Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Χώνουν λεφτά για να εισπράξουν!!

Δεν είναι μόνο η Superleague που περνά κρίση. Είναι και άλλα πρωταθλήματα που πέρασαν στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης. Γράφει ο Άγγελος Μενδρινός.
Χώνουν λεφτά για να εισπράξουν!
Μόνο που εκεί λειτούργησαν τα αντανακλαστικά της λίγκας και των ομάδων.
Σύμφωνοι, εδώ στην Ελλάδα η κρίση δεν έχει πλήξει μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και όλη τη χώρα. Μόνο που κι όταν η χώρα είχε λεφτά πάλι κρίση υπήρχε στο ποδόσφαιρο.
Στην ΟΠΑΠ tv μεταδίδουμε αγώνες πρωταθλήματος, μεταξύ άλλων, από τη Δανία και την Ελβετία. Δύο πρωταθλήματα που δεν θεωρούνται από τα κορυφαία της Ευρώπης. Κι όμως από άποψη θεάματος και οργάνωσης είναι μακράν καλύτερα των ελληνικών.
Στη Δανία η αντίστοιχη Superleagua ιδρύθηκε το 1991. Τότε τα εισιτήρια με το… ζόρι ξεπερνούσαν τα 3.500 σε κάθε αγώνα. Τώρα έχουν φθάσει τις 8.000 κι ελπίζουν στο τέλος της σεζόν να ξεπεράσουν τις 9.000.
Όμως στα χρόνια που μεσολάβησαν φτιάχτηκαν γήπεδα, οργανώθηκαν ομάδες κι όσες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν η διαλύθηκαν ή συγχωνεύτηκαν με άλλες ισχυρές οικονομικά.
Μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη παίζει και ο χορηγός του πρωταθλήματος, η Σκανδιναβική αεροπορική εταιρείας SAS που καταθέτει κάθε χρόνο ένα σοβαρό ποσό για την ενίσχυση του πρωταθλήματος.
Έτσι όλο και πιο πολλοί Δανοί ποδοσφαιριστές επαναπατρίζονται αφού στη χώρα τους βρίσκουν αυτά που είχαν αλλού.
Στην Ελβετία πάλι, πέρσι, το πρωτάθλημα έπιασε πάτο. Η Ξαμάξ του Αγάπιου Καλταβερίδη που στη δεκαετία του ‘΄80 είχε παίξει στον Ολυμπιακό διαλύθηκε, λόγω χρεών, τον περασμένο Φεβρουάριο. Υποβιβάστηκε αυτόματα στο τοπικό αφήνοντας 11 τις ομάδες στη κατηγορία. Οι 36 βαθμοί που αφαιρέθηκαν από τη Σιόν για την προσφυγή της κατά της ΟΥΕΦΑ σε πολιτικά δικαστήρια χάλασε όλη η μάχη για τη σωτηρία. Εκεί πέφτει η τελευταία ομάδα και η προτελευταία παίζει μπαράζ με τη δεύτερη της Β’ κατηγορίας.
Η λίγκα λοιπόν για να μην δει το έργο να ξαναπαίζεται έψαξε για έσοδα. Βρήκε νέους χορηγούς που έχωσαν λεφτά για να διαφημιστούν και να σώσουν το πρωτάθλημα. Και δείχνουν να τα καταφέρνουν. Οι ομάδες πήραν παίκτες από το… πάνω ράφι, έγιναν πιο ανταγωνιστικές κι ελπίζουν  να πάνε ακόμα καλύτερα.
Η ουσία είναι ότι η Δανία μας πέρασε στην ευρωβαθμολογία, πέρασε 11η αφήνοντας εμάς στη 12η θέση, ενώ κι οι Ελβετικές ομάδες δεν θα είναι πια του χεριού μας.
Η Superlegue που αποκτά σύντομα νέα διοίκηση πρέπει να βάλει στόχο τις χορηγίες και στην πραγματική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου. Τα τηλεοπτικά συμβόλαια δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα. Οι εποχές που κάποιες ΠΑΕ ζούσαν μόνο από τα χρήματα της Nova έχουν παρέλθει. Το πρωτάθλημα θέλει χορηγούς. Μόνο που για να βάλουν τα λεφτά τους που είναι όλο και πιο σπάνια χρειάζεται αξιοπιστία και σοβαρότητα.
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: