακολουθήσει αλλά το κατάλαβαν καλά Αγιαξ (3-0) και Λιόν (4-0) όταν πήγαν στην Μαδρίτη. Οι Μερένγκες πέρασαν με 0-2 από την Γαλλία και στο 5ο παιχνίδι το σκορ ήταν 6-0 στο 66' κόντρα στην Ντιναμό, η οποία στο 81' και το 90' έβαλε στην Ρεάλ τα μοναδικά γκολ που δέχθηκε στον όμιλο. Το φινάλε γράφτηκε με το 0-3 στο «Amsterdam Arena», η ομάδα του Special One έκανε ταμείο με 19 γκολ υπέρ και δύο κατά και είχε πρώτους σκόρερ τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Χοσέ Καγιεχόν που είχαν από τρία. Οι Μπλάνκος απέκλεισαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους «16» και τον ΑΠΟΕΛ στα προημιτελικά, όμως η πορεία προς τον τελικό διακόπηκε από την Μπάγερν Μονάχου η οποία επικράτησε στα πέναλτι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» αφού οι δύο ημιτελικοί έληξαν με 2-1.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: