Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πέθανε ο Ντενκτάς, ιστορικός ηγέτης των τουρκοκυπρίων!

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς.

Πέθανε ο Ντενκτάς, ιστορικός ηγέτης των τουρκοκυπρίων
Η υγεία του 87χρονου Ραουφ Ντενκτάς αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα. Στις 9 Ιανουαρίου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε μοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας με ανεπάρκεια σε ζωτικά όργανα, όπως τα νεφρά και το συκώτι.
Ο Ραούφ Ντενκτάς γεννήθηκε το 1924 στην Πάφο. Το 1942 αποφοίτησε από τη Βρετανική Σχολή της Λευκωσίας, στην οποία εργάστηκε ως δάσκαλος για ένα χρόνο. Από το 1944 σπούδασε στο Λονδίνο, από όπου έφυγε το 1947 με πτυχίο νομικής.
Την εποχή εκείνη, ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου, Λόρδος Γουίνστερ, είχε υποσχεθεί παραχώρηση συντάγματος. Για το σκοπό αυτό συγκαλείται το 1948 η Διασκεπτική του Λονδίνου, στην οποία ο Ντενκτάς -δικηγόρος τότε- συμμετείχε ως μέλος της τουρκοκυπριακής αποστολής.
Ένα χρόνο μετά τη Διασκεπτική διορίζεται δικηγόρος του Στέμματος· θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1957. Κατόπιν εκλέγεται πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων, συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (1958) και στη συμφωνία που υπογράφεται στο Λονδίνο (1959) για τη δημιουργία κυπριακού κράτους, ως εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου συμμετέχει στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα, αλλά υποστηρίζει πως η λύση δεν είναι λειτουργική και επιμένει στη διχοτόμηση, θεωρώντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εγκαταλείπει την ιδέα της Ένωσης με την Ελλάδα.
Από τη θέση του προέδρου της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης, στην οποία εκλέγεται το 1960, προσπαθεί να προωθήσει τις θέσεις αυτές. Μεταξύ 1963 - 1964 συμμετέχει σε ανατρεπτικές ενέργειες με αποτέλεσμα να του απαγορευτεί η είσοδος στο νησί. Το 1967 επιστρέφει παράνομα και από το 1968 συμμετέχει στις διακοινοτικές συνομιλίες.
Η πολιτική του κυριαρχία αρχίζει το 1970, οπότε επανεκλέγεται πρόεδρος της Τουρκικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Το 1975 ανακηρύσσεται στο κατεχόμενο τμήμα το «Τουρκικό Ομόσπονδο Κράτος της Κύπρου» και την ίδια χρονιά ο Ντενκτάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Τουρκοκυπριακής Διοίκησης. Ένα χρόνο μετά ιδρύει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και στις εκλογές του 1976 εκλέγεται «πρόεδρος».
Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που ακολουθούν ο Ντενκτάς υπογράφει συμφωνίες με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο (1977) και με τον Σπύρο Κυπριανού (1979). Το 1983 αυτοανακηρύσσεται η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) και ο Ντενκτάς εκλέγεται «πρόεδρος» της το 1985, το 1990, το 1995 και το 2000.
Θεωρήθηκε σκληρός διαπραγματευτής και πρωτεργάτης της αναγόρευσης της Κύπρου σε κυρίαρχο θέμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Εντούτοις, μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία βρέθηκε σε συχνή διάσταση απόψεων με την Αγκυρα.
Στις αρχές του 2004, η τουρκική κυβέρνηση τον απέκλεισε από επίσημο συνομιλητή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που έγιναν το Μάρτιο στη Λουκέρνη της Ελβετίας.
Ο Ντενκτάς, αντίθετα από την επίσημη γραμμή της Αγκυρας, είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του «όχι» στο πέμπτο σχέδιο Ανάν, το οποίο τέθηκε σε δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές του νησιού.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: