Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ανδριανός στο Metropolis: «Ετοιμάζουμε νέο αθλητικό νόμο»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός επισκέφθηκε σήμερα πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που υπάρχουν και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να λυθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης μίλησε αποκλειστικά στο Αθλητικό Metropolis και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» για τα συμπεράσματα που εξήγαγε, ενώ αναφέρθηκε και στη σύνταξη νέου αθλητικού νόμου με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της βίας και του ντόπινγκ.

Ο κ. Ανδριανός στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε:

«Επισκέφτηκα όλες τις εγκαταστάσεις που έχει αρμοδιότητα η Γ.Γ.Α. όπως και το Ολυμπιακό Μουσείο, συζήτησα με τους υπευθύνους, έχω άριστη συνεργασία με την γ.γ.Α. κ. Γιαννακίδου και με τον προκάτοχό μου, κ. Ιωαννίδη. Είδαμε όλους τους χώρους άθλησης, τα αποδυτήρια, πήγαμε στο Καυτανζόγλειο, είδα τα προβλήματα από κοντά και θα ιεραρχήσουμε τα προβλήματα. Είχα επίσης συνάντηση και με τους κ. Τζιτζικώστα και κ. Καράογλου», είπε και συνέχισε για τα προβλήματα που διαπίστωσε ότι υπάρχουν:

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε πολλά γήπεδα. Στο νόμο περί αυθαιρέτων που έφερε ο κ. Καλαφάτης, στο άρθρο 16 παρ. 2 προβλέπεται η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων, είτε της ΓΓΑ είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δόθηκε μια παράταση μέχρι το τέλος του 2013 για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να μην έχουν πρόβλημα και να νομιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, η στέγη Καλατράβα ήταν με άδεια πέργολας. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια, πρέπει να γίνουν στατικές μελέτες. Πρέπει να διορθωθούν αυτά που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και η Πολιτεία έχει τη βούληση να βοηθήσει ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Οι άδειες δίνονται από την Περιφέρεια. Προχθές ανακοίνωσα την νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το νέο νόμο.

Ό,τι πρέπει να βελτιώσουμε νομοθετικά θα τα δούμε. Τα προβλήματα τα άμεσα σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε όχι όμως να παρακάμψουμε την ασφάλεια. Οι αγώνες θα γίνονται μόνο εκεί που μπορούν να γίνουν. Όταν υπάρχει για παράδειγμα θέμα με την Πυροσβεστική και σου λέει ότι δεν μπορεί να γίνει το παιχνίδι σε ένα γήπεδο, δεν μπορείς να το παρακάμψεις. Θα κινηθούμε σε ένα πλαίσιο να τακτοποιηθούν όλα όσα δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η ρύθμιση αυτή θα γίνει για να διορθώσει πράγματα. Διότι πολλές φορές ζητάμε να γίνουν νέα γήπεδα, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τα παλιά χωρίς συντήρηση. Πρωτεύον για κάθε πολίτη είναι να υπάρχει ασφάλεια».


Όσον αφορά τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει η Πολιτεία για τον αθλητισμό, ο κ. Ανδριανός σημείωσε:

«Δεν μπορούμε να έχουμε τα χρήματα που είχαμε άλλες εποχές, Οι συμπολίτες μας υποφέρουν και η κρίση έχει επηρεάσει όλη την κοινωνία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Για αυτό και τους λέω σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ, εξορθολογισμός και τα χρήματα να φτάνουν στον αθλητή. Αυτό είναι το μήνυμα: Όπου μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, για να στηρίζεται ο αθλητισμός που είναι κοινωνικό αγαθό, θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι και με αυτά τα χρήματα μπορούμε να παράγουμε κοινωνικό έργο».

Τέλος, για τις προτεραιότητες του νέου αθλητικού νόμου, ο κ. Ανδριανός υποστήριξε:

«Προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της βίας και το ντόπινγκ. Θα γίνει διάλογος με τα κόμματα και την κοινωνία και ό,τι τομή χρειαστεί να την κάνουμε, θα την κάνουμε».


Γιαννακίδου: «Να γίνει εξορθολογισμός στις δαπάνες»


Στο «Αθλητικό Metropolis» και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» μίλησε και η Κούλα Γιαννακίδου, γενική γραμματέας Αθλητισμού τονίζοντας:

«Ο Υπουργός πήρε μια πολύ καλή εικόνα από τα προβλήματα που υπάρχουν σε αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και είναι πολλά. Αύριο θα επισκεφτούμε κι άλλες εγκαταστάσεις που ανήκουν σε δήμους. Καλό είναι να τα βλέπει η ηγεσία, γιατί αποκτά καλύτερη εικόνα των μεγαλύτερων αναγκών που υπάρχουν. Δυστυχώς εκτός από προβλήματα έχουμε και την οικονομική κρίση. Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των χρημάτων που χρησιμοποιούνται. Να ξεκινήσουμε από τον προϋπολογισμό που παίρνουν τα ΕΑΚ. Από τις επιχορηγήσεις να γίνει σωστή κατανομή και αξιολογημένη, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρόποι για εξοικονόμηση χρημάτων, μπορούμε να ρίξουμε τα κόστη, με συνδυασμένες ενέργειες. Θέλει καλή οργάνωση και προσπάθεια. Θέλει καλή συνεργασία απ' όλους τους φορείς». Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: