Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ο «Γιάννης» τα κάνει όλα! (videos)

Ο «Γιάννης» τα κάνει όλα! (videos)
Η Μπενφίκα επένδυσε 9 εκατ. ευρώ στον Όλα Τζον για να πουλήσει τον Γκαϊταν και να ανασάνει ο Μπρούνο Σέζαρ.
ΕΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ, ΣΤΟΙΧΙΣΕ 9 «ΧΑΡΤΙΑ» 

Βράδυ 16ης Αυγούστου. Τβέντε - Μπενφίκα, στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ρολόι δείχνει το 58ο λεπτό, το σκορ είναι 1-2! Ο Μπαϊράμι δίνει τη θέση του στον Ολα Τζον. Το μισάωρο που ακολούθησε ήταν μονόλογος για την Τβέντε. Αιτία; Η σπιρτάδα και οι μπούκες του νέου παίκτη της Μπενφίκα, που έκανε τον Μάξι Περέιρα να δεινοπαθήσει και τον Σουάρες μάγκα, βγάζοντας την ασίστ για το 2-2 (80'). Μία εβδομάδα μετά στη ρεβάνς στη Λισσαβώνα, ο Ρούι Κόστα πλησίασε τον πρόεδρο της Τβέντε και του ανακοίνωσε επίσημα την επιθυμία της Μπενφίκα να αγοράσει τον Ολα Τζον. Οπερ και εγένετο εννέα μήνες μετά έναντι 9 εκατ. ευρώ με τον 20χρονο εξτρέμ να υπογράφει για 5 χρόνια με τη ρήτρα συμβολαίου να ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ! Ούτε ο Μέσι να ήταν...

ΤΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Γεννήθηκε στη Λιβερία, αλλά ξέρει ελάχιστα πράγματα γι' αυτήν. Ο πατέρας του τον πήρε σε ηλικία δύο ετών μαζί με τη φαμίλια στην Ολλανδία, λίγο προτού επιστρέψει για να πολεμήσει στον εμφύλιο πόλεμο, όπου και σκοτώθηκε. Τα τρία αγόρια βρήκαν διέξοδο στην μπάλα και ο «Bενιαμίν» Ολα αποδεικνύεται ήδη ο καλύτερος. Αν και ως πρότυπό του είχε τον πρεσβύτερο Κόλινς (σ.σ.: ο μεσαίος Πάντι παίζει στη γερμανική Οσναμπρικ), σήμερα τον έχει ως παράδειγμα προς αποφυγή! «Η μεταγραφή στη Φούλαμ σε ηλικία 19 ετών τού έκανε κακό», λέει για τον Κόλινς (φωτό), που έχει καταντήσει να παίζει στο Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. «Εγώ θα φτάσω βήμα βήμα στην κορυφή», λέει για τη μετακίνησή του στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, δίχως να κρύβει τις φιλοδοξίες του για το μέλλον.

SCOUTING  REPORT

Είσαι σκάουτερ και αναζητείς έναν παίκτη που να συνδυάζει δημιουργία (22 ασίστ είχε μόνο φέτος σε όλες τις διοργανώσεις) και εκτέλεση (9 τέρματα στη σούμα). Ε, μόλις αντικρίσεις τον Ολα Τζον, έχεις «γεμίσει» τα περιεχόμενα στο μπλοκάκι σου, ενημερώνεις τον προπονητή ότι «βρήκαμε λαβράκι» και αφήνεις το παιχνίδι μετά στις διοικήσεις και στα μηδενικά του deal. Ο Ολα Τζον είναι ο παίκτης που «λύνει» τα χέρια του τεχνικού, μια και παίζει τόσο δεξιός όσο και (συνήθως) αριστερός εξτρέμ και είναι ικανός με τη φούρια του να αλλάξει το momentum ενός αγώνα. Ο Ολα Τζον πάει στην Μπενφίκα για να δώσει ανάσες στους Μπρούνο Σέζαρ, Νολίτο, «φωτογραφίζοντας» την αποχώρηση του Γκαϊτάν, που τον θέλει όλη η αφρόκρεμα... 

ΠΡΩΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΜΕΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Μεγαλώνοντας στην κωμόπολη Νάιφερντελ και μπαίνοντας στις ακαδημίες της Τβέντε το μακρινό 2002, το όνειρο του Τζον ήταν να φορέσει κάποτε την «οράνιε» φανέλα. Τα κατάφερε γρήγορα, μόλις στα 17 του, όταν με την εθνική Παίδων επισκέφτηκε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρώτη φορά την Αφρική μετά το φευγιό του, μωρό από τη Λιβερία. Στην Ανδρών κλήθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Φλεβάρη, δίχως να αγωνιστεί κόντρα στην Αγγλία. Ημιτελές έμεινε και το όνειρό του αυτές τις ημέρες, όταν συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή του Μπερτ δαν Μάρβαϊκ για το Euro, αλλά κόπηκε στη συνέχεια. «Η Μπενφίκα είναι αυτό που χρειάζομαι για να γίνω μέλος και της εθνικής Ολλανδίας», λέει για τη μετακίνησή του από την «κόκκινη» Τβέντε στην ομόχρωμη Μπενφίκα, ώστε να φορέσει μελλοντικά και την πορτοκαλί φανέλα της Ανδρών.

Επιθετικός σημαίνει... λεφτά

Ακόμα και στη φετινή άσχημη σεζόν της Τβέντε, που ύστερα από τρία χρόνια στην κορυφή ή κοντά σε αυτήν έμεινε στην έκτη θέση και εκτός Ευρώπης, τα γκολ έπεφταν βροχή.

Εβαλε 82 τέρματα, δώδεκα περισσότερα από τη δεύτερη Φέγενορντ, που θα κουνήσει σεντόνι! Το 4-3-3 μπροστά είναι λειτουργικό κι έτσι επιθετικογενής όπως είναι, βρίσκει κάθε χρόνο πρόθυμους αγοραστές των «φυντανιών» της έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο την τελευταία τριετία, στα ταμεία έχουν μπει σχεδόν 40 «χαρτιά» από τις πωλήσεις παικτών της που αγωνίζονται στην επιθετική γραμμή. Την αρχή έκανε ένας παίκτης με παρόμοιο στυλ με αυτό του Τζον, ο Ελιέρο Ελια. Ακολούθησαν Αρναούτοβιτς και Ρουίς και στα μισά της τελευταίας περιόδου ο Γιάνκο, που πήγε επίσης στην Πορτογαλία (Πόρτο). Η «μαγκιά» της Τβέντε είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς απέτυχαν στους νέους σταθμούς τους!



ΜΙΑ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ «ΜΠΑΖΑ»
Πότε                      Ονομα  Σε           Πόσο*
2012                       Ολα Τζον             Μπενφίκα          9
2012 (Ιαν.)          Μαρκ Γιάνκο     Πόρτο   3
2011                       Μπράιαν Ρουίς                Φούλαμ               12
2010                       Μ. Αρναούτοβιτς            Βέρντερ               6,2
2009                       Ελιέρο Ελια        Αμβούργο           9
* Σε εκατ. ευρώ






 πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: