Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Φερέιρα ή Δώνης;

Για να απαντηθεί το ερώτημα πρώτα η διοίκηση του Παναθηναϊκού πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα πώς βλέπει την οικονομική κατάσταση στο μέλλον. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Φερέιρα ή Δώνης;
Αν θεωρεί ότι φέτος περνάει ζόρια αλλά του χρόνου θα μπορεί να έχει μπάτζετ πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, η απάντηση είναι «Ζεσουάλντο».
Εχει συνηθίσει σε τέτοια κατάσταση λόγω διαμαρτυριών για τη διαιτησία και για την ΕΠΟ, έχει φτιάξει καλή σχέση με την κερκίδα, όσο ο Λέτο ήταν καλά είχε βρει το κουμπί του και ο Αργεντινός σκόραρε όσο ποτέ, λίγο-πολύ η ομάδα έπαιξε την μπάλα που μπορούσε, ο Γόντικας τον πάει με τρέλα σε σημείο που ο Ζεσουάλντο ήταν ο πρώτος που έπαιρνε λεφτά. Το κυριότερο, κουτσά-στραβά βγαίνει η χρονιά που ο Παναθηναϊκός στην καλύτερη θα είναι αουτσάιντερ για το πρωτάθλημα και από του χρόνου, που το σύστημα «αλαφιούζιον» θα έχει δουλέψει, η διοίκηση πάει για τη μεγάλη ιδέα να φέρει μεγάλο όνομα για προπονητή που θα δουλέψει με καλύτερες συνθήκες.
Στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός βλέπει τις ισχνές αγελάδες να ξηγιούνται rawhide και να πηγαίνουν όσο φτάνει το μάτι, τότε «Γιώργος Δώνης». Λόγω ηλικίας έχει τον χρόνο να στήσει ομάδα, είναι Ελληνας γεγονός που θα τον βοηθήσει να δουλέψει με παίκτες από τις μικρές ομάδες, στον Ατρόμητο έβγαλε μερικούς μικρούς όπως τον Καραγκούνη, τον Μπάλλα και τον Τάτο, έσωσε την καριέρα τού Γιαννούλη στέλνοντάς τον μέχρι την Εθνική, τα πήγε καλά με τον Μήτρογλου που έκανε τον καλύτερο πρώτο γύρο της καριέρας του και με τον Σφακιανάκη που στην ηλικία που είναι δεν γουστάρει πάγκο, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον Καραγκούνη. Για την μπάλα που έπαιξε ο Ατρόμητος και αν έπαιζε πολύ αμυντικά ή επιθετικά truth is on the eye of the beholder, που λένε και στο χωριό.
Ο «Κάρπετ» για παράδειγμα λέει ότι ο Ατρόμητος έπαιζε πολύ συντηρητικά, ο Γιώργος Σπανός μου έχει πει ότι κάποιες φορές ότι ο Δώνης θα έπρεπε να τη μαζεύει την ομάδα και να μην παίρνει ρίσκα. Στο ερώτημα ποιου από των δύο η γνώμη μετράει δεν χρειάζεται να σας πω, αλλά η γνώμη μου είναι ότι ο Ατρόμητος μια χαρά συμπαθητική μπάλα έπαιζε, πολύπλοκη πίσω και μινιμαλιστική μπροστά, που ο Μήτρογλου γινόταν πολλές φορές Μιχάλης Κωνσταντίνου με την μπάλα όμως κάτω.
Ενα πλεονέκτημα που θα έχει ο Δώνης στον Παναθηναϊκό είναι ότι ο ίδιος έχει παίξει μπάλα και ο γιος του παίζει μπάλα στις μικρές ομάδες. Το μειονέκτημα όμως που θα έχει είναι η έλλειψη ενός καλού τιμ μάνατζερ. Στην προπονητική του καριέρα ξεκινώντας από τον Ηλυσιακό ο Γιώργος Δώνης ευτύχησε να έχει τιμ μάνατζερ τον Νίκο Λυράκη, που εκτός ότι ξέρει από προσκήνιο, σκηνή και παρασκήνιο ξέρει να ξαναζωντανεύει καριέρες, όπως φάνηκε στη Λάρισα στις περιπτώσεις του Βενετίδη, του Κοτσιώλη του Νταμπίζα και του Μετίν. Στον Ατρόμητο ο Δώνης συνεργάστηκε με τον Γιάννη Αγγελόπουλο, που την εποχή που έπαιζε στόπερ στην Προοδευτική λέγανε ότι ήταν στην ουσία ο προπονητής στο γήπεδο.
Ο Γιάννης Αγγελόπουλος στον Ατρόμητο έκανε την καλύτερη δουλειά στις επιλογές παικτών σε σχέση με το μπάτζετ, ενώ ποτέ δεν μπλέχτηκε στα πόδια του Δώνη. Αντίθετα, ο Δώνης όταν δούλεψε στην ΑΕΚ χωρίς αντίστοιχο τιμ μάνατζερ, ομολογουμένως κάτω από κακές συνθήκες αφού ήταν η εποχή που έφευγε ο Νικολαΐδης, δεν τα πήγε καλά. Στον Παναθηναϊκό η κατάσταση στο πόστο του μάνατζερ είναι ακόμα χειρότερη από το να υπήρχε κάποιος μέτριος στο πόστο. Σε μια κίνηση να γλιτώσει τις μουρμούρες ο Γιάννης Αλαφούζος έφτιαξε μια τεχνική επιτροπή με μέλη τούς Δομάζο, Κωνσταντίνου, Ελευθεράκη και Καμάρα που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα είχαν σαν ρόλο να συμβουλεύουν τον δυστυχή Φερέιρα. Αργότερα είχε ακουστεί ότι στον κάθε ένα θα δινόταν ένας διαφορετικός ρόλος, αλλά η γνώμη μου είναι ότι στην περίπτωση που αναλάμβανε ο Δώνης, καλύτερα να μην είχε κανέναν. Εκτός αν μπορούσε να πάρει τη θέση του τιμ μάνατζερ ο Γιάννης Αναστασίου, που και ηλικιακά βρίσκεται κοντύτερα στον Δώνη και στους παίκτες, και με τον Γόντικα είχε στενότερη συνεργασία, και τεχνικά έχει μεγαλύτερη τριβή με το αντικείμενο.
Συμπερασματικά, για τη θέση του προπονητή στον Παναθηναϊκό αν Ζεσουάλντο Φερέιρα και Γιώργος Δώνης είναι και οι δύο εύκαιροι, τότε σε σχέδιο ενός χρόνου Φερέιρα, σε σχέδιο δύο ή περισσοτέρων Δώνης, με τον Αναστασίου ή κάποιον σαν τον Αναστασίου δίπλα του. Οσο για την περίπτωση ο Γιώργος Δώνης να δουλέψει στον ΠΑΟΚ, αν φύγει ο Μπόλονι, η λύση κουμπώνει με χίλια. Στο πρόσωπο του Βρύζα και του Κωνσταντινίδη ο ΠΑΟΚ έχει δύο από τους καλύτερους γνώστες της πιάτσας για να διαλέγουν παίκτες, που θα αξιοποιεί ο Δώνης.
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: