Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Εκεί το ‘χασε ο Φερέιρα!!

Εκεί το ‘χασε ο Φερέιρα
Τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αποκάλυψε ο μεταφραστής της «πράσινης» ΠΑΕ, Μιγκέλ Καπουάνο.

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του Πορτογάλου προπονητής στην εφημερίδα «Πράσινη»

Ας ανοίξουμε το κεφάλαιο Φερέιρα…

«Τώρα που έφυγε ο Φερέιρα σκέφτηκα πως ο πρώτος, αλλά και ο τελευταίος αγώνας του στον Παναθηναϊκό ήταν με αντίπαλο την Κέρκυρα! Απίστευτο…»

Στεναχωρήθηκες που έφυγε;

«Με τον Φερέιρα είχα μια εξαιρετική επαγγελματική σχέση. Ήταν ένας άνθρωπος κλειστός. Όπως οι περισσότεροι Πορτογάλοι. Οι Πορτογάλοι δεν είναι σαν τους Έλληνες ή τους Ισπανούς. Είναι ένας κλειστός και κάπως μελαγχολικός λαός. Και ο Φερέιρα δεν αποτελούσε εξαίρεση. Άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία, απίστευτες γνώσεις, αλλά και άνθρωπος λιγάκι απόμακρος. Όμως καλός άνθρωπος».

Ήσουν παρών στην τελευταία συνάντηση με τους παίκτες;

«Ναι… τους είχε συγκεντρώσει όλους στη μεγάλη αίθουσα και τους είπε: “Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να αποχωρήσω. Μην ξεχνάτε ποιοι είστε, που αγωνίζεστε και να έχετε εμπιστοσύνη στο εαυτό σας. Χάρηκα πολύ για τη συνεργασία που είχαμε”».

Πού έχασε το παιχνίδι ο Φερέιρα;

«Νομίζω από την ασθένειά του και μετά. Ξέρετε, ήταν η πρώτη φορά που αρρώστησε τόσο σοβαρά. Δεν είχε αρρωστήσει ποτέ! Και για να νοσηλευτεί τόσες μέρες στο νοσοκομείο, καταλαβαίνετε ότι η κατάστασή του ήταν σοβαρή. Αυτό, όμως, που έκανε ακόμη μεγαλύτερο τον εκνευρισμό του, τον έκανε άλλο άνθρωπο, ήταν λόγω της κατάστασής του, οι γιατροί του απαγόρεψαν τον καφέ και το τσιγάρο.

Και προσέξτε: Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έπινε αμέτρητους καφέδες και έκανε δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Όταν χρειάστηκε λοιπόν να αλλάξει τη ζωή του, επηρεάστηκε… Κι αυτό μου είπε ήταν πως η γυναίκα του, του είχε πει να φύγει από το καλοκαίρι. Αλλά ο ίδιος έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλαφούζο αποφάσισε να συνεχίσει
».

Αν ήσουν στη θέση του θα συνέχιζες;

«Όχι…».

Γιατί;

«Γιατί έβλεπα τις δυσκολίες που θα υπήρχαν. Κι εδώ πρέπει αν πω ότι αν δεν υπήρχε ο κ. Αλαφούζος, σήμερα δεν θα υπήρχε Παναθηναϊκός. Ο άνθρωπος πήρε γενναία απόφαση…».

Τη στιγμή που ο Γόντικας είχε πει στους παίκτες ότι «μάγκες λεφτά τέλος», υπήρξε κάποια αντίδραση από τους παίκτες που δεν σου άρεσε;

«Εκείνη τη στιγμή ήταν “κανείς δεν έχει τι να πει, τα λέει όλα η σιωπή”… Ήταν σφαλιάρα για τα παιδιά. Για όλους… Μας πήρε καιρό για να συνέλθουμε».

Μόλις… συνήλθαν ειπώθηκε τίποτα;

«Όχι, γιατί τους είχε προλάβει ο Φερέιρα που τους είπε: “Μάγκες, εδώ είμαστε. Μείναμε μόνοι μας. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά τον Παναθηναϊκό”. Και τον κράτησαν. Μην ξεχνάμε ότι η ομάδα μπήκε στα πλέι οφ και πήρε το εισιτήριο για το Champions League, παρότι μετά δεν το εξαργύρωσε. Αν υπήρχε αυτή η προσπάθεια τότε, ειδικά από τον Φερέιρα, ο Παναθηναϊκός θα είχε διαλυθεί».

Ο περσινός τίτλος που χάθηκε;

«Στα τρία ματς με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και φυσικά τον Ολυμπιακό, που έγινε ό,τι έγινε…».

Ο Φερέιρα μιλούσε κατά κόρον για διαιτησία…

«Δεν μιλούσε από μόνος του Φερέιρα για διαιτησία».

Θες να πεις ότι επηρεαζόταν από κάπου;

«Κοίτα, είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που τόσοι διαιτητές παραπέμφθηκαν για τα στημένα, υπάρχει κάτι και φυσικά ο Παναθηναϊκός αδικείται. Όμως πιστεύω ότι αυτός που είχε… ευαισθησία στο θέμα των διαιτητών και επηρέαζε τον Φερέιρα ήταν ο Ζοζέ (Γκόμεζ)… Κι αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε από το γεγονός ότι όταν έφυγε ο Ζοσέ πέρυσι το καλοκαίρι, ο Φερέιρα μιλούσε λιγότερο για τους διαιτητές».

Πάντως, υπάρχει η φήμη ότι ο Γκόμεζ ήταν κάτι παραπάνω από δεξί χέρι του Φερέιρα…

«Ναι, είναι αλήθεια, Ο Γκόμεζ ήταν πολύ περισσότερο από ένας βοηθός. Ήταν εξαιρετικό δίδμο».

Τις στιγμές που ο Φερέιρα έκανε τις δηλώσεις για τους διαιτητές, συμμεριζόσουν την άποψή του;

«Ναι… Παρότι θεωρώ πως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι και οι διαιτητές είναι άνθρωποι, ωστόσο όταν κάνουν τόσο οφθαλμοφανή λάθη είναι φανερό πως κάτι τρέχει. Βέβαια, ποτέ δεν πρόσθεσα κάτι στα λόγια του προπονητή. Όπως φυσικά η δουλειά μου απαιτεί ακόμη κι κάποιος πει “ο Μιγκέλ είναι ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου” εγώ πρέπει να το μεταφράσω. Όμως συντασσόμουν με τα λόγια του προπονητή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: