Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο άγνωστος πόλεμος...!!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για τους ομίλους Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Τop 16 της Ευρωλίγκα και το... άγνωστο που περιμένει «πράσινους» και «κόκκινους».
Ανατροπή δεν έγινε την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης, έκπληξη δεν υπήρχε και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό συνεχίζουν ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει. Μακριά, αγαπημένοι και επιτυχημένοι. Επόμενος στόχος είναι η πρόκριση στα πλέι οφ, σε ένα Top 16 εντελώς διαφορετικό απ' όλα τα άλλα... Στην ουσία είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο για όλους, που κάθε λάθος κοστίζει από εδώ και στο εξής.
Και θυμίζουμε ότι ζητούμενο δεν είναι μόνο η είσοδος στην 4αδα, αλλά και η κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων στον όμιλο. Το αβαντάζ έδρας παίζει πάντα το ρόλο του.
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πήρε τη δεύτερη θέση χάρη στο 7-0 που έκανε μετά την κακή εκκίνηση στην Ευρωλίγκα, ο Παναθηναϊκός έμεινε τρίτος, αν και στην πράξη έφτασε πιο κοντά στην πρωτιά. Αν κέρδιζε στη Μόσχα, θα τα είχε καταφέρει. Οπως και να έχει, η τελική κατάταξη στην πρώτη φάση παίζει μικρό ρόλο, το θέμα είναι η κατάταξη μετά το τέλος του Top 16. Ουσιαστικά αρχίζει ένας μαραθώνιος για τις ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρωλίγκα, στο μίνι πρωτάθλημα των 14 αγωνιστικών που κρατά ως τον Απρίλη, οι αλλαγές δεδομένων θα είναι συχνές.
Επί τη ευκαιρία, ας ρίξουμε μια ματιά και στους δύο ομίλους που διαμορφώθηκαν. Ο Παναθηναϊκός είναι στο Ε' γκρουπ, μαζί με Ρεάλ Μαδρίτης, Ζαλγκίρις, Μάλαγα, TΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές, Αλμπα Βερολίνου, Μπάμπεργκ. Η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι υπάρχουν ομάδες που μπορεί με σωστή διαχείριση και απλά καλή απόδοση να της περάσει... Η Μάλαγα, η Μπάμπεργκ και η Αλμπα δεν είναι καλύτερες από τον Παναθηναϊκό. Λογικά, οι πράσινοι θα παλέψουν για την πρόκριση με τους άλλους τέσσερις αντιπάλους, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να μοιάζει το φαβορί για την πρωτιά. Η Ρεάλ είναι ισχυρή αλλά σε καμία περίπτωση ανίκητη, η Ζαλγκίρις ήταν εντυπωσιακή στην πρώτη φάση, αλλά δεν... τρομάζει. Οσο για την Εφές, ήταν και πάλι κατώτερη του αναμενομένου, αλλά παραμένει μια ομάδα με εξαιρετικό ρόστερ, κυρίως στην περιφέρεια. Πρόβλεψη; Ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις, η πιθανότερη κατάταξή του είναι από την 3η μέχρι την 5η θέση στον όμιλο...
Πάμε και στον Ολυμπιακό. Στο δικό του όμιλο ο πιο αδύναμος κρίκος μοιάζει να είναι η Σιένα, ακολουθεί η Κάχα Λαμποράλ με την Μπεσίκτας. Συνεπώς οι χειρότερες ομάδες - πάντα θεωρητικά - είναι καλύτερες σε σχέση με το άλλο γκρουπ. Η Μπαρτσελόνα είναι ισχυρή αλλά όχι ανίκητη, η Μακάμπι ήταν στον πιο εύκολο όμιλο, η Χίμκι έχει πλήρες ρόστερ, όμως δεν έχει γίνει ακόμα καλή ομάδα, ούτε έχει βαριά φανέλα. Οσο για την Φενέρ; Εχει υλικό που ουδείς μπορεί να υποτιμήσει και όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται καλύτερη.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να είναι κάτω από την 5η θέση, αλλά κι αυτός δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τίποτα... Θα παλέψει για τα πλέι οφ, έχοντας όμως περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στη 2αδα, που δίνει και το πλεονέκτημα έδρας. Με βάση την εικόνα που έδειξε στην πρώτη φάση, αρχίζει ως ένα από τα δύο φαβορί του ομίλου, αλλά βρίσκεται σε όμιλο που κρύβει κινδύνους...
 
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: