Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ο θάνατος σου, η ζωή μου...!!

Ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λίγκας απέδειξε ότι αυτό το δόγμα κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Ο θάνατος σου, η ζωή μου...
Η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε να διατηρήσει τα πιο αυστηρά κριτήρια που προβλέπονταν από πέρυσι για την αδειοδότηση των ομάδων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε τραγελαφικές καταστάσεις το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Πίσω από αυτήν την απόφαση και ουσιαστικά την αδιαφορία των δύο μεγάλων, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και κρύβεται ένα παιχνίδι που έχει να κάνει με την παραμονή στην κατηγορία ομάδων που βαθμολογικά ξέρουν ότι θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του υποβιβασμού.
Η απόφαση που λήφθηκε ήταν οι ομάδες που δεν πληρούν τα κριτήρια αδειοδότησης να υποβιβάζονται και σε αυτήν πρωτοστάτησαν ομάδες όπως Λεβαδειακός, Παναιτωλικός, Κέρκυρα, Αστέρας Τρίπολης (πέρυσι παρότι είχε πέσει βαθμολογικά, πήρε τη θέση του Ηρακλή που υποβιβάστηκε λόγω μη αδειοδότησης), ΠΑΣ Γιάννινα, Ξάνθη και Πανιώνιος (αποτελεί την έκπληξη αφού φέρεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα).
Οι μικρομεσαίοι συγκρότησαν το μπλοκ θεωρώντας ότι είναι οικονομικά υγιείς και μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ζήτησαν τα πιο αυστηρά κριτήρια και την επιβολή της ποινής του υποβιβασμού για όποιον δεν τα πληροί. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι ακόλουθοι: ο OΦΗ που παίζει στην κατηγορία χωρίς αδειοδότηση, η ΑΕΚ που εμμέσως παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ο Αρης.
Συμπτωματικά (;) και οι τρεις μπήκαν στο άρθρο 44 προ οκταετίας! Αυτές οι ομάδες ζήτησαν η ποινή να μην είναι ο υποβιβασμός, αλλά η απαγόρευση μεταγραφών. Είναι προφανές ότι κάποιες ομάδες επενδύουν στο γεγονός ότι κάποιες άλλες δεν θα καταφέρουν να αδειοδοτηθούν αφού ακόμα κι αν μια ομάδα δεν καταφέρει να σωθεί αγωνιστικά, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση, τις συγκυρίες, τους κακούς χειρισμούς ή την αδυναμία άλλων ομάδων θα παραμείνει στην κατηγορία!
Τα μέλη του συνεταιρισμού κλήθηκαν να ερμηνεύσουν την επιστολή που είχε στείλει κατά παραγγελία της ΕΠΟ ο γ.γ. της UEFA Τζιάνι Ιφαντίνο, ο οποίος είχε προτείνει να υπάρχουν τρεις ταχύτητες αδειοδότησης: μία για τις ομάδες που βγαίνουν Ευρώπη, δεύτερη για τις ομάδες που είναι στη Σούπερ Λίγκα και μια τρίτη για τις ομάδες που έρχονται από Β’ Εθνική.
Τελικά η Λίγκα κατάλαβε ότι οι ταχύτητες ήταν δύο: μία για όλες τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας και μία για αυτές που ανεβαίνουν από τη Β’ Εθνική! Τώρα η υπόθεση θα πάει στην ΕΠΟ η οποία θα κρίνει αν θα κάνει δεκτή την εισήγηση του συνεταιρισμού που είναι να διατηρηθούν τα αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης. Πάντως, επικράτησε το απόφθεγμα: «ο θάνατος σου, η ζωή μου»...
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: