Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Η πρώτη αραβική φούσκα;

Η Μάλαγα χρωστάει για τις μεταγραφές της, οι προσφυγές στη FIFA ξεκίνησαν και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης αναρωτιέται αν θα είναι η πρώτη αραβική φούσκα.
Η πρώτη αραβική φούσκα;

Η Μάλαγα είναι από τις ευρωπαϊκές ομάδες, στις οποίες Άραβες επένδυσαν πολλά χρήματα, όμως πλέον τα ερωτηματικά για το μέλλον είναι πολλά. Οι Ανδαλουσιάνοι έχουν να παρουσιάσουν μόνο εκπρόθεσμες οφειλές, τόσο προς ομάδες όσο και προς τους παίκτες τους, οι προσφυγές στην FIFA ξεκίνησαν και ο κίνδυνος ακόμη και του ευρωπαϊκού αποκλεισμού είναι ορατός.

Όταν πριν από δύο χρόνια ο Σεΐχης Αμπντουλάχ Αλ Τάνι αγόραζε την ισπανική ομάδα για 36 εκατ. ευρώ υποσχέθηκε πολλά και έκανε τα περισσότερα πραγματικότητα. Ο Σεΐχης του Κατάρ ήθελε να επενδύσει στην περιοχή και θεώρησε ότι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει ήταν να αγοράσει πρώτα την ομάδα της πόλης. Πολλά έργα ξεκίνησαν από δικές του εταιρείες, ενώ μέσα σε δύο χρόνια οι επενδύσεις απέφεραν, καθώς η Μάλαγα τερμάτισε 4η, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions League. Αυτό το καλοκαίρι υποτίθεται ότι θα ήταν ο προάγγελος της πιο ιστορικής σεζόν των Ανδαλουσιάνων. Αμ δε…

Τα προβλήματα υπήρχαν και κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν, όμως τις περισσότερες φορές έμεναν μέσα στην ομάδα. Ο Φερνάντο Ιέρο, γενικός διευθυντής, μαζί με τον Βιθέντε Κασάδο, διευθυντή μάρκετινγκ, αναδείχθηκαν σε ηγετικές φυσιογνωμίες ανάμεσα σε διοίκηση και ποδοσφαιριστές. Μαζί με τον Πελεγκρίνι ήταν εκείνοι που κράτησαν τις ισορροπίες στα δύσκολα. Η επιτυχημένη σεζόν τελείωσε, όμως τα προβλήματα δε λύθηκαν και ανάγκασαν τον πρώην αμυντικό της Ρεάλ στην παραίτηση, αφήνοντας αιχμές για την οικονομική ασυνέπεια της διοίκησης.

Η επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαιριστών (AFE), Λουίς Ρουμπιάλες, στην προπόνηση της Μάλαγα και οι δηλώσεις του ότι σε πολλούς από τους παίκτες οφείλονται μισθοί πολλών μηνών ξεκίνησε το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων. Τελικά, αποδείχθηκε ότι οι Ρονδόν, Φαν Νίστελροϊ, Καθόρλα και Ματάισεν είχαν απευθυνθεί στην AFE, καθώς τους οφείλεται το 40% των μισθών της περασμένης σεζόν. Λίγες ημέρες μετά η Μάλαγα με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι οι παίκτες δε θα προβούν σε προσφυγές, καθώς επήλθε συμφωνία για τα οφειλόμενα. Κάτι που έγινε για όλους τους παίκτες…

Τα πράγματα δεν ηρέμησαν ούτε τότε, καθώς μέρα με τη μέρα γινόταν γνωστό ότι η Μάλαγα χρωστάει για σχεδόν όλες τις μεταγραφές των τελευταίων δύο ετών. Στην Βιγιαρεάλ για τον Καθόρλα, στην Οσασούνα για τον Μονρεάλ, στην Ρίβερ Πλέιτ για τον Μπουνανότε, στο Αμβούργο για τον Ματάισεν… Μάλιστα, η Ρίβερ Πλέιτ ήδη προσέφυγε στην FIFA, κάτι που με τους νέους κανόνες της UEFA μπορεί να σημάνει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό της Μάλαγα. Το σενάριο με την Ατλέτικο Μαδρίτης να παίρνει τη θέση της στα προκριματικά του Champions League βρίσκεται στην επικαιρότητα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με σημερινό (24/07) δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Μάλαγα, οι Μαδριλένοι ήδη έχουν κάνει την πρώτη ανεπίσημη κρούση στην UEFA, για να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν την υπόθεση.

Τα σενάρια ήθελαν τους Άραβες να έχουν αποφασίσει την πώληση των Καθόρλα και Ίσκο, προκειμένου να κλείσουν κάποιες τρύπες. «Δεν είμαστε ένα κλαμπ που πουλάει» ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή, Αμπντουλάχ Γκουμπν. «Έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία εναντίον της Μάλαγα, επειδή τερμάτισε 4η και μία εκστρατεία εναντίον μας, των ιδιοκτητών, επειδή είμαστε Άραβες. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η εχθρότητα απέναντί μας αποτελεί ρατσιστική συμπεριφορά. Γιατί ο Καθόρλα δεν έπαιξε με την Ισπανία από το ξεκίνημα του Euro; Επειδή είναι παίκτης της Μάλαγα, γι’ αυτό», είχε γράψει στον λογαριασμό του στο twitter ο ιδιοκτήτης της Μάλαγα, όταν όλες οι καταγγελίες άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Το γυαλί, όμως, με τους παίκτες έχει ραγίσει και ήδη ο Καθόρλα φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην μεταγραφή του στην Άρσεναλ για 20 εκατ. ευρώ.

Τι έγινε, όμως, και το κλίμα έχει… στραβώσει τόσο πολύ; Τα χρήματα από το Κατάρ και ειδικά όταν πρόκειται για έναν από τους Εμίρηδες δεν τελειώνουν… ποτέ. Οι επενδύσεις για την αγορά, την ενίσχυση του ρόστερ και τις εγκαταστάσεις αυτά τα δύο χρόνια έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Εκείνο για το οποίο ο Αλ Τάνι κατηγορείται είναι ότι κάνει τις συναλλαγές όπως θέλει αυτός. Έχει βρεθεί σπάνια στο «Ροσαλέδα», διοικεί από το Κατάρ και στέλνει χρήματα όποτε και όταν επιθυμεί, θεωρώντας ότι έχει κάνει αρκετά για να κερδίσει τον σεβασμό όλων. Η κόντρα του για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Πριμέρα Ντιβισιόν δείχνει κάποιες από τις προθέσεις του και ότι θέλει να πάρει μέρος των χρημάτων που έχει επενδύσει πίσω. Είναι ο πρώτος Άραβας που διατυπώνει τέτοιες… ανησυχίες.

«Υπάρχουν κάποιοι σύλλογοι που διαφεύγουν την φορολογία με τον τρόπο τους και όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί. Αν οι μικρότεροι σύλλογοι δεν ζητήσουν ισότιμα τηλεοπτικά δικαιώματα, πως θα μπορέσουν να αναπτυχθούν; Θέλω να ζητήσω ανοιχτή έρευνα από τα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια, που δεν είναι επηρεασμένα από τους μεγάλους συλλόγους. Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και ζημιογόνο για το ισπανικό πρωτάθλημα», ήταν το σχόλιό του.

Η ηρεμία έχει χαθεί στον σύλλογο σε όλα τα επίπεδα, καθώς όπως αποκάλυψε ο Ιέρο χρήματα οφείλονται σε όποιον έχει σχέση με τον αυτόν. Η περίπτωση της Μάλαγα καταδεικνύει τι μπορεί να συμβεί όταν ένας από τους πολλούς Άραβες που έχουν μπει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βαρεθεί το «παιχνίδι» του. Ο Αλ Τάνι θα μπορούσε με μία κίνηση και μία… επιταγή να θέσει τέλος, όμως δεν το κάνει.

Η Μάλαγα ίσως αποτελέσει την πρώτη… αραβική φούσκα. Αν αυτό συμβεί οι Ανδαλουσιάνοι θα πρέπει να διαχειριστούν μόνοι τους τα τεράστια χρέη που θα μείνουν για να θυμίζουν τις μεγάλες «επενδύσεις» και είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο χείλος του γκρεμού… Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του συλλόγου, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που εύχονται αυτό να συμβεί, προκειμένου να αποτελέσει την πρώτη αραβική αποτυχία. Μία αποτυχία που ίσως αλλάξει πολλά στην αντίληψη των οπαδών για τους πλούσιους ιδιοκτήτες τους και τις προθέσεις τους.



πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: