Κυριακή 27 Μαΐου 2012

EURO 2012: Ισπανία, η κατοχή μπάλας με «δημιουργικά τρίγωνα»

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ομάδων είναι οι αμυντικοί και επιθετικοί χαφ: δηλαδή, οι παίκτες που παρατάσσονται στον άξονα και ελέγχουν το «κέντρο βάρους» των αγώνων.
EURO 2012: Ισπανία, η κατοχή μπάλας με «δημιουργικά τρίγωνα»
Αυτοί συνήθως καθορίζουν (έμμεσα ή άμεσα) την έκβαση των αναμετρήσεων, είτε η δουλειά τους είναι εμφανής στον απλό θεατή είτε «βρώμικη». Η εθνική ομάδα της Ισπανίας αναμφισβήτητα διάθέτει τους ποιοτικότερους χαφ απο τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Euro.
Τσάβι, Ινιέστα, Μπούσκετς, Σίλβα, Τσάμπι Αλόνσο, Μάτα, Καθόρλα, Φάμπρεγκας αποτελούν τη μεγάλη δύναμη της ομάδας, καθώς διακρίνονται τόσο για το ατομικό τους ταλέντο όσο και για τη «χημεία» που διασφαλίζει τη συνοχή της μεσαίας γραμμής. Ο κορμός της εθνικής Ισπανίας αποτελείται, άλλωστε, από παίκτες της Μπαρτσελόνα που ενστερνίζονται «κοινή αγωνιστική φιλοσοφία» και διακρίνονται για την ικανότητα συνεργασίας.
Οι αρχές και το στυλ των μπλαουγκράνα ακολουθούνται πιστά και στην εθνική, με μικρές παραλλαγές. Κατοχή της μπάλας και πίεση ψηλά είναι δυο από τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους Ίβηρες από τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν τη διοργάνωση. Κύριο «εργαλείο» για την επίτευξη της κατοχής της μπάλας είναι η συνεχής δημιουργία ανθρωπίνων τριγώνων που καθιστούν δύσκολο το «κλέψιμο» από τους αντιπάλους και συμβάλλει στην οργανωμένη ανάπτυξη. Με τα «τρίγωνα», ο παίκτης που έχει τη μπάλα έχει πάντοτε δυο κοντινές πιθανές επιλογές για να πασάρει. Πολλές φορές (όπως θα δούμε και στο βίντεο) δημιουργούνται περισσότερα από ένα τρίγωνα σε κλειστό χώρο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ελεύθερες επιλογές και να καθίσταται απρόβλεπτος ο τρόπος επίθεσης. Το πολυπληθές και ποιοτικό κέντρο της Ισπανίας έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τη λογική των «πολλαπλών τριγώνων» σε ικανοποιητικό βαθμό, χαρίζοντας θέαμα στους φιλάθλους και βαθμούς στην ομάδα.
Ακόμα ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της Ισπανίας είναι ότι όλοι οι παίκτες συμμετέχουν στο παιχνίδι της κατοχής της μπάλας, ακόμα και ο τερματοφύλακας. Σε αυτό τον τομέα, είναι χαρακτηριστική η διαφορά μεταξύ Βαλντέζ και Κασίγιας. Ο Καταλανός τερματοφύλακας σπάνια απομακρύνει τη μπάλα, αλλά προτιμάει την κοντινή πάσα καθώς έχει «γαλουχηθεί» με τις ποδοσφαιρικές αρχές της Μπαρτσελόνα. Αντίθετα, ο Μαδριλένος σταρ αρέσκεται στο «κλασικό μακρινό διώξιμο» που επιλέγει η πλειοψηφία των τερματοφυλάκων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Βαλντέζ «ταιριάζει» περισσότερο στο «ύφος» της ανάπτυξης των Ιβήρων, αναμένεται να προτιμηθεί ο «πιο σταθερός» Κασίγιας.
Η κατοχή της μπάλας, τέλος, δεν αποτελεί μόνο επιθετικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να ανακτήσει κατοχή και να επιτεθεί, συνεπώς αποτελεί ένα σύγχρονο αμυντικό όπλο. Χαρακτηριστικο είναι ότι στο Μουντιάλ του 2010, η Ισπανία ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κατακτώντας όλες τις νίκες με 1-0. Αυτό δείχνει ότι το παιχνίδι της είναι πιο συντηρητικό από το αντίστοιχο της Μπαρτσελόνα.
Μια ανάλογη Ισπανία αναμένεται να δούμε και στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παρά την έλλειψη του Βίγια. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει να είναι ισχυρό φαβορί της διοργάνωσης αφού διαθέτει παίκτες παγκόσμιας κλάσης, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως ομάδα και να δημιουργήσουν μια καλοκουρδισμένη μηχανή (όπως της Μπαρτσελόνα), που θα προσφέρει αμυντική σιγουριά και επιθετική επιβολή.
Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει την δημιουργία τριγώνων αλλά και συνολικά το παιχνίδι κατοχής των Ισπανών στα τελευταία παιχνίδια τους. Καλή απόλαυση !!




πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: