Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ένας έμπειρος Ολλανδός στο τιμόνι της ‘ρωσικής αρκούδας’

Ο Dirk Advocaat γεννήθηκε στη Χάγη της Ολλανδίας το 1947. Ως ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε στη θέση του αμυντικού μέσου σε 9 διαφορετικές ομάδες σε Ολλανδία, Αμερική και Βέλγιο. Συνολικά στην καριέρα του, είχε 543 συμμετοχές και 28 γκολ.
Ένας έμπειρος Ολλανδός στο τιμόνι της ‘ρωσικής αρκούδας’
Σε ηλικία 31 ετών παίρνει δίπλωμα προπονητή και για 4 χρόνια προπονεί την ερασιτεχνική ομάδα DSVP, ενώ παράλληλα συνεχίζει την ποδοσφαιρική του καριέρα σε Sparta Rotterdam και Utrecht. Έκτοτε, ξεκινάει το μαγευτικό του ταξίδι στους πάγκους που του έχει χαρίσει 14 τίτλους με σημαντικότερους ένα Uefa Cup (2008) και ένα Uefa Super Cup(2008) με την Zenit Saint Petersburg.

Οι σταθμοί της προπονητικής καριέρας
Έχει διατελέσει τεχνικός διευθυντής της εθνικής Ολλανδίας 2 φορές (1984-1987,1990-1992) καθώς και πρώτος προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας του για άλλες 2 φορές (1992-1995, 2002-2004). Πέρα από την εθνική Ολλανδίας, έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία άλλων 4 εθνικών ομάδων:
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα(2005),
  • Νότια Κορέα(2005-2006),
  • Βέλγιο(2009-2010) και
  • Ρωσία(2010-σήμερα).
  • Τέλος, έχει προπονήσει 8 ποδοσφαιρικούς συλλόγους: HFC Haarlem , SVV/Dordrecht ’90, PSV, Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit, AZ Alkmaar ενώ από 1 Ιουλίου θα προπονεί ξανά την PSV.
Προσωπικό προφίλ
Είναι χωρισμένος και έχει μια κόρη. Παρόλο που έχει δουλέψει πολλά χρόνια στην Ρωσία δεν μιλάει τη γλώσσα. Ωστόσο, μετά από την κατάκτηση του Uefa Cup το 2008 ανακηρύχτηκε επίσημος πολίτης της Αγίας Πετρούπολης. Αξίζει να σημειωθεί πως φήμες λένε πως είναι αλκοολικός .

Η τακτική του Advocaat στο EURO 2012
Η Ρωσία βρίσκεται στον πρώτο όμιλο μαζί με την Ελλάδα, την Τσεχία και την Πολώνια. Ο Advocaat έχει χτίσει ένα αξιόμαχο σύνολο που μετράει 6 νίκες και 3 ισοπαλίες στα τελευταία 9 παιχνίδια. Το σύστημα που θα χρησιμοποιήσει είναι το 4-3-3 με τα εξής τακτικά χαρακτηριστικά:
  • αγωνιστικό βάθος, έμφαση στην ανασταλτική λειτουργία και τη συνοχή μεταξύ των μεσοαμυντικών γραμμών
  • εκμετάλλευση της σωματοδομής των παικτών στον άξονα, σκληροτράχηλο παιχνίδι και έμφαση στο physical game 
  •  ‘διατήρηση θέσης’ και τακτική πειθαρχία από τα αμυντικά χαφ
  • ανάπτυξη από τις πτέρυγες, με επιθετικές ελευθερίες στους ταλαντούχους / ταχύς εξτρέμ Αρσάβιν – Ντζαγκόεφ
  • συχνές επελάσεις του αριστερού μπακ (Ζίρκοφ) και overlap με τον Αρσάβιν
  • σέντρες από τα πλάγια με στόχο το κεφάλι του μοναδικού επιθετικού Πομπρένιακ, ο οποίος θα παίξει ρόλο target man
Συμπέρασμα
Ο Advocaat έχει τη δυνατότητα να παντρέψει το ταλέντο των άκρων με τη δύναμη του άξονα, καθιστώντας τη Ρωσία εξαιρετικά ανταγωνιστική. Η τακτική του φιλοσοφία εφαρμόζεται με πειθαρχία από τους ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανή η πρωτιά στη φάση των ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, η προσωπικότητα του Ολλανδού προπονητή διασφαλίζει ότι η ‘ποδοσφαιρική κουλτούρα’ των Ρώσων δε θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές τους για διάκριση στο Euro 2012.

πηγή:overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: