Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

«Μαργαριτάρια» από ανάγκη!!

H οικονομική κρίση αναδεικνύει νέα ποδοσφαιρικά ταλέντα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

«Μαργαριτάρια» από ανάγκη
Γράφει ο Στάθης Δημολας...
Την εποχή που το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πατήσει ένα βήμα πέρα από το χείλος του γκρεμού, ένα δίχτυ σωτηρίας έρχεται να απλωθεί προ της καταστροφής. Οι οικονομικές συνθήκες επιφέρουν ένα αναπόφευκτο «κούρεμα» των προϋπολογισμών των ποδοσφαιρικών συλλόγων, το οποίο με τη σειρά του αλλάζει άρδην τη λογική της μέχρι πρότινος ελληνικής πραγματικότητας. Ο δρόμος της παραγωγής και της ανάδειξης παικτών αποτελεί, πλέον, μονόδρομο τον οποίο οι περισσότερες ομάδες επιλέγουν να βαδίσουν, αποφεύγοντας το πιθανό αδιέξοδο των ακριβών επενδύσεων. Παίκτες που βρίσκονται στα αρχικά βήματα της ποδοσφαιρικής τους σταδιοδρομίας βλέπουν να ανοίγεται διάπλατα η πόρτα της καταξίωσης, με τα πρώτα τους δειλά πατήματα να αποδεικνύονται ιδιαιτέρως σταθερά.
Αν ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Αρης διέθεταν οικονομική ευρωστία, πιθανότατα να μην είχαν εμπιστευθεί παίκτες από τα «σπλάχνα» τους. Πιθανότατα οι Στέφανος Καπίνο και Χάρης Μαυρίας του Παναθηναϊκού, οι Βίκτωρ Κλωναρίδης και Θωμάς Τσίτας της ΑΕΚ, οι Κώστας Σταφυλίδης, Παναγιώτης Γλύκος, Γιώργος Κατσικάς, Απόστολος Γιάννου του ΠΑΟΚ, οι Γιάννης Γιαννιώτας, Γιώργος Κατίδης, Μάρκος Βελλίδης, Βασίλης Τριανταφυλλάκος, Θανάσης Τοπούζης του Αρη να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να δείξουν όσα αξίζουν. Κάποιοι εξ αυτών ήδη λογίζονται ως βασικά στελέχη στις ομάδες τους με τον διεθνή 17χρονο Καπίνο να «μπαίνει» από νωρίς στο μεταγραφικό παζάρι για ομάδες του εξωτερικού, ενώ οι Κλωναρίδης, Μαυρίας, Γιαννιώτας, Σταφυλίδης αποτελούν επιλογές πρώτης γραμμής στις ομάδες τους. Από τη στιγμή που οι ισχυρές ομάδες του πρωταθλήματος επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, οι υπόλοιπες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Ο Ατρόμητος, εκτός από την εξαιρετική πορεία του στη βαθμολογία μπορεί να υπερηφανεύεται και για τον Παναγιώτη Μπάλλα ο οποίος, παρά τα 18 του χρόνια, έχει βρει σταθερή θέση στους «Περιστεριώτες», με τον Τάσο Καραμάνο να κάνει κι αυτός αισθητή την παρουσία του. Ο 22χρονος Ανδρέας Τάτος και ο 20χρονος Θανάσης Καραγκούνης ήδη θεωρούνται... παλιοσειρές. «Φρέσκα» πρόσωπα στον Εργοτέλη χαρακτηρίζονται οι Νίκος Κατσικοκέρης, Νίκος Καρέλης, Βασίλης Ρέντζας και Ζαχαρίας Καβουσάκης σε μια ομάδα που ξέρει να εκμεταλλεύεται τον ποδοσφαιρικό «πλούτο» της Κρήτης.
Ιδιαίτερη εντύπωση έχουν προκαλέσει ο τοπ σκόρερ του Λεβαδειακού Στέλιος Βασιλείου και ο επίσης 20χρονος, ντελικάτος μέσος της Ξάνθης, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, ο οποίος έχει ένα συνομήλικο συμπαραστάτη στη γραμμή των χαφ, τον Πέτρο Μάνταλο.
Ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν ο Πανιώνιος και η Δόξα Δράμας, που βασίζονται κυρίως σε νέα παιδιά. Στους Νεοσμυρνιώτες υπάρχει μία... ενδεκάδα νέων παικτών που καλείται να αντέξει το βάρος της βαριάς φανέλας (Κολοβός, Βλάχος, Μπούζας, Σάμαρης, Αναστασόπουλος, Σιδεράκης, Κούρος, Σταυροαθανασόπουλος, Αυλωνίτης, Κούρντι, Ντούνης), ενώ και στη Δόξα το νέο αίμα «ξεχειλίζει» και προσπαθεί να αντισταθεί με τους Κουμπρόγλου, Στεργιανό - Μιχαηλίδη, Αγγελούδη, Τοπούζη, Σοϊλέδη, Κατσικογιάννη, Ψυχογιό.
Δυστυχώς, έπρεπε να βρεθούμε σε αυτό το αδιέξοδο για να διαλέξουμε τον λογικό «δρόμο» της παραγωγής παικτών, ποντάροντας στο ταλέντο και το φιλότιμο των νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι υπό άλλες προϋποθέσεις θα αποχωρούσαν πρόωρα από τα γήπεδα με την ταμπέλα του «χαμένου ταλέντου».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: