Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

FIFA: Επισπεύδεται η χρήση τεχνολογίας στη γραμμή του τέρματος

Το δεύτερο γκολ της Τσέλσι στον θρίαμβο (5-1) επί της Τότεναμ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας που κακώς μέτρησε, καθώς η μπάλα ουδέποτε πέρασε τη γραμμή του τέρματος αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.
Ακόμη και στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ Μαδρίτης ζητήθηκε από τον τεχνικό των μαδριλένων κ. Ζοζέ Μουρίνιο να καταθέσει την άποψή του. «Όταν ήμουν στην Τσέλσι χάσαμε την πρόκρισή μας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από ένα τέτοιο γκολ που κακώς μέτρησε» είπε ο πορτογάλος προπονητής θυμίζοντας το γκολ του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Λουίς Γκαρσία, ο οποίος τότε φορούσε τη φανέλα της Λίβερπουλ.
Δεν ήταν βέβαια μόνο αυτή η αφορμή της ερώτησης προς τον κ. Μουρίνιο, καθώς στον ημιτελικό με τη Μπάγερν στο Μόναχο, στη μία γραμμή του τέρματος θα βρίσκεται ως ένας από τους τέσσερις βοηθούς του διαιτητή της αναμέτρησης κ. Χάουαρντ Γουέμπ, ο κ. Μάρτιν Ατκινσον. Ο εν λόγω διαιτητής ήταν εκείνος που καταμέτρησε (κακώς) την Κυριακή το γκολ της Τσέλσι στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι όλοι έμπειροι διαιτητές και θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε σωστές θέσεις» είπε ο κ. Μουρίνιο προσθέτοντας ότι συντάσσεται με την πλειοψηφία των ανθρώπων του ποδοσφαίρου που θέλουν να ελέγχεται η γραμμή του τέρματος άμεσα και με ποσοστό ακρίβειας που αγγίζει το 100% με ηλεκτρονικά μέσα.
Το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ένα τόσο σημαντικό λάθος σε αγώνα με παγκόσμια απήχηση, ανάγκασε τη FIFA να επισπεύσει τις διαδικασίες εισαγωγής τεχνολογικών μέσων για τον έλεγχο της γραμμής του τέρματος.
Πιο συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, έχουν προκριθεί δύο συστήματα τα οποία θα δοκιμάζονταν τον Μάιο, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνουν οι έλεγχοι από την επόμενη εβδομάδα και να συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του επόμενου μήνα.
Φαβορί θεωρείται το σύστημα «Hawk-eye» (το μάτι του γερακιού) της ιαπωνικής εταιρείας Sony, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται στο κρίκετ και στο τένις. Βασίζεται στην χρήση κάμερας υψηλής τεχνολογίας που καταγράφει με ακρίβεια την πορεία της μπάλας και εκμεταλλεύεται την ίδια διαδικασία που έχει εισάγει ο δρ. Πολ Χόκινς για να αναπτύξει προγράμματα που χρησιμοποιούνται σε εγχειρήσεις εγκεφάλου και πτήσεις πυραύλων!
Ανταγωνίστρια είναι μια εταιρεία από τη Δανία που έχει αναπτύξει το «GoalRef», ένα σύστημα που δημιουργεί και ελέγχει με ακρίβεια ένα μαγνητικό πεδίο, αναγνωρίζοντας με ακρίβεια τι εισέρχεται σε αυτό.
Και τα δύο συστήματα υπόσχονται ότι μπορούν να ενημερώσουν εντός δευτερολέπτου τον διαιτητή αν η μπάλα πέρασε ή όχι την γραμμή του τέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: