Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η αρχή και το τέλος!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταθέτει στο sport-fm.gr μία τελευταία άποψη για το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.

Η αρχή και το τέλος!
• Είναι τώρα αρκετά συνεχόμενα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, στα οποία ο Παναθηναϊκός ανοίγει πρώτος το σκορ.

• Πέρσι έγινε και στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια, στο ΟΑΚΑ με τον Μαυρία και στο Καραϊσκάκη με τον Φιγκερόα. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε και τις δύο φορές, μάλιστα στο πρώτο ματς πήρε και κεφάλι στο σκορ, αλλά ούτε στο ένα ματς, ούτε στο άλλο μπόρεσε να φύγει από την ισοπαλία και να κερδίσει. Πρόπερσι, έγινε το ίδιο πράγμα στο Καραϊσκάκη με τον Ζέκα κι ο Ολυμπιακός επίσης ισοφάρισε και ως το τέλος το ματς έληξε ισόπαλο.

• Αντίθετα, στα τρία αμέσως προηγούμενα παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, ήταν αυτός ο νικητής.

• Που θέλω να καταλήξω: ανατροπές σε ντέρμπι αιωνίων γίνονται πολύ σπάνια. Και σχεδόν αποκλειστικά μόνο από τον γηπεδούχο. Για παράδειγμα το 2006 στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-2, όταν ο ΠΑΟ προηγήθηκε 0-1 με πέναλτι του Έκι Γκονζάλες. Η, το 2003 στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός επίσης 3-2, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε δύο φορές με 0-1 και 1-2. Και τελευταία φορά το 2009 στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1, όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 0-1. Ήταν κι η μοναδική νίκη του ΠΑΟ επί του Ολυμπιακού στα 13 τελευταία μεταξύ τους ντέρμπι, εντός η, εκτός έδρας!

• Βλέπουμε, δηλαδή, ότι οι ανατροπές σκορ είναι σπάνιες και γίνονται μόνο από τους γηπεδούχους. Για να βρούμε ανατροπή σκορ από φιλοξενούμενο, πρέπει να πάμε στο μακρινό 1998, όταν ο Ολυμπιακός έχανε 0-2 στο ΟΑΚΑ και το έκανε 4-2! Όμως, στο ΟΑΚΑ και με κόσμο του…

• Άρα, ο προπονητής κι οι παίκτες του Ολυμπιακού οφείλουν να είναι συνειδητοποιημένοι ότι απόψε πρέπει να μπουν καλά στο παιχνίδι, γιατί αν βρεθούν πίσω στο σκορ, η ιστορία των ντέρμπι λέει ότι πάρα πολύ δύσκολα «γυρνάνε» τέτοια παιχνίδια.

• Και μία άλλη παρατήρηση που μπορώ να κάνω: Βλέπω ότι ο φετινός Παναθηναϊκός αν μη τι άλλο τα παλεύει τα παιχνίδια του ως το τέλος. Τον Εργοτέλη τον κέρδισε μία φορά με δύο γκολ μετά το 83’ και την άλλη φορά με γκολ στο 90’. Στον Πλατανιά ισοφάρισε στο 82’. Τον Αστέρα Τρίπολης τον κέρδισε με γκολ στο 77’. Στον ΠΑΟΚ μπορούσε να ισοφαρίσει, αλλά έχασε πέναλτι στο 81’…

• Συνεπώς, ο Ολυμπιακός αν θέλει απόψε να φύγει με το τρίποντο από τη Λεωφόρο, πρέπει και να μπει δυνατά στο ματς, αλλά και να είναι συγκεντρωμένος ως το τέλος. Κι όχι όπως με την Μπενφίκα, όταν έλεγχε όλο το παιχνίδι και την πάτησε στο 83’.

• Σε τέτοια παιχνίδια δεν αρκεί να είσαι καλύτερη ομάδα. Πρέπει και να το θέλεις περισσότερο το ματς, πρέπει και να είσαι αποφασιστικός, αλλά και έξυπνος μέσα στο παιχνίδι. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: