Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

"Παράλογη απόφαση η υποβάθμιση"

Αντιδράσεις, αλλά και υποσχέσεις για πιο αποφασιστικά βήματα, προκάλεσε ο καταιγισμός υποβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard and Poor's.

"Παράλογη απόφαση η υποβάθμιση"
Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν δήλωσε τη "λύπη του για παράλογη απόφαση" του οίκου αξιολόγησης, που ελήφθη «σε μία στιγμή που γίνονται αποφασιστικές κινήσεις από όλα τα μέτωπα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση». "Κατάπληκτος" για τη στιγμή που επέλεξε η Standard & Poor's δήλωσε και ο επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ
Για "αναμενόμενη" απόφαση μίλησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, η οποία όμως ήλθε σε "ακατάλληλη στιγμή" και η οποία «δεν πρέπει να δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί».
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι θεωρούν πως η υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας θα οδηγήσει σε "ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας" ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Από την πλευρά του, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διαβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και θα "αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Θεωρώ αυθαίρετη την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κίκης Καζαμίας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «πίσω από την αξιολόγηση των S&P είναι ο νομισματικός πόλεμος μεταξύ δολαρίου και ευρώ».
Χθες το βράδυ, αφού "έκλεισε" η αμερικανική κεφαλαιαγορά, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα εννέα κρατών της ευρωζώνης, ρίχνοντας την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας και της Αυστρίας στο ΑΑ+ , ενώ δύο βαθμίδες χαμηλότερα αξιολογείται, πλέον, η πιστοληπτική ικανότητα των Κύπρου, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας. Επίσης, υποβαθμίστηκαν οι πιστοληπτικές ικανότητες της Μάλτας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.
Τη σταθερή προοπτική για τις οικονομίες τους διατηρεί κατά την S&P η Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: