Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σαμαράς: Ηγέτης ή αιώνιο ταλέντο;

Δε χωρά αμφιβολία ότι το «δυνατό σημείο» της Εθνικής είναι η ομαδική λειτουργία. Ωστόσο, η πορεία στο Euro 2012 θα εξαρτηθεί από το ατομικό επίπεδο απόδοσης ορισμένων ποδοσφαιριστών που θεωρούνται «κλειδιά»: αυτών, δηλαδή, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν το «κάτι παραπάνω» ώστε να επιτευχθεί η νίκη. Ένας εξ΄ αυτών είναι ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε μία ώριμη ηλικία και διαθέτει ευρωπαϊκές εμπειρίες.
Σαμαράς: Ηγέτης ή αιώνιο ταλέντο;
Η καριέρα του Σαμαρά
Ο Ηρακλειώτης επιθετικός ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες του ΟΦΗ, έχοντας καθοδηγητή τον πατέρα του που γνωρίζει το άθλημα όσο λίγοι στη χώρα μας. Η μετακίνησή του στην ολλανδική Χέρενφεϊν αποδείχτηκε ευεργετική, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει τα «βασικά του ποδοσφαίρου» μακριά από την ανοργάνωτη ποδοσφαιρικά Ελλάδα. Πράγματι, η κουλτούρα του Σαμαρά απέχει «έτη φωτός» από τη χρωματισμένη εγχώρια πραγματικότητα με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει «ευρωπαϊκή παιδεία» στο παιχνίδι του.
Η Σέλτικ προσέφερε ηρεμία στον Σαμαρά και τον βοήθησε να εξελιχθεί
Η παραγωγικότητά του Σαμαρά στην Ολλανδία ανταμείφθηκε με τη μετεγγραφή στη Manchester City. Εκεί φάνηκαν οι πρώτες δυσκολίες, καθώς δεν κατάφερε να πείσει (με τον Σβεν Γκόραν Έρικσον ακόμα να γκρινιάζει για τις πάσες που…δεν έβγαζε ), ούτε να εγκλιματιστεί πλήρως στις απαιτήσεις ενός τόσο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Ο δανεισμός (και κατόπιν η μετακίνηση) στη Σέλτικ αποτέλεσε το εισιτήριο για κάτι εντελώς διαφορετικό στη μέχρι τότε πορεία του. Παρά τις περιόδους αμφισβήτησης από τους οπαδούς των Καθολικών, βελτίωσε το ατομικό του επίπεδο και κατάφερε να κατακτήσει πρωταθλήματα και κύπελλα.
Ο ρόλος στην Εθνική
Με ύψος 1.93, άρτια τεχνική κατάρτιση και εκρηκτικότητα, ο Σαμαράς χρησιμοποιείται κυρίως στο αριστερό άκρο της επίθεσης ως «επιτελικό εξτρέμ». Ο τρόπος παιχνιδιού του ταιριάζει στο 4-3-3 του Σάντος και σύντομα καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα. Τα μεγαλύτερα γαλανόλευκα επιτεύγματα του μέχρι σήμερα θεωρούνται το κρίσιμο πέναλτι κόντρα στο Ισραήλ στο Ηράκλειο (2-1, προκριματικά Μουντιάλ 2010), η ασίστ στον Σαλπιγγίδη στην Ουκρανία (0-1, προκριματικά Μουντιάλ 2010) και το 1-0 κόντρα στην Κροατία στο Καραϊσκάκη (2-0 , προκριματικά euro 2012) .
Εν όψει του Euro 2012, o Σάντος του ζητά να κυριαρχήσει στις προσωπικές μονομαχίες του χώρου ευθύνης του και να εστιάσει σε διαγώνια «μπασίματα» προς την περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει, επίσης, στα «σπασίματα» (είτε με το κεφάλι είτε χαμηλά) και τη συνεργασία με τους υπόλοιπους επιθετικογενείς παίκτες της ομάδας. Στόχος του Σάντος είναι να περιορίσει τον υπερβολικό ατομισμό που επιδεικνύει ενίοτε και να βελτιώσει τα μέτρια τελειώματα των φάσεων.
Σημαντικό ρόλο στην πορεία της Εθνικής θα παίξει η αγωνιστική συμπεριφορά του Σαμαρά, όταν βρίσκεται στη weak side. Όταν, δηλαδή, το παιχνίδι παίζεται στη δεξιά πλευρά και το κέντρο βάρους της άμυνας των αντιπάλων είναι μετατοπισμένο προς τους Σαλπιγγίδη, Τοροσίδη, Νίνη κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κρητικός επιθετικός οφείλει να «κόψει διαγώνια» και να πατήσει περιοχή ώστε να παίξει το ρόλο «δεύτερου κρυφού επιθετικού» που θα αποτελέσει τον στόχο μίας σέντρας. Είναι σαφές ότι η Εθνική θα έχει περιορισμένες ευκαιρίες επίτευξης τερμάτων, επομένως κρίνεται επιβεβλημένη η ώριμη τακτική συμπεριφορά του Σαμαρά προκειμένου να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τις προσπάθειες τροφοδότησής του στη «γραμμή πυρός».
Συμπέρασμα
Δε χωρά αμφιβολία ότι ο Σαμαράς είναι ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με πλούσια σωματικά προσόντα. Το ζητούμενο είναι να μετουσιώσει τα θεωρητικά ατομικά πλεονεκτήματά του σε πρακτικά ομαδικά πλεονεκτήματα, βοηθώντας την εθνική να πάει όσο ψηλότερα γίνεται. Μέχρι σήμερα, τα προτερήματα του «χάνονται» στις περιττές ατομικές ενέργειες και την έλλειψη ομαδικότητας. Οφείλει, επομένως, να αντιληφθεί ότι η προσωπική του προβολή θα εκτοξευτεί μόνο εφόσον η Εθνική προχωρήσει στο Euro. Είναι, λοιπόν, στο χέρι του να αποδείξει αν μπορεί να γίνει ηγέτης ή θα παραμείνει ένα αιώνιο ταλέντο.

πηγή:overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: