Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Βρέθηκε υδροφόρος ορίζοντας στην Αφρική με νερό 10.000 ετών!!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης, ο υδροφόρος ορίζοντας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το βόρειο τμήμα της χώρας με νερό για 400 χρόνια.
Βρέθηκε υδροφόρος ορίζοντας στην Αφρική με νερό 10.000 ετών!
Τα υπόγεια ύδατα που ανακαλύφθηκαν έχουν μείνει εγκλωβισμένα στο υπέδαφος τουλάχιστον 10.000 χρόνια, ωστόσο το νερό θεωρείται καθαρό και πόσιμο.

Στη βόρεια Ναμίμπια κατοικούν περίπου 800.000 άνθρωποι. Η πρόσβαση στο νερό δεν είναι δεδομένη και εξαρτάται από ένα παλιό κανάλι 40 ετών που μεταφέρει τους περιορισμένους υδάτινους πόρους από τη γειτονική Αγκόλα.
Τα τελευταία δέκα χρόνια η κυβέρνηση της Ναμίμπια διεξάγει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τελικά οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του υδροφόρου ορίζοντα «Ohangwena II», που εντοπίζεται κάτω από τα σύνορα της Ναμίμπια με την Αγκόλα.

Στην πλευρά της Ναμίμπια ο υδροφόρος ορίζοντας καλύπτει μια περιοχή με διαστάσεις 70 επί 40 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον  Δρ. Martin Quinger από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστήμης και  Φυσικών Πόρων, επικεφαλής των ερευνών στη Ναμίμπια, ο υδροφόρος ορίζοντας περιέχει σημαντικό όγκο νερού.

Μέχρι σήμερα οι προμήθειες νερού στη βόρεια Ναμίμπια εξαρτώνταν από δυο ποταμούς, γεγονός που σημαίνει ότι η αγροτική ανάπτυξη περιοριζόταν μονάχα σε περιοχές κοντά στις πηγές νερού.

Εκτιμάται ότι ο νέος υδροφόρος ορίζοντας θα αλλάξει την αγροτική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή.

πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: