Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Παιανία ή Λονδίνο;

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το μεγάλο του δίλημμα του Καραγκούνη: Να κάτσει στον Παναθηναϊκό και να αποδεχθεί το ρόλο του παλαίμαχου, ή να σηκωθεί και να φύγει στα 35.
Παιανία ή Λονδίνο;
Πως γίνεται ο Καραγκούνης, που είχε ήδη συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, να είναι στον αέρα κι η παραμονή του, να κρέμεται σε μια κλωστή;
Άλλαξε τίποτα από την περασμένη εβδομάδα; Είχε πει, το "ναι", και στη πορεία άλλαξε γνώμη; Η μήπως υπαναχώρησε ο Παναθηναϊκός; Οι απαντήσεις κατ' αρχήν έχουν να κάνουν, με τον τρόπο που σερβίρεται η ενημέρωση.
Ο Καραγκούνης ουδέποτε είχε συμφωνήσει με κανέναν. Γι αυτό και η συνάντηση της Τετάρτης με τον Γόντικα είναι καθοριστική. Η είδηση της δήθεν συμφωνίας δόθηκε από την ΠΑΕ. Ερήμην του ποδοσφαιριστή.
Θετική, ήταν μόνο η βούληση του. Πράγματι ο Γιώργος Καραγκούνης είχε κι έχει ακόμα τη βούληση να μείνει. Ο Παναθηναϊκός είναι το σπίτι του. Το 1990, πριν 22 χρόνια, όταν ήταν 13 ετών πάτησε το πόδι του, για πρώτη φορά στη Παιανία.
Και γι αυτό το θέμα δεν είναι το οικονομικό. Ότι 200.000 ευρώ που του προσφέρουν, είναι λίγες. Αν ήταν οικονομικό, θα είχε ήδη φύγει. Υπάρχει ομάδα που του δίνει περισσότερα. Και επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ μάλιστα. Το πρόβλημα του Καραγκούνη, είναι ότι στα 35χρόνια του, θεωρεί τον εαυτό του, εν ενεργεία ποδοσφαιριστή. Κι όχι παλαίμαχο όπως ο Ζεσουάλδο Φερέιρα.
Όλες οι απόψεις στο ποδόσφαιρο είναι υποκειμενικές, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι το απέδειξε με την Εθνική ομάδα στη Πολωνία. Και φιλοδοξεί να είναι μάχιμος μέχρι τα 37 του και το Μουντιάλ της Βραζιλίας, αν έχει επιτευχθεί ο στόχος της πρόκρισης.
Η πρόταση του Παναθηναϊκού αντίθετα, μπορεί να θεωρηθεί σαν τιμητική αποστρατεία. Κάτσε δηλαδή στην ομάδα, πάρε τα τελευταία σου λεφτά και σε θέλουμε μόνο και μόνο για να υπάρχεις στα αποδυτήρια. Όχι για να παίζεις μπάλα.
Κάποιος άλλος ίσως να το δεχόταν χωρίς περιστροφές. Για τον Καραγκούνη όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο. Το βίωσε πέρσι, όταν ξεκίνησε σαν βασικός σε τέσσερα από τα 31 παιχνίδια του πρωταθλήματος και των πλέι οφ. (ενώ π.χ ο Κλέιτον είχε 26 συμμετοχές).
Πέρυσι δεν ήξερε τι τον περίμενε. Εφέτος ξέρει, ότι οι συνθήκες σχετικά με το αγωνιστικό κομμάτι, θα είναι ακόμα χειρότερες. Ο Φερέιρα δεν ασχολείται μαζί του. Δεν τον υπολογίζει για μέλος της ομάδας. Όχι σαν βασικό, αλλά ούτε καν σαν δεύτερη αλλαγή.
Αναφαίρετο το δικαίωμα του, σαν προπονητής. Έχει όμως εξ ίσου το δικαίωμα κι ο Καραγκούνης να αποφασίσει ο ίδιος, πότε θα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Κι όχι να του το σταματήσει δια της βίας, ο Παναθηναϊκός μ αυτό το τελευταίο τιμητικό συμβόλαιο που του προσφέρει.
Γι αυτό και ποτέ δεν είπε το "ναι". Μία λύση δείχνει να είναι σωστή. Να είναι βασικός στα πλάνα του προπονητή, αλλά να κάνει δέκα-δεκαπέντε ματς τη σεζόν. Που με βάση και τα δεδομένα της Σούπερλίγκα και τα δεδομένα του Παναθηναϊκού, μπορεί να το κάνει.
Σε όλα τα άλλα επίπεδα δηλαδή, ο Παναθηναϊκός, παίζει υποδειγματικά και με τους πλέον κατάλληλους ποδοσφαιριστές, κι αυτός που θα χαλάσει τη μανέστρα θα είναι ο Καραγκούνης;
Στο ποδόσφαιρο, όμως καλώς ή κακώς, υπάρχει και το συναίσθημα. Κι εκεί βρίσκεται η αφετηρία της πρότασης του Παναθηναϊκού: Ναι μεν δεν σε υπολογίζει ο προπονητής αλλά εμείς, έστω και μ αυτά τα λίγα τα διακόσια χιλιάρικα, σε κρατάμε. Εξ ίσου συναισθηματική και η μέχρι τώρα στάση του Καραγκούνη: Αν το θέμα ήταν τα λεφτά, θα είχε ήδη συμφωνήσει σε πρόταση που έχει από το εξωτερικό.
Δεν είναι όμως 25χρονών. Ούτε 30. Είναι 35 και δεν θέλει να κλείσει την καριέρα του, μ αυτόν τον τρόπο. Όταν μάλιστα έχει δημιουργήσει οικογένεια. Δεν θέλει όμως, να δει την προσφορά του Παναθηναϊκού σαν εφ άπαξ. Ότι να μεν σε βγάζουμε ουσιαστικά στη σύνταξη, αλλά κάποια λεφτά θα τα παίρνεις. Γι αυτό δεν είπε το "ναι". Γι αυτό και ακόμα προβληματίζεται.
Το "ναι" είναι σαν να συμφωνεί και να αποδέχεται κι αυτός, ότι σταματάει τη μπάλα. Δύσκολη απόφαση για κάθε ποδοσφαιριστή και πολύ περισσότερο για τον Καραγκούνη. Αν δεν είχε άλλωστε αυτό το πάθος για τη μπάλα, δεν θα είχε φτάσει εδώ που έφτασε.
Πέρα από τα όποια προσόντα του και αποδεδειγμένο επαγγελματισμό του. Δεν είναι όποιος κι όποιος ο Καραγκούνης. Όπως απέδειξε στα γήπεδα της Πολωνίας, παραμένει ο πλέον σημαντικός Έλληνας ποδοσφαιριστής.
Πολυτέλεια το ελληνικό ποδόσφαιρο, να βγάζει συχνά τέτοιες προσωπικότητες δεν έχει. Η απόφαση λοιπόν ανήκει στον ίδιον. Αν θα δεχθεί το συμβόλαιο του Παναθηναϊκού, που ουσιαστικά του κόβει την μπάλα, η θα πάρει την απόφαση να φύγει για δεύτερη και τελευταία φορά.
Η πρόταση της Γουέστ Χαμ είναι δεδομένη, η Πρέμιερσιπ είναι ένα ελκυστικό πρωτάθλημα και το Λονδίνο, δεν είναι ούτε Λίβερπουλ ούτε Νιουκάστλ. Έχει δηλαδή απευθείας πτήσεις για την Αθήνα και πολλές μάλιστα.
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: