Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Τελικά έχουμε ντέρμπι;

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr για το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Τελικά έχουμε ντέρμπι;
Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μμ. Τόπος το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού. Αντίπαλοι οι παραδοσιακοί αιώνιοι του ελληνικού αθλητισμού, πράσινοι και κόκκινοι. Δύο σύλλογοι που στο πέρασμα των ετών είναι οι συστηματικοί διεκδικητές των τίτλων σε όλα, σχεδόν, τα ομαδικά σπορ στα οποία δραστηριοποιούνται.

Στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός χάρη στην, σχεδόν, απόλυτη κυριαρχία του τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, μέσα στα οποία έχει κατακτήσει δεκαπέντε τίτλους, έχει ανοίξει σημαντικά την ψαλίδα από τον αιώνιο αντίπαλο του. Η φετινή σεζόν έχει βρει τους δύο μονομάχους σε τελείως διαφορετική αφετηρία εκκίνησης.

Οι γηπεδούχοι πράσινοι του Γιάννη Αναστασίου βρίσκονται στην πιο μεταβατική περίοδο της ιστορίας τους. Χωρίς χρήματα για μεταγραφές, με μεγάλα οικονομικά ανοίγματα από τις χρήσεις του πρόσφατου παρελθόντος και με αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από πολλά χρόνια, τόσο για αγωνιστικούς λόγους όσο και λόγω αδειοδότησης από την UEFA, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους με την κατάκτηση του νταμπλ πριν από μόλις τρία χρόνια να φαντάζει τόσο μακρινή.

Η ομάδα εκείνη γεμάτη αστέρια και με προοπτικές να χτίσει μια περίοδο πράσινης κυριαρχίας σταδιακά αποψιλώθηκε και διαλύθηκε εξαιτίας των προσωπικών διαφορών των παραγόντων της πολυμετοχικότητας οι οποίες οδήγησαν το σύλλογο με την πάροδο των ετών στην σημερινή τραγική κατάσταση. Οι ερυθρόλευκοι διάγουν μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους. Με τον Μίτσελ στο τιμόνι από τα μέσα του περυσινού πρωταθλήματος, με παίκτες αστέρια, αλλά και με νέους που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους, έχουν ξεκινήσει πολύ καλά τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Εντός έχουν μόνο την απώλεια βαθμών στο Αγρίνιο έχοντας φιλοδωρήσει στο Καραΐσκάκη, με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, όλους τους αντιπάλους τους με μεγάλα σκορ δείχνοντας πως και φέτος θα είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στην εγχώρια ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Στο Champions League μετά από τρεις αγωνιστικές βρίσκονται σε θέση ισχύος για την πρόκριση στις δεκαέξι καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης με το ματς που ακολουθεί την προσεχή Τρίτη κόντρα στους Πορτογάλους της Μπενφίκα να είναι το πλέον κρίσιμο. Με ισχυρή διοίκηση που εξασφαλίζει το λαμπρό μέλλον της ομάδας οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν να αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο την απόσταση από τους εν Ελλάδι διώκτες τους.

Το ερώτημα που προκύπτει, εύλογα, είναι θα έχουμε απόψε ντέρμπι στο χορτάρι του Απόστολος Νικολαΐδης; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αγωνιστικά το σύνολο του Μίτσελ υπερτερεί σημαντικά σε ποιότητα των αντιπάλων του. Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου από την άλλη έχει τον νεανικό ενθουσιασμό και την διάθεση να αποδείξει πολλά στους φίλους του τριφυλλιού και όχι μόνο. Όπως μας έδειξαν και τα περυσινά ντέρμπι, όπου πάλι ο Ολυμπιακός ήταν το φαβορί, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα. Τόσο στο ΟΑΚΑ όσο και στο φαληρικό γήπεδο οι πράσινοι ήταν άκρως ανταγωνιστικοί και αυτοί ήταν που έφθασαν πιο κοντά στη νίκη με βάση την εικόνα των αγώνων.

Το γεγονός ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους την πιο σημαντική αναμέτρηση της σεζόν λογικά θα τους επηρεάσει έστω και νοητικά μόνο. Οι πράσινοι από την πλευρά τους δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Μόνο στην περίπτωση συντριβής θα υπάρξουν κλυδωνισμοί στο καράβι. Μια ήττα με φυσιολογικό σκορ θα είναι κάπως εύπεπτη. Αν αντιθέτως νικήσουν θα κερδίσουν πολλά. Οι νέοι παίκτες θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στις ικανότητες τους και ο προπονητής θα έχει την απαιτούμενη εσωτερική ηρεμία για να επικεντρωθεί στην δουλειά του που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει σε μερικούς τομείς.

Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ αντιθέτως έχει πιο πολλά να χάσει, όχι σε βαθμολογικό ή αγωνιστικό επίπεδο, αλλά σε γόητρο. Αν κερδίσουν κανείς δεν θα τους πει μπράβο αφού θα κάνουν για πολλούς το αυτονόητο. Αν χάσουν δεν θα τους στήσουν στο τοίχο, αλλά θα τους αυξήσει την πίεση ενόψει Τρίτης. Μια ενδεχόμενη αποτυχία στο ντέρμπι θα καλυφθεί μέχρι το ματς της Τρίτης, το οποίο αν δεν έχει την επιθυμητή κατάληξη θα επιφέρει τους πρώτους σοβαρούς κλυδωνισμούς εντός της ομάδας.

Αγωνιστικά δεν περιμένουμε εκπλήξεις από τους δύο προπονητές. Ο κόουτς των γηπεδούχων αναμένεται να στηριχτεί στην εμπειρία και την ποιότητα της επιθετικής του γραμμής με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Φιγκερόα και Μπεργκ ελπίζοντας να κάνουν την ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί γκολ. Μεσοαμυντικά θα επιδιώξει να μειώσει τα λάθη των νεαρών παικτών του σφίγγοντας τις γραμμές του. Ο Ισπανός τεχνικός από την άλλη θα επιδιώξει την επίτευξη ενός γρήγορου γκολ που θα μεταφέρει το άγχος στην πλευρά των γηπεδούχων και θα μεγαλώσει τους χώρους για τους ταχύτατους πλάγιους παίκτες του Ολυμπιακού. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: