Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ!!

Ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ
Κλιμακώνεται η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας...

Για πρώτη φορά από μετά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991, οι σειρήνες ήχησαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Τελ Αβίβ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ εκτόξευσε έναν πύραυλο τύπου Fajr-5 που υποστηρίζει ότι έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ.

"Διευρύναμε την ακτίνα της μάχης για να φτάσει στο Τελ Αβίβ και όσα ακολουθήσουν θα είναι μεγαλύτερα", ανέφερε σε ανακοίνωσή της ο ένοπλος βραχίονας του Ισλαμικού Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κοντς.

Λίγα λεπτά νωρίτερα οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη και το στρατιωτικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι γινόταν επίθεση με πυραύλους. Ο εκπρόσωπος του στρατού πάντως διαβεβαίωσε ότι ο πύραυλος δεν πέτυχε το Τελ Αβίβ και σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών δεν υπάρχουν θύματα επειδή έπεσε στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Γιάφα.

Ωστόσο, τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε νέα αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας,όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ιατρικών υπηρεσιών της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τον 48ωρο αεροπορικό βομβαρδισμό αυξήθηκε σε 22, εκ των οποίων έξι είναι παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.

Την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τις χώρες που έχουν επαφές με τη Χαμάς να βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

«Καλέσαμε όσους έχουν κάποιο βαθμό επιρροής στη Χαμάς, όπως την Τουρκία, την Αίγυπτο και ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν αυτήν την επιρροή ώστε να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, κάλεσε από την πλευρά του την Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και εκτίμησε ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

«Αν η ρίψη ρουκετών συνεχιστεί από τη Γάζα, με κατεύθυνση τις ισραηλινές πόλεις και τα χωριά, τα αντίποινα θα ενισχυθούν», προειδοποίησε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βασικοί ηγέτες που εμπλέκονται σε αυτήν την κρίση θα φανούν ρεαλιστές για να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας χαρακτήρισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

«Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε ότι η ειρήνη θα έρθει στη Μέση Ανατολή με σφαγές και επιθέσεις», πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι συνομίλησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του για τα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται, έπειτα από τη χθεσινή δολοφονία του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Αχμέντ Αλ Τζαμπάρι, από στοχευμένη ισραηλινή επίθεση.

Όλη τη νύχτα ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αεροπορικές του επιθέσεις πλήττοντας αδιακρίτως παλαιστινιακούς στόχους, ενώ περισσότερες από 200 ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν την Πέμπτη πόλεις του νοτίου Ισραήλ, ανάμεσα τους τις Ασντόντ, Ασκελόν, Μπερ Σεβά, Εσκόλ και Κιριάτ Μαλαχί.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ετοιμάζονται για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της «αντίστασης» κατά του Ισραήλ.

«Άνδρες και γυναίκες στην Παλαιστίνη, θα συνεχίσουμε την αντίσταση», δήλωσε ο Μεσάαλ σε διάσκεψη στην οποία μετέχουν ισλαμιστές Σουδανοί στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

«Ο εχθρός αυτός είναι αδύναμος και δεν μπορεί να κερδίσει στη Γάζα», σημείωσε.

Πάντως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε σήμερα από το Στρασβούργο την «έντονη ανησυχία» της «για την αναζωπύρωση της βίας στην Λωρίδα της Γάζας».

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βλέπει παθητικά αυτό που προαναγγέλλεται ως μια νέα τραγωδία σε μεγάλη κλίμακα. Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είναι να πει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, όπως βιάζονται πολλοί να κάνουν, αλλά να ενθαρρύνει τον διάλογο και μια λύση που δεν θα στηρίζεται στη βία και στον πόλεμο», δήλωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Μινιόν.

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση, το βαρύτερο τίμημα της οποίας θα πληρώσει ο άμαχος πληθυσμός».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: