Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ενας λόγιος του ποδοσφαίρου!!

Για 26 χρόνια φιλόλογος σε γυμνάσιο, ο νέος τεχνικός του Άρη, Μανουέλ Μασάδο χειρίζεται τη γλώσσα του ποδοσφαίρου όπως κανείς άλλος και είναι γνωστός για τις... Μανουελμασαδιές.

Ενας λόγιος του ποδοσφαίρου
Ηταν μία απλή επέμβαση ρουτίνας. Από αυτές που είναι τόσο συνηθισμένες, τόσο απλές, που ούτε καν τις αναφέρεις στο εργασιακό σου περιβάλλον. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2009 ο Μανουέλ Μασάδο μπαίνει σε νοσοκομείο του Πόρτο για επέμβαση λιποαναρρόφησης στην κοιλιακή χώρα. Το ίδιο βράδυ επιστρέφει «καινούργιος» στο σπίτι του στο νησί Μαδέιρα και στη δουλειά του στη Νασιονάλ.
Δύο μέρες μετά αισθάνεται αδύναμος. Αρρωστος. Φοβερά καταπονημένος. Τρέχει στο τοπικό νοσοκομείο. Οι εξετάσεις είναι μαύρες. Εχει προσβληθεί από σηψαιμία και μπαίνει αμέσως στην εντατική! Οι γιατροί μιλούν γενικά και αόριστα. Ελάχιστοι γνωρίζουν τι και πώς. Υποβάλλεται σε δεύτερη, πολύ λεπτή σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, επέμβαση αφού φτάνει στο σημείο να ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Επειτα από δύο εβδομάδες πάλης βγαίνει νικητής από τη μάχη. Ηταν το σημαντικότερο ματς που κέρδισε ο νέος προπονητής του Αρη.
Είναι μορφή. Στην Πορτογαλία δεν τον συγκρίνουν με κανέναν. Λένε πως όταν ξεκινά τις μακροσκελείς ομιλίες του προς τους παίκτες, εκείνοι χρειάζονται λεξικό για να αποκρυπτογραφήσουν κάθε κουβέντα του! Τον αποκαλούν «λόγιο του ποδοσφαίρου». Υπάρχει λόγος. Για 26 χρόνια ήταν καθηγητής Φιλολογίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Πόρτο, το Γκιμαράες και τα νησιά Μαδέιρος και έχει κόλλημα με τη σωστή χρήση της γλώσσας. Αν ακούσει συντακτικό ή γραμματικό λάθος σε ερώτηση δημοσιογράφου, δεν διστάζει να τον... μαλώσει στεγνά! Είναι από τους πρωταγωνιστές της χιουμοριστικής εκπομπής «Gato Fedorento» (κάτι σαν τον Μητσικώστα της Πορτογαλίας). Ενας από τους τέσσερις μίμους της παρέας υποδύεται το στυλ του και αρχίζει τις... Μanuelmachadês (σ.σ.: Μανουελμασαδιές). Μακροσκελείς μονολόγους, με πομπώδεις και βαρύγδουπες λέξεις που στο τέλος δεν βγάζουν κανένα νόημα! Κάπως έτσι ο Μασάδο μπήκε στα σπίτια κάθε Πορτογάλου, που αγνοούσε τη δουλειά του.
Ας κάνουμε και μία στάση στη δουλειά του. Διότι γι' αυτή προσελήφθη στον Αρη. Τακτικά είναι πραγματιστής. Προτιμά την ουσία από το άσκοπο θέαμα. Προσαρμόζεται ανάμεσα στο 4-4-2 και το 4-2-3-1, αλλά απαιτεί τήρηση των βασικών. Οι τεμπέληδες δεν έχουν θέση στις ομάδες του. Ξεκίνησε να κάνει θόρυβο την τετραετία 2000-2004, όταν πήρε τη Μορεϊρένσε από την τρίτη κατηγορία και την άφησε στη 12η θέση της μεγάλης κατηγορίας. Την επόμενη σεζόν έβγαλε πέμπτη την Γκιμαράες. Το 2005-06 έβγαλε πέμπτη (καλύτερη θέση στην ιστορία της) τη Νασιονάλ. Ακολουθεί ένα μέτριο πέρασμα από την Ακαδέμικα, ώσπου έρχεται η μεγάλη ευκαιρία της Μπράγκα, που διαρκεί μόλις μία σεζόν, αφού αποτυγχάνει να τη βγάλει στην Ευρώπη. Στη συνέχεια ακολούθησε μία ονειρεμένη διετία (2008-10) στη Νασιονάλ, την οποία οδήγησε σε «μαγικά» πράγματα: τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα, αποκλεισμό της Ζενίτ (!) στο Γιουρόπα Λιγκ και ανάδειξη παικταράδων όπως οι Νενέ, Ρούμπεν Μίκαελ, που χρυσοπουλιούνται. Ξανά προαγωγή στην Γκιμαράες, την οποία οδηγεί πέρυσι στον τελικό Κυπέλλου και την πέμπτη θέση πριν παραιτηθεί, μέσω ζωντανής συνέντευξης μετά τον αποκλεισμό της στο Γιουρόπα Λιγκ από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στα 56 του δεν είχε φύγει ποτέ εκτός πορτογαλικών συνόρων για να διαδώσει τις... Μανουελμασαδιές του. Η πρόταση του Αρη ήταν ό,τι έπρεπε. Μόνο ένας φιλόλογος θα μπορούσε να διορθώσει τις ποδοσφαιρικές ανορθογραφίες και τα αμέτρητα συντακτικά λάθη στο παιχνίδι των «κιτρινόμαυρων».
ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
Κι όμως, ο νέος τεχνικός του Αρη ξέρει από πρώτο χέρι το «Κλεάνθης Βικελίδης». Το έμαθε από την επίσκεψή του όταν ήταν στον πάγκο της Μπράγκα τη σεζόν 2007-08 στους ομίλους τού (τότε) Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι «αρσεναλίστας» είχαν αποσπάσει 1-1 από την (τότε) ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς (6 Δεκεμβρίου 2007) μέσα στη Θεσσαλονίκη και είχαν διαγράψει εξαιρετική ευρωπαϊκή πορεία εκείνη τη χρονιά αφού είχαν προκριθεί από τον όμιλο (ισοπαλίες με Μπόλτον, Μπάγερν, νίκη με Ερυθρό Αστέρα) πριν αποκλειστούν στους «32» από τη Βέρντερ Βρέμης.
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: