Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

"Οι χάκερς θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ολόκληρες εταιρείες"

"Παρά την αυξημένη συχνότητα και σοβαρότητα των online εγκλημάτων και της κατασκοπείας το 2011, πολλές εταιρείες και καταναλωτές δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την σοβαρή απειλή" δήλωσε την Πέμπτη 12/01 κορυφαίος αξιωματούχος του FBI, φανερώνοντας το επικίνδυνο πρόσωπο του διαδικτύου.

"Οι χάκερς θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ολόκληρες εταιρείες"
"Ο κίνδυνος από τους χάκερς είναι παραπάνω από υπαρκτός και άμεσος που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εξαφανίσει ολόκληρες εταιρείες" είπε ο Shawn Henry, βοηθός διευθυντή του FBΙ, προσθέτοντας πώς "σε περίπτωση που οι χάκερς ήταν σε θέση να παρέμβουν σε ηλεκτρονικές υποδομές ζωτικής σημασίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν στην πραγματικότητα τον θάνατο".
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες του FBI, στις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς ο Henry, εταιρείες κατέρρευσαν μετά από χτυπήματα κάποιων χάκερ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια αμερικανική εταιρεία, η οποία σταμάτησε τις δραστηριότητές της όταν ένας χάκερ έκλεψε 5 εκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς της. Μια άλλη αφορά μια μεγάλη επιχείρηση που σχεδόν εν μία νυκτί έχασε μια δεκαετία της έρευνας και της ανάπτυξης της αξίας 1 δισ. ευρώ.
"Έχουμε δει τον αριθμό και την πολυπλοκότητα των επιθέσεων από αυτούς τους παράγοντες του κυβερνοχώρου να αυξάνονται δραματικά" είπε ο Henry χωρίς να κρύβει την ανησυχία του και αποκάλυψε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν κλαπεί, κυρίως μέσω του τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Μια οργανωμένη ομάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ανατολική Ευρώπη, για παράδειγμα, κέρδιζε περίπου 750.000 δολάρια την εβδομάδα από κλοπές στον κυβερνοχώρο".
Επιπλέον αποκάλυψε ότι οι χάκερς είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στα δίκτυα κορυφαίων εταιρειών όπως για παράδειγμα της Sony αλλά και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ για να κλέψουν εταιρικά μυστικά ή ευαίσθητα δεδομένα των πελατών. Πολλές παραβιάσεις της ασφάλειας πέρυσι αποδόθηκαν στην ομάδα χάκερς "Anonymous", η οποία ανέλαβε την ευθύνη αλλά ο Henry δεν έκανε καμία αναφορά σ' αυτή την ομάδα.
Στο στόχαστρο των χάκερς και οι καταναλωτές
Δεν απειλούνται μόνο εταιρείες αλλά και καταναλωτές, τόνισε ο Henry, καθώς με την έλευση της νέας τεχνολογίας, ιδιαίτερα των smartphones, έχουν ανοίξει νέοι δρόμοι για την επίθεση των χάκερς. Η χρήση του δημόσιου wi-fi εφιστά ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αποτελεί ένα μέσο που χρησιμοποιούν κυρίως οι χάκερς για να στήσουν την απάτη και την υποκλοπή.
Συντονισμένες οι προσπάθειες για μείωση της εγληματικότητας στον κυβερνοχώρο
Για να καταπολεμηθεί η αύξηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, ο Henry είπε ότι το FBI έχει λάβει διάφορα νέα μέτρα, όπως η συνεργασία των αντιπροσώπων της, με τα αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας. "Οι προσπάθειες αυτές έχουν αποδώσει καρπούς" είπε αναφέροντας ότι μια διετής έρευνα του FBI οδήγησε στην σύλληψη έξι ανδρών από την Εσθονία οι οποίοι είχαν στήσει μια οργανωμένη ομάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος με κέρδη πάνω από 14 εκατ. δολάρια.
ΠΗΓΗ: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: