Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Να ορίσουμε όμως τι είναι η σωτηρία!!

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το εγχείρημα του Αλαφούζου γιατί αν πετύχει μπορεί να το ακολουθήσουν κι άλλοι και να αποτελέσει μια ελπίδα σωτηρίας των ΠΑΕ που πηγαίνουν προς τον γκρεμό με σταθερά βήματα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
Να ορίσουμε όμως τι είναι η σωτηρία
Ωστόσο δύσκολα το βλέπω να πετυχαίνει, γιατί του λείπει για την ώρα κάτι απαραίτητο, δηλαδή η υπόσχεση έστω πως η νέα διοίκηση θα φτιάξει μια καλή ομάδα. Μέχρι τώρα έχω ακούσει τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Παύλο Τσίμα να επιχειρηματολογούν πολύ ολοκληρωμένα για την προσπάθεια, αλλά να το κάνουν από τη μεριά ενός πιστού οπαδού που χωρίς την ομάδα δεν μπορεί να περάσει τις Κυριακές του. Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι αυτού του τύπου οι οπαδοί είναι πλέον ελάχιστοι: και ο Μαχαιρίτσας και ο Τσίμας (και φυσικά και ο Αλαφούζος) ανήκουν σε γενιές που πρώτα μάθαιναν να αγαπούν την ομάδα και μετά το ποδόσφαιρο που αυτή παίζει. Σήμερα ο κανόνας έχει αντιστραφεί.
Φεβρουάριο
Ο Αλαφούζος (σας το 'χω ξαναγράψει) έκανε το περίφημο γκάλοπ, που δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες χιλιάδες φίλοι του ΠΑΟ με όρεξη να συνδράμουν τον Φεβρουάριο -όμως τον Φεβρουάριο η ομάδα ήταν πρώτη. Αν παραγγείλει το ίδιο γκάλοπ έπειτα από ένα ενδεχόμενο αποκλεισμό της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω έλλειψης πιστοποιητικού συμμετοχής, το ίδιο κοινό θα είναι πολύ μικρότερο εξαιτίας της απογοήτευσης. Ο τρόπος προσέγγισης της καθημερινότητας της ομάδας έχει αλλάξει πάρα πολύ -ειδικά μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού που εξαιτίας των όσων έχουν προηγηθεί, έχουν γίνει εξαιρετικά δύσπιστοι και λογικά απαιτητικοί. Ο Αλαφούζος και οι συνεργάτες του πρέπει να καταλάβουν ότι απευθύνονται σε κόσμο με ποδοσφαιρικό κριτήριο και γούστο, που όμως έχει πληγωθεί πολύ από τον τρόπο διοίκησης της ομάδας. Τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια μια γενιά Παναθηναϊκών ζει με τη βεβαιότητα ότι οι διοικούντες την ΠΑΕ ήταν κατώτεροι των περιστάσεων: κυρίως δεν σεβάστηκαν το γούστο του. Εξαίρεση, το διάστημα της προεδρίας του Πατέρα, όχι γιατί τότε έπεσαν χρήματα, αλλά γιατί τότε όλοι ένιωσαν ότι η διοίκηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να ξαναφέρει τον κόσμο στο γήπεδο.
Σωτηρία
Από τον οπαδό του ΠΑΟ ζητάνε βοήθεια για να σωθεί η ομάδα, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να δεσμευτεί απέναντι στον οπαδό για το τι θα είναι αυτή η ομάδα που τον καλούν να σώσει. Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια για σχέδια και υποσχέσεις αφού ο σύλλογος κινδυνεύει και πρέπει να σωθεί: νομίζω ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση, αλλά για να υπάρξει ενδιαφέρον ώστε το εγχείρημα να στηριχθεί, πρέπει να οριστεί τι σημαίνει σωτηρία. Αν σωτηρία σημαίνει να παρουσιαστεί ο ΠΑΟ με μια ομάδα με δεκαοκτάχρονα για να γίνει σάκος του μποξ του Ολυμπιακού, αμφιβάλλω αν η προοπτική θα συγκινήσει ιδιαίτερα. Αν σωτηρία σημαίνει να φτιάξουμε κάτι που θα διευκολύνει τον Τζίγκερ να την «κάνει» με ελαφρά πηδηματάκια, αφήνοντας στην ΠΑΕ το βαρίδι του Βοτανικού (που απαγορεύει σε οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει να το κάνει), πάλι το σχέδιο θα στηριχτεί ελάχιστα. Αν σωτηρία σημαίνει ότι έχουν βρεθεί 15-16 εκατομμύρια ευρώ για να στηθεί μια καλή ομάδα -ικανή όχι μόνο να παίξει στην Ευρώπη, αλλά και να χαρίσει κάποιες στιγμές υπηρηφάνειας- τότε ναι, ο κόσμος μπορεί να συνδράμει.
Καλά
Αν αύριο οι Γιαννακόπουλοι ζητούσαν συνδρομή του κόσμου για να μείνει ο Ομπράντοβιτς και να δυναμώσει ξανά η ομάδα μπάσκετ, πιστεύω ότι θα ήταν χιλιάδες αυτοί που θα έτρεχαν να βοηθήσουν: ό,τι έχει προηγηθεί μαρτυρά ότι υπάρχουν και σεβασμός στον κόσμο και αγάπη για το σύλλογο, αλλά και γνώση για το άθλημα. Αν ο Παναθηναϊκός φτιάξει μια αξιοζήλευτη ομάδα (ακόμα και με νέα παιδιά -κι αυτό αρέσει) ο κόσμος θα τη βοηθήσει όσο μπορεί. Αλλά οι λευκές επιταγές δίνονται δύσκολα. Οχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί λείπει -για την ώρα- το ποδοσφαιρικό όραμα και αυτοί που θα το υποστηρίξουν. Νομίζω ότι ο κόσμος του ΠΑΟ θα περιμένει να δει: και μάλλον καλά θα κάνει.
Φιλικά
Δεν βλέπω ποτέ φιλικά ματς πριν από το ξεκίνημα μιας μεγάλης διοργάνωσης, αλλά θα αλλάξω τον κανόνα για χάρη της ομάδας του Σάντος. Δεν περιμένω να δω τίποτα το παράξενο -ο Πορτογάλος κάνει δεδομένα πράγματα και σπάνια αλλάζει. Ακριβώς όμως επειδή η ομάδα του είναι πολύ δεδομένη, πιθανότατα οι δοκιμές να έχουν ενδιαφέρον.
Πρωτον, πρέπει να δούμε ποιον τελικά προορίζει για βασικό τερματοφύλακα, αφού και οι τρεις που πήρε έχουν πιθανότητες. Δεύτερον, μπορούμε να δούμε παίκτες να αγωνίζονται σε θέσεις που δεν τους έχουμε πολυσυνηθίσει -αναμένεται π.χ. σήμερα να δούμε τον Νίνη σε θέση αριστερού (και δεξιού κατά περίσταση) χαφ εξτρέμ. Τρίτον, θα τσεκάρουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ποδοσφαιριστές που έχουμε ψιλοχάσει, όπως ο πάντα χρήσιμος Τζιόλης, ο Κονέ, ο Γκέκας που ήταν σε σούπερ κατάσταση πριν τραυματιστεί. Τέλος, μπορεί ακόμα να λύσουμε και κάποια μυστήρια, όπως π.χ. αν έχει πραγματικά γίνει καλύτερος ο Φορτούνης ή αν μπορεί να βοηθήσει και πόσο ο πάντα απρόβλεπτος Φετφατζίδης.
Τα φιλικα της Εθνικής θα έχουν μεγαλύτερες εκπλήξεις από τα παιχνίδια της. Κυρίως γιατί οι θέσεις των βασικών μοιάζουν δεδομένες. Αφού δούμε ποιος θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας περιμένουμε μια αμυντική τετράδα με Τοροσίδη, Χολέμπας, Παπασταθόπουλο και έναν Παπαδόπουλο, μάλλον τον Αβραάμ. Στα χαφ θα 'ναι σίγουρα οι Κατσουράνης, Μανιάτης και «Κάρα», μπροστά θα παίξουν ο Σαμαράς κι ο Γκέκας και μένει μια θέση για όποιον μοιάζει φορμαρισμένος. Την ενδεκάδα την ξέρουμε απέξω: τα φιλικά θα 'χουν ενδιαφέρον, για να δούμε αν η πιο δεδομένη ενδεκάδα των τελικών του Euro μπορεί σε κάτι να αλλάξει…
O Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του όρισαν ως ποσό ετήσιας συνδρομής για τον καθένα που θέλει να συμμετέχει στη σύσταση της εταιρείας λαϊκής βάσης, που θα αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟ, τα 250 ευρώ. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα σε όποιον θέλει να βοηθήσει, χωρίς δικαίωμα ψήφου στα της εταιρείας, να πληρώνει μια συμμετοχή της τάξης των 20 ευρώ. Αμφιβάλλω ότι θα βρεθούν πέντε χιλιάδες να πληρώσουν τα 250. Τα 20 ευρώ από πάρα πάρα πολλούς η εταιρεία θα μπορούσε να τα πάρει ευκολότερα, αρκεί να έπειθε τον κόσμο ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καλό. Πρώτα από όλα, μια ενδιαφέρουσα και θεαματική ομάδα.
Στο Λονδίνο για δουλειά
Γελάει ο Νίκος Λυράκης όταν ακούει ότι θα πάει στον Παναθηναϊκό αν προσληφθεί ο Δώνης ή στον ΠΑΟΚ για τεχνικός διευθυντής. Να δουλέψει στον ΠΑΟ μοιάζει απίθανο: από τον καιρό που ήταν μάνατζερ του Μπασινά, οι σχέσεις με τους «πράσινους» είναι τυπικές. Η δε φημολογία ότι πάει ΠΑΟΚ βασίζεται στο ότι βγαίνει συχνά για φαγητό με τον Βρύζα. Ισχύει, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί είναι φίλοι από τον καιρό που ο Ζήσης ήταν παίκτης και συνεργάζονταν. Πού θα πάει; Στο Λονδίνο. Για να ανοίξει το παλιό, κλειστό γραφείο…
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: