Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Επεισόδια και σούπα στην... πρώτη μάχη!!

Τραυματίες, δεκάδες συλλήψεις μαυραγοριτών, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και προσωπική εγγύηση των προέδρων Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού για να γίνει το πρώτο ντέρμπι αιωνίων στην Λεωφόρο το 1960. Ο Β. Γαλούπης φέρνει στο φως δημοσιεύματα της εποχής.
Στις 14 Φεβρουαρίου 1960, ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου, έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας το πρώτο ντέρμπι στην ιστορία της Α’ εθνικής Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, που παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα, λόγω επεισοδίων (με δυο τραυματίες) την προπαραμονή του αγώνα στην διάθεση των εισιτηρίων! Με την αστυνομία, μάλιστα, να ζητάει αναβολή του παιχνιδιού, για την διεξαγωγή του οποίου εγγυήθηκαν, τελικά, προσωπικά οι πρόεδροι των δυο ομάδων.
Τα μέτρα, πάντως, ήταν δρακόντεια στο ντέρμπι, με σχεδόν όλη την αστυνομική δύναμη της Αθήνας να έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην Λεωφόρο για τον φόβο επεισοδίων, ενώ οι μαυραγορίτες οργίασαν. Όσο για το ματς; Σούπα, αφού έληξε 0-0 μετά από κακό παιχνίδι.
Από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής διαβάζουμε τι έγινε την προπαραμονή του πρώτου ντέρμπι αιωνίων, την μέρα του αγώνα, αλλά και τι ανέφερε το αστυνομικό δελτίο την επομένη του παιχνιδιού.
«Τραυματίες και πληροφορίες για επεισόδια από θερμόαιμους»
Τα Νέα, το Σάββατο 13.2.1960 είχαν τίτλο «Μόνο χάρη στην προσωπική εγγύηση των προέδρων ΠΑΟ – Ολυμπιακού δεν αναβλήθηκε ο αυριανός αγώνας. Επεισόδια και ταλαιπωρία των φιλάθλων κατά την αγορά εισιτηρίων».

Το ρεπορτάζ: «Για μια ακόμα φορά οι φίλαθλοι των δυο πόλεων ταλαιπωρήθηκαν και, μάλιστα, πριν τον μεγάλο αγώνα. Αιτία η προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο των ομάδων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, που πωλήθηκαν τα εισιτήρια, υπήρξαν πολλοί οι οποίοι αν και περίμεναν για τρείς και περισσότερες ώρες, δεν κατόρθωσαν να πλησιάσουν το ταμείο πωλήσεως, είτε επειδή αυτό μεταφέρθηκε δυο φορές, είτε επειδή υπήρξαν άτυχοι.
… Μεγάλη αστυνομική δύναμη είχε σπεύσει από νωρίς για να προλάβει επεισόδια τα οποία ωστόσο δημιουργήθηκαν, με διάφορες αφορμές, είτε μεταξύ των φιλάθλων, είτε σε βάρος των εντός του γηπέδου ευρισκόμενων υπαλλήλων του Παναθηναϊκού. Δυο από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο διημερεύον Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, ενώ άλλοι ελαφρύτερα τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους.
Στο μεταξύ ο αγώνας παραλίγο να αναβληθεί και αυτό επειδή η αστυνομία είχε την πληροφορία ότι θα προκαλούνταν αύριο Κυριακή επεισόδια εκ μέρους θερμόαιμων φιλάθλων. Την πρόθεση αυτή των αστυνομικών αρχών ανέτρεψαν χθες οι πρόεδροι των ενδιαφερόμενων σωματείων κ.κ. Γ. Ανδριανόπουλος και Ι. Μοάτσος, που εγγυήθηκαν προσωπικά για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Παρά ταύτα, για αύριο η αστυνομία έλαβε αυστηρά προληπτικά μέτρα. Μεγάλη αστυνομική δύναμη θα βρίσκεται εντός κι εκτός γηπέδου για να συλλαμβάνει καθένα που κάνει απόπειρα να δημιουργήσει αταξία».
«Φοβισμένοι οι παίκτες»
Την Δευτέρα, 15.2.1960 διαβάζουμε τον σχολιασμό του αγώνα, μετά το 0-0:
«Χωρίς επεισόδια διεξήχθησαν οι χθεσινοί αγώνες ποδοσφαίρου. Κι όμως, για τον αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού είχε κινητοποιηθεί σχεδόν ολόκληρη η αστυνομική δύναμη, ενώ όπως αποδείχθηκε ήταν αρκετοί μόνο τρείς άνθρωποι, για να μην επιτρέψουν να γίνει τα παραμικρό: Οι τρείς Γάλλοι διαιτητές, που υπήρξαν πραγματικοί άρχοντες του αγώνα. Και όμως, ο πρώτος άρχων, ο διαιτητής, υπέπεσε σε ορισμένα μικρά λάθη, για τα οποία δεν θα ήταν συγχωρητέος Έλληνας διαιτητής. Συμπέρασμα: Θα αργήσουμε πολύ να βάλουμε μυαλό. Και ως τότε… θα πληρώνουμε.

Πολύς θόρυβος για το τίποτα… Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα των θεατών του χθεσινού αγώνα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Κοπιάρισμα, επανάληψη των προηγούμενων, χωρίς νέες προσθήκες, χωρίς κάτι που θα ευχαριστούσε το μέσο θεατή. Αφήνουμε εκείνους που πλήρωσαν πολλαπλάσια τιμή εισιτηρίου, αγοράζοντας από τους μαυραγορίτες, αντί να τους πιάσουν από το αυτί και να τους στείλουν στο τμήμα.
Άτεχνος, όλο νεύρα και με φοβισμένους παίκτες ο χθεσινός αγώνας, εκτός από τις λίγες φάσεις μπροστά στα αντίπαλα τέρματα, δεν ικανοποίησε και δεν δικαιολόγησε ούτε την κοσμοσυρροή, ούτε την ταλαιπωρία, ούτε την πρόσκληση τριών Γάλλων διαιτητών. Όσο για το τελευταίο, αυτό είναι στα «υπέρ» του αγώνα. Γιατί οι χθεσινοί αντίπαλοι μπορεί να μην έπαιξαν παιχνίδι κλάσεως, επέδειξαν όμως διαγωγή αθλητών που σέβονται την φανέλα που φορούν και τους φιλάθλους οι οποίοι πληρώνουν.
Γενικά ο αγώνας ήταν κατώτερος του μετρίου. Οι αμυνόμενοι των δυο ομάδων κράτησαν τα τέρματά τους ανέπαφα και το 0-0 είναι δίκαιο.
Από τον Ολυμπιακό καλύτεροι ήταν οι Κοτρίδης, Στεφανάκος και χειρότεροι οι Γκαβέτσος και Παπάζογλου.
Από τον Παναθηναϊκό καλύτεροι οι Λινοξυλάκης, Γεωργιάδης, ενώ χειρότεροι οι Δομάζος και Μπενάρδος.
Τον χθεσινό αγώνα παρακολούθησαν εκτός των 25.000 θεατών και οι υπουργοί κ.κ. Γ. Ανδριανόπουλος και Γ. Βογιατζής, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Αγγ. Τσουκαλάς, ο κυβερνητικός επίτροπος κ. Γ. Αθανασιάδης, ο διευθυντής της αστυνομίας κ. Ρακιντζής, ο οποίος ήταν επί ποδός από νωρίς για την τήρηση της τάξης, η οποία και ήταν παραδειγματική.
Στα κρατητήρια του Ε’ και ΙΔ’ αστυνομικών τμημάτων μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες μαυραγορίτες, οι οποίοι πωλούσαν τα εισιτήρια των 20 αντί 400 δρχ. και τα αριθμημένα των 40 δρχ. αντί 400».
Στην βαθμολογία μετά από 15 αγωνιστικές 1η ήταν η ΑΕΚ με 38 β., στην 2η θέση Απόλλων - Παναθηναϊκός με 36, ενώ ακολουθούσε ο Ολυμπιακός με 35 β.
Έμφραγμα, πλακάτ, επίθεση σε αστυνομικό και συλλήψεις
Από το «Βήμα» την Τρίτη 16.2.1960 διαβάζουμε ότι ένας φίλαθλος του Παναθηναϊκού υπέστη έμφραγμα κι έχασε την ζωή του, ενώ άκουγε την ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα: «Όταν πληροφορήθηκε ότι η ομάδα του δεν κέρδισε τον Ολυμπιακό, στεναχωρήθηκε υπερβολικά και υπέστη συγκοπή».

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγινε σύλληψη ενός οπαδού που ήθελε να περάσει στο γήπεδο της Λεωφόρου ένα πλακάτ και αφού του απαγορεύθηκε η είσοδος επιτέθηκε στον αστυνομικό, τραυματίζοντάς τον στο πόδι.
Οι συλλήψεις μαυραγοριτών έφτασαν τις 47 από το πρωί της Κυριακής μέχρι και την έναρξη του ματς που είχε οριστεί στις 3.15 το μεσημέρι, με διαιτητή τον Γάλλο Μπαρμπεράν κι επόπτες τους συμπατριώτες του Ερδεκιάν και Τιράν.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: