Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

«Σαββίδης, ένας Ρώσος ολιγάρχης στην Τούμπα!»

Εκτενές αφιέρωμα στην ανάμιξη του Ιβάν Σαββίδη στα διοικητικά του ΠΑΟΚ, αλλά και στον συνδετικό του ρόλο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία φιλοξενεί δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.
Συγκεκριμένα η «Die Zeit», στην οποία ο ομογενής επιχειρηματίας παραχώρησε συνέντευξη πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζει θέμα με τίτλο: «Οι Ρώσοι πάνε για ψώνια στην Ελλάδα», όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη.
Αρχικά με την πρόσφατη επίσκεψη του «Ρώσου ολιγάρχη», όπως τον χαρακτηρίζει, στο γήπεδο της Τούμπας,  όπου ο «Δικέφαλος» επικράτησε 1-0 της ΑΕΚ, ενώ ακολούθως ο μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ περιγράφεται ως ο Ρώσος ελληνικής καταγωγής, που διαθέτει μεγάλη επιρροή στο Κρεμλίνο και εξελίχθηκε - από έναν απλό εργάτη σε εργοστάσιο τσιγάρων κατά την δεκαετία του 80 - σε μέλος του Δ.Σ. του γκρουπ Agrokom. Τονίζεται μάλιστα ότι σήμερα ο Όμιλος ανήκει στη γυναίκα του Σαββίδη, ενώ ο ίδιος έχει επικεντρωθεί στην πολιτική και τις δουλειές στο εξωτερικό.
«Γνωρίζει τον Πρόεδρο Πούτιν προσωπικά, αφού αποτελούσε για πολλά χρόνια σημαίνον στέλεχος του κόμματός του Ενωμένη Ρωσία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Γερμανοί, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί φορέα της άποψης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την «προστασία» της Ρωσίας, από τη στιγμή που είναι υποστηρικτής της ιδέας ότι η ηγεμονία της Γερμανίας βλάπτει διαχρονικά τη χώρα μας.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις επενδύσεις που σκοπεύει να κάνει ο Σαββίδης στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην είσοδο αρκετών Ρώσων επενδυτών στην ελληνική οικονομία…
«Για τον Σαββίδη οι δουλειές με την Ελλάδα είναι και ζήτημα ψυχής, αφού οι παρεμβάσεις του δεν αφορούν μόνο στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά δραστηριοποιείται ακόμη και στην ανακαίνιση ορισμένων εκκλησιών. Τι όμως, μπορεί πραγματικά να προσφέρει η Ρωσία στη χώρα μας; «Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πολλά χρήματα», κατά τον Σαββίδη», υποστηρίζουν οι Γερμανοί; συμπληρώνοντας:
«Στο μάτι του, όπως και πολλών άλλων Ρώσων, έχει όμως μπει βασικά η αγορά ενέργειας της Ελλάδας, που είναι, ως γνωστόν, υπό ιδιωτικοποίηση, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την κυβέρνηση να πουλήσει το ποσοστό της στις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ.
Στο παιχνίδι αυτό εισέρχεται και ο κολοσσός, GAZPROM, που ήδη δραστηριοποιείται μέσω της κατασκευής αγωγών αερίου στην Ελλάδα, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο κατά τα τρία τέταρτα. Δεδομένου του τρέχοντος για την GAZPROM κινδύνου να χάσει μερίδιο στην ελληνική αγορά, μιας και οι εισαγωγές από Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αυξηθούν, η αγορά της ΔΕΠΑ θα μπορούσε να συνεισφέρει στην διατήρηση του ελέγχου».
Και συνεχίζουν με άλλα οικονομικά και πολιτικά συμπεράσματα: «Και εδώ προκύπτει το πρόβλημα της Ευρώπης: Από την μία μεριά η Ε.Ε. και η ΕΚΤ εμμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας και από την άλλη φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα παραδώσουν την ελληνική αγορά βιομηχανίας ενέργειας στον ρωσικό έλεγχο και θα συμβάλουν έτσι στην δημιουργία μιας δεύτερης Κύπρου, με την δημιουργία ενός νέου «πάρκου με εταιρείες offshore» από την Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ και καιρό στο κατόπι της GAZPROM, αφού την κατηγορεί για καταχρηστικές πρακτικές στην επέκτασή της στην Μεσοανατολική Ευρώπη. Έτσι, η ρωσική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προχωρά με προσοχή, ώστε να αποφεύγει την επιβολή υψηλών προστίμων. Για τον σκοπό αυτό GAZPROM σχεδιάζει να «μπει» στην ελληνική οικονομία με όχημα Ευρωπαίους εταίρους».
Στη συνέχεια η Zeit εστιάζει στην επένδυση πολλών Ρώσων στις υποδομές του τουρισμού, ιδίως στην Χαλκιδική, αλλά και στις καλές σχέσεις που έχτισε ο νυν Πρωθυπουργός με το Κρεμλίνο κατά την επίσκεψή του στις αρχές του χρόνου, κάτι που δεν συνέβαινε με τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου. Προβλέπει μάλιστα, ότι σύντομα θα λάβει χώρα νέα συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Πούτιν…
Το δημοσίευμα τέλος καταλήγει ότι ο Σαββίδης έκανε δηλώσεις, πρόσφατα μετά από ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, ζητώντας από τους Έλληνες να προσέχουν χώρες όπως η Γερμανία, η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλει περικοπές στην Ελλάδα!



πηγή: onsports.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: