Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η Ρέιντζερς ποτέ δεν πεθαίνει!!

Η Ρέιντζερς ποτέ δεν πεθαίνει!
Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ρέιντζερς «γράφτηκε» στις 13 Ιουλίου 2012.

Η ομάδα της Γλασκόβης από την ερχόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στην τέταρτη κατηγορία της Σκοτίας μετά τη σημερινή απόφαση.

Σίγουρα όλοι θα νοσταλγήσουν τα περίφημα «Old firm» και τις κόντρες «καθολικών» και «διαμαρτυρομένων». Ωστόσο η ιδέα, οι οπαδοί και τα «θρυλικά» επιτεύγματα του παρελθόντος δεν πρόκειται να… σβήσουν.

Το sport-fm.gr «ρίχνει» φως σε γεγονότα και «σημαίες» που χάραξαν την πορεία 140 χρόνων.

Τα οικονομικά προβλήματα που τον τελευταίο ένα χρόνο πήραν μορφή… χιονοστιβάδας, έφεραν στο χείλος του γκρεμού την μεγάλη και ιστορική Ρέιντζερς. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που κανείς δεν γνώριζε τι μέλλει γενέσθαι, η αρμόδια επιτροπή του πρωταθλήματος ανακοίνωσε τον υποβιβασμό του συλλόγου στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία του πρωταθλήματος της Σκοτίας.

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πότε η μεγάλη Ρέιντζερς θα ξαναγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια. Αυτά που όμως ξέρουν όλοι και θα δεν «σβηστεί» ποτέ από την ποδοσφαιρική ιστορία, είναι τα όσα έχει πετύχει.

Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά…

Ο πρώτος τίτλος στο πρωτάθλημα ήρθε 9 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου (1881), ενώ τρία χρόνια αργότερα στη Γλασκόβη «πήγε» και το πρώτο Κύπελλο Σκοτίας. Είναι η κορυφαία ομάδα της Σκοτίας με 54 πρωταθλήματα, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στον κόσμο, την ώρα που η άμεση αντίπαλος της Σέλτικ έχει 43. Στην τροπαιοθήκη του πιο ιστορικού συλλόγου της Σκοτίας υπάρχουν ακόμα 33 Κύπελλα, 27 Λιγκ Καπ. Με την… τρίτη μάλιστα κατάφερε να πάρει το ένα και μοναδικό ευρωπαϊκό της Κύπελλο (Cup Winners΄ Cup) το 1972, όπου συμμετείχαν μετά τις δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες το 1961 και 1967.

Τα «Old Firm»
Οι «μάχες» ανάμεσα στους «διαμαρτυρόμενους» και τους «καθολικούς» δηλαδή ανάμεσα σε Ρέιντζερς και Σέλτικ, είναι η ναυαρχίδα των ντέρμπι, παραδοσιακά, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Με διαφορές κυρίως σε θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο, οι οπαδοί των δύο ομάδων, ακόμα και αν έφταναν σε ακρότητες, «χρωμάτιζαν» με πάθος και μεγάλη ένταση τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Τα περίφημα… «Old Firm». Μέχρι σήμερα έχουν παιχτεί 399 ντέρμπι μεταξύ Ρέιντζερς και Σέλτικ και αν θέλουμε να ξαναδούμε παρόμοια παιχνίδια στο πρωτάθλημα και να στρογγυλοποιηθεί το νούμερο, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 χρόνια, στα οποία η ομάδα της Γλασκόβης να πανηγυρίσει ισάριθμες ανόδους. Μάλιστα, οι υποβιβασμένοι στην τετάρτη κατηγορία πλέον έχουν ένα ισχνό προβάδισμα με 159 νίκες, έναντι 144 των «αιωνίων», με 96 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα. Και μπορεί η έδρα της ομάδας «Ibrox» να έχει χωρητικότητα 51.000 θέσεων, ωστόσο το 1939 στο ντέρμπι με τη Σέλτικ, υπήρξε κοσμοσυρροή με 118.000 κόσμο να συγκεντρώνεται στο γήπεδο για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση.

Σπουδαίες μορφές και «ζωντανοί θρύλοι»

Ο ζωντανός «θρύλος» της ομάδας είναι φυσικά ο Άλι Μακόιστ. Το 1983 ο Σκοτσέζος επιθετικός πήρε μεταγραφή στη Ρέιντζερς και «έγραψε» το όνομα του με «χρυσά» γράμματα. Ο Μακόιστ ήταν αν όχι ο κορυφαίος, ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στα 9 συνεχόμενα πρωταθλήματα του συλλόγου από το 1989 έως το 1997. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρέιντζερς με 355 γκολ σε 581 συμμετοχές και έχει κερδίσει μια θέση στο «πάνθεον», ενώ πλέον είναι και ο προπονητής της ομάδας.

Σπουδαίο ρόλο στην ιστορία του συλλόγου έχει και ο Τζον Γκρέιγκ, ο οποίος είναι στην κορυφή του πίνακα των συμμετοχών με 755 στην 17ετη θητεία του, το άγαλμα του οποίου κοσμεί πλέον το περίφημο γήπεδο της Ρέιντζερς «Ibrox». Δεύτερος σε συμμετοχές είναι ο εξίσου Σκοτσέζος Σάντι Ζαρντίν. Μεγάλες προσωπικότητες που έχουν το όνομά τους σε λίστες με ρεκόρ είναι ο Τζιμ Φόρεστ που στην πενταετία (1962-1967) φόρεσε την φανέλα της Ρέιντζερς και πέτυχε 57 τέρματα σε μία σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις.

Το… φινάλε


Το 2011 ο Σκοτσέζος επιχειρηματίας, Κρεγκ Γουάιτ απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ομάδας και αυτομάτως άρχισε η κατηφόρα. Τα οικονομικά της ομάδας κατέρρευσαν και τα χρέη «φούσκωσαν» καθώς, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, είχε καταχραστεί τεράστια ποσά από τα ταμεία της ομάδας και οι οικονομικές του ατασθαλίες οδήγησαν αρχικά στο καθεστώς οικονομικής διαχείρισης και κατ΄ επέκταση στην σημερινή κατάσταση.

Η 13η Ιουλίου του 2012, αποτελεί μαύρη σελίδα όχι μόνο για την Ρέιντζερς, ούτε μόνο για την Σκοτία. Στην πραγματικότητα, ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης «έχασε», ελπίζουμε προσωρινά, από την… πρώτη γραμμή, μία τεράστια ομάδα με ακόμα μεγαλύτερη ιστορία και φυσικά, εκατομμύρια πιστούς οπαδούς!

πηγή: sportfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: