Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τέλος στο παράνομο «όργιο» στοιχηματικών εταιριών!!

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων έπιασε… δουλειά και δίνει προθεσμία συμμόρφωσης στην ελληνική νομοθεσία προς τις εταιρίες που την αγνοούν έως τις 5 Δεκεμβρίου – Φυλάκιση, πρόστιμο και διακοπή πρόσβασης στην Ελλάδα οι κυρώσεις για όσους μπουν στη «black list».
Έπιασε δουλειά η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) η οποία έδωσε προθεσμία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου στις παράνομες στοιχηματικές εταιρίες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να έχουν αποκτήσει τη σχετική άδεια, να ενταχθούν στο νομοθετικό πλαίσιο, απειλώντας με την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων, σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να αγνοούν το ελληνικό κράτος.

Η Ε.Ε.Ε.Π. εξέδωσε ανακοίνωση με χαρακτήρα ειδοποίησης ενημέρωσης και πρόσκλησης και αφού ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί τον αρμόδιο δημόσιο φορέα για την αδειοδότηση, τον έλεγχο και την εποπτεία της διεξαγωγής κάθε παιγνίου που προσφέρεται από παρόχους με σχετική άδεια στην Ελληνική Επικράτεια, τονίζει ότι ήδη εξελίσσει την οργάνωσής και παράλληλα αναλαμβάνει και ασκεί σταδιακά τις αρμοδιότητές της.

Γνωστοποιεί, δε, ότι με την 22/2/22/10/2012 απόφασή της, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων (Β 2880/26-10-2012), ανέλαβε τις αρμοδιότητες ώς προς την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στην περίπτωση παροχής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου από μη αδειοδοτημένους παρόχους με την 23/3/23/10/2012 απόφασή της, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων (Β 2952/5/11-2012) ρύθμισε τα σχετικά με την επιβολή κυρώσεων θέματα, διότι εκτίμησε η Αρχή ότι στον τομέα αυτό υφίστανται άμεσοι και επείγοντες λόγοι δημοσίου συμφέροντος που πρέπει να υπηρετηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα που πλησιάζει τον ένα χρόνο από το κλείσιμο της διαδικασίας μεταβατικής αδειοδότησης στοιχηματικών εταιριών, συνεχίζεται στην Ελληνική Επικράτεια, τόσο η παροχή προϊόντων αφού οι ιστοσελίδες λειτουργούν κανονικότατα, όσο (και εδώ το σκάνδαλο αγγίζει τα όρια της πρόκλησης δημοσίου αισθήματος) η παράνομη διαφήμισή τους, κατά κύριο λόγο σε Μ.Μ.Ε. του διαδικτύου. Όπως, επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι με το... κόλπο της «μετακόμισης» τίτλων σε εταιρίες που εμφανίστηκαν και αδειοδοτήθηκαν από το ελληνικό κράτος χωρίς να έχουν στο παρελθόν καμία απολύτως δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα του χώρου «παίζουν» ή θα επιχειρήσουν να «παίξουν» παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού δημοσίου αποφεύγοντας έτσι την απόδοση φόρου επί του τζίρου των προηγούμενων ετών, όπως ρητά προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Η Ε.Ε.Ε.Π. τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η διεξαγωγή στην Ελληνική Επικράτεια τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημοσίου, που την ασκεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων. Και ξεκαθαρίζει ότι: «μέχρι σήμερα τέτοιας άδειες δεν έχουν χορηγηθεί. Επιπλέον, με βάση τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 48 του ίδιου νόμου (ν.4002/2011 (Α 180)), απαγορεύεται η δημιουργία και η λειτουργία των ιστοτόπων τυχερών παιγνίων από μη κατόχους άδειας».

Προθεσμία ως τις 5 Δεκεμβρίου

Συνεχίζοντας, η Ε.Ε.Ε.Π. θέτει ως καταληκτική προθεσμία την 5η Δεκεμβρίου 2012, μετά την πάροδο της οποίας θα ξεκινήσει την εφαρμογή της απόφασης. «Μέχρι τότε, η Αρχή θα έχει τον αναγκαίο χρόνο να δημοσιοποιήσει ειδοποιήσεις άμεσης διακοπής της παροχής μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου προς πολίτες που κατοικούν στην Ελληνική Δημοκρατία, από παρόχους τέτοιων υπηρεσιών που ενδεχομένως τις παρέχουν και να ολοκληρώσει την προετοιμασία εφαρμογής των κειμένων διατάξεων της νομοθεσίας».

Μάλιστα καλούνται πάροχοι που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια από το ελληνικό κράτος και διατηρούν ιστοτόπους παροχής υπηρεσιών προσβάσιμους από πολίτες που κατοικούν στην Ελληνική Επικράτεια, προσφέροντας μέσα από αυτούς υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, να τους καταστήσουν μη προσβάσιμους. Τι σημαίνει αυτό: «Μη προσβάσιμος ιστότοπος είναι εκείνος που δεν είναι ορατός από ΙP της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από την κατάληξη του Ονόματος Χώρου (domain name) του ιστότοπου αυτού».

«Βlack List, φυλάκιση, πρόστιμο και διακοπή πρόσβασης...

Η Επιτροπή καλεί τις εταιρίες που παρανομούν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμόρφωσή τους στο καθεστώς που διέπει το ελληνικό κράτος και προειδοποιεί με την επιβολή κυρώσεων:

«Η Ε.Ε.Ε.Π. με την ειδοποίηση αυτή:

1. Επισημαίνει ότι η παροχή τυχερών παιγνίων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, εκτός των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 51 του ν.4002/2011 (Α 180), όπως έχουν εξειδικευτεί με την 23/3/23.10.2012 απόφασή ης, αποτελεί, για όποιον παρέχει τις υπηρεσίες αυτές, και ποινικό αδίκημα του άρθρου 52 του ίδιου νόμου, το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή από 200.000 έως 500.000 ευρώ.

2. Θα ενημερώσει τις ομοειδείς Αρχές αδειοδότησης και ελέγχου τυχερών παιγνίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, του Γιβλαρτάρ, των Νήσων της Μάγχης, του Isle of Man όπως και την ευρωπαϊκή (GREF) και τη διεθνή ένωση (IAGR) ρυθμιστικών αρχών παιγνίων για το περιεχόμενο της απόφασής της, ζητώντας τη συμπαράστασή τους στη διακοπή παροχής μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου προς την Ελληνική Δημοκρατία από παρόχους που ενδεχομένως το πράττουν και υπάγονται στη δική τους δικαιοδοσία.

3. Καλεί τυχόν παρόχους μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, σεβόμενοι τους νόμους της ελληνικής δημοκρατίας, να προχωρήσουν σε εκούσια συμμόρφωση διακόπτοντας, με βάση την προειδοποίηση αυτή, κάθε τέτοια παροχή υπηρεσιών. Αν, παρόλα αυτά, τούτο δεν συμβεί, η Αρχή, αμέσως μετά τη λήξη της προαναφερθείσας προθεσμίας (έως τις 5 Δεκεμβρίου 2012), θα εκδώσει τον προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις κατάλογο (black list) και θα προβεί στην πλήρη και άμεση εφαργμοή της απόφασης και των λοιπών διατάξεων της νομοθεσίας.

4. Υπενθυμίζει ότι, κατά τις κείμενες διατάξεις, η εγγραφή στον κατάλογο (black list), σημαίνει διακοπή προβολής του ιστότοπου από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), όπως επίσης διακοπή των συναλλαγών από τα πιστωτικά ιδρύματα και, επιπλέον, επέλευση των συνεπειών των άρθρων 51 και 52 του ν.4002/2011 (Α 180)».

Είναι, τουλάχιστον, σαφής η πρόθεση της Ε.Ε.Ε.Π. και του ελληνικού κράτους να μπει -επιτέλους- ένα τέλος στην παράνομη δραστηριοποίηση των στοιχηματικών εταιριών και μένει να διαπιστωθεί αν και στην πράξη θα κατορθώσει να προβεί στην εφαρμογή των νόμων και των κυρώσεων που προβλέπονται για τους παραβάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: